
Ponudba iz hleva in z njive
Na kmetiji pr` Benk v Poženiku, kjer gospodarita Francka in Martin Porovne, čakajo le še na uradno dovoljenje za predelavo mleka, ponudbo mlečnih izdelkov pa dopolnjuje še ponudba z njive - rdeča pesa, kumarice, fižol ...
Poženik – »Hudo mi je, ko vidim, kako danes nekateri opuščajo kmetovanje na velikih, urejenih kmetijah. Midva z možem Martinom sva začela skorajda iz nič,« se spominja Francka in pove, kako so potlej, ko ji je pri osemnajstih letih umrl ata, zemljo dali v najem, in kako so jo po tem, ko se je poročila, vzeli nazaj in jo 1982. leta začeli sami obdelovati. Na poročno potovanje sta šla mrvo spravljat, prvo kravo jima je kupil Martinov oče. Kmetija je bila tedaj majhna, kmetijske zemlje je bilo vsega 2,5 hektarja, gozda poldrugi hektar. Postopoma, leto za leto, so urejali kmetijo in povečevali obseg pridelave. Zgradili so novo gospodarsko poslopje, hišo, garaže, kupili tri hektarje kmetijske zemlje in stroje, ki jih potrebujejo pri kmetovanju. Danes obdelujejo šest hektarjev lastnih kmetijskih zemljišč in še 2,3 hektarja najetih ter redijo enajst krav (še letos jih bo petnajst), pet telic, dvanajst telet, petindvajset kokoši …
Na kmetiji so že doslej poskusno, za lastne potrebe, predelovali mleko v mlečne izdelke. Ker se je pokazalo, da bi si tudi tako lahko izboljšali dohodek, so kot dopolnilno dejavnost registrirali predelavo mleka in v kleti hiše uredili »delavnico«, v kateri naj bi dnevno okoli dvesto litrov mleka z domače kmetije predelali v mlečne izdelke – skuto, sir, mehki sir, jogurt, sladko in kislo smetano … »Zahteve za ureditev predelave mleka na kmetiji niso več tako stroge, kot so bile nekdaj. Inšpektorji so pregledali prostore in opremo, izpolnili smo vse njihove zahteve, zdaj čakamo le še na uradno dovoljenje. Že lani smo kupili avto – hladilnik za prevoz mlečnih izdelkov,« je povedal Martin in dodal, da bodo izdelke prodajali doma na kmetiji in na tržnici v Ljubljani; ponudba njihove kmetije pa je tudi na spletnem portalu Kupujmo domače. »Ponudbo iz hleva« dopolnjujejo še s »ponudbo z njive«. Pridelujejo rdečo peso, kumarice za vlaganje in fižol, letos bodo prvič posadili česen. Vse to prodajajo doma, na kmetiji, dogovarjajo pa se še s prodajalcem domače hrane iz Mengša. Še letos bodo mogoče na kmetiji postavili silos, načrtujejo tudi postavitev strojne lope, morda se bo nekoč pokazala potreba tudi po gradnji novega hleva …
Francka še dela v cerkljanskem vrtcu, Martin je po sedemindvajsetih letih dela na KŽK-jevi farmi Pšenična Polica pred tremi leti ostal doma. Njun starejši sin Mitja je že pri kruhu, sin Matjaž, ki naj bi tudi prevzel gospodarske vajeti kmetije, še hodi v šolo. Začel je na škofijski gimnaziji, odkoder je kljub lepim ocenam po dobrem letu dni »presedlal« na srednjo biotehniško šolo v Strahinj, kjer se pri šolanju za kmetijskega tehnika – podjetnika veliko bolje počuti, kot se je v Ljubljani.