Najboljši mladi glasbeniki so v petek zaigrali še na zaključnem koncertu v Radovljici. (Foto: Tomaž Kukovič)

Odlični trobilci, harmonikarji ...

Z regijskega bo na državno tekmovanje mladih glasbenikov (TEMSIG) napredovalo kar 27 posameznikov in duetov ter godalna komorna skupina.

Prejšnji teden je v glasbenih šolah v Kranju in Radovljici potekalo 14. Regijsko tekmovanje mladih glasbenikov Gorenjske, ki hkrati velja tudi kot predizbor za 40. Tekmovanje mladih glasbenikov Slovenije, ki bo marca potekalo na Dolenjskem in v Mariboru.Tekmovanja so se udeležili učenci vseh petih gorenjskih glasbenih šol Jesenice, Kranj, Radovljica, Škofja Loka in Tržič ter učenka Glasbenega centra Do Re Mi z Bleda. Letošnje tekmovalne discipline so bile trobila, tolkala, harmonika, klavirski dueti in komorne skupine z godali.

V kranjski glasbeni šoli so se pred ocenjevalno žirijo za točke trudili mladi trobilci. Tekmovanja se je udeležilo enajst trobentačev, rogist ter šest učencev evfonija. Kar štirinajst tekmovalcev je prejelo zlata priznanja, torej so bili ocenjeni z 90 in več točkami od 100 možnih. Pri trobentačih so v 1. a kategoriji najmlajših zlata priznanja prejeli Nina Smolej (Glasbeni center Do Re Mi, Bled) Dane Jemc (GŠ Škofja Loka) Anže Balantič (GŠ Kranj) in Ahac Kikelj (GŠ Radovljica), v kategoriji 1. b so bili zlati: Dora Grašič, Manca Močnik in Marcel Založnik (vsi GŠ Kranj), v kategoriji 1. c pa sta bila zlata Peter Kunstelj (GŠ Jesenice) in Florjan Avsenek (GŠ Radovljica). Ob tem je Dane Jemc prejel še posebno priznanje za obetavnega mladega tekmovalca, priznanje za najbolje izvedeno obvezno skladbo pa je prejel Peter Kunstelj. V kategoriji evfonij 1. b so bili zlati Matija Mervič, Aleksander Krevh in Andrej Jelenc (vsi GŠ Kranj), v kategoriji 1. c pa je zlato priznanje dosegel Ambrož Rozman (GŠ Kranj), enako priznanje je prejel tudi edini rogist Janez Mohar (GŠ Kranj).

V Radovljici so tekmovali harmonikarji in klavirski dueti. Med harmonikarji so v kategoriji 1. a zlata priznanja prejeli Lovro Mencinger (GŠ Radovljica), Florjan Kozmus (GŠ Jesenice), Tadej Horvat in Klemen Rozman (oba GŠ Radovljica), v 1. b kategoriji je bil zlat, hkrati pa je dobil tudi priznanje za najbolje izvedeno obvezno skladbo Filip Baumgartner (GŠ Radovljica), v 1. c kategoriji so zlata priznanja prejeli Krištof Mikelj, Tomo Hodžič Černe in Gregor Janša (vsi GŠ Radovljica). Med klavirskimi dueti so bili zlati trije: Maša Štucin in Lana Petrovič (GŠ Tržič), Samo Hude in Lana Jarc (GŠ Kranj) ter Ana in Andraž Ristič (GŠ Radovljica). V radovljiški glasbeni šoli so v petek zmagovalci posameznih disciplin nastopili tudi na zaključnem koncertu.

Z gorenjske regije je v Postojni tekmovala še komorna skupina z godali iz škofjeloške glasbene šole in dosegla zlato priznanje, prav tako pa je bil zlat tolkalec Valentin Ravnik (GŠ Jesenice), ki je tekmoval v Trbovljah. Vsi mladi glasbeniki, prejemniki zlatih priznanj, so se uvrstili na državno tekmovanje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 14. april 2014 / 14:05

Gorenjski pušeljc za 40 let

V sredo zvečer smo v dvorani Kongresnega centra na Brdu prisluhnili mladim glasbenikom na 40. srečanju glasbenih šol Gorenjske in zamejstva.

Objavljeno na isti dan


Mularija / torek, 29. september 2015 / 07:00

Izdali so knjigo

Izšla je pripovedka z ilustracijami otrok Kako je nastalo naše mesto Tržič, ki so jo predstavili na prireditvi Kako nam v Tržiču zadiši po starih časih.

Nasveti / torek, 29. september 2015 / 07:00

Pica z jajčevci

Danes skoraj že v vseh lokalih s hrano ponujajo pice, vendar je še vedno najboljša tista domača, ki jo naredimo sami. Da ne bo pica vedno istega okusa, jo poskusimo za spremembo obložiti še s čim d...

Razvedrilo / torek, 29. september 2015 / 07:00

Firštov golaž

Člani Turističnega društva Kamniška Bistrica so v nedeljo pripravili prvo tekmovanje v kuhanju Firštovega golaža, ene od priljubljenih jedi Okusov Kamnika, in prireditev Halo, na finfranje, s katero s...

Razvedrilo / torek, 29. september 2015 / 07:00

Diamantno srce ljubezni

Nedavno, 17. septembra, je minilo natanko šest desetletij, odkar sta si večno zvestobo obljubila Jožica in Martin Zavrl iz Čirč pri Kranju.

Razvedrilo / torek, 29. september 2015 / 07:00

Pot do slave

Oktobra v kranjski Cineplexx prihaja nova mojstrovina izjemnega filmskega vizionarja Roberta Zemeckisa: film o francoskem vrvohodcu Philippu Petitu, ki je leta 1974 razpel vrv med stolpa Svetovnega tr...