Nebeški pozdrav
Salzburški žličniki oziroma po domače ´salzburški nokrli´. Priljubljena avstrijska sladica.
Opeva jih že opereta Freda Raymonda Sezona v Salzburgu, kjer jih opiše: »Sladki kot ljubezen in nežni kot poljub … nebeški pozdrav …«
Gre za najbolj poznano avstrijsko sladico, ki jo sestavljajo zlato rumeno zapečeni 'hribčki' žličnikov, potresenih s sladkorjem v prahu, postreženih največkrat na srebrnem krožniku oziroma v skledici.
Kako je nastal recept za žličnike, ni znano. Morda ga lahko najdemo med različnimi nenavadnimi in posebnimi jedmi, različnimi vrstami suflejev iz leta 1719 v kuharski knjigi Conrada Haggerja, obstaja pa tudi zgodba, da so Napoleonovo kulinarično odkritje iz časa, ko se je zadrževal v Salzburgu.
Današnji avstrijski salzburški žličniki so dober primer preprostega kuhanja iz 19. stoletja. Tu recepte zanje že zasledimo, najdemo jih celo na menijih nekaterih salzburških restavracij. In od takrat do danes so in ostajajo žličniki pri naših severnih sosedih priljubljena sladica.
Kljub preprostemu receptu pa žličniki od kuharja zahtevajo kreativnost, spretnost pri njihovi pripravi in njihovo posebno predstavitev. In ko jih naročamo, se moramo zavedati, da so dovolj velika sladica za najmanj tri ljudi.
Avstrijski recept - verjetno eden izmed mnogih, pravi, da potrebujete za štiri zlato rumeno zapečene 'vrhove' žličnikov pet jajc, štiri žlice sladkorja v prahu, kavno žličko moke, nekaj naribane neškropljene limonine lupine, dve žlici mleka in tri žlice masla. Pet beljakov s tremi žlicami sladkorja v prahu stepate toliko časa, dokler sladkorni sneg ne postane trd. Potem primešate tri rumenjake, kavno žlico moke in nastrgano limonino lupino. V primerni ponvi najprej stopite tri žlice masla, dodate žlico sladkorja v prahu, dve žlici mleka in vse skupaj dobro segrejte. To potem vlijete na pekač, oblikujete žličnike in jih položite nanj. Pečico segrejte na 200 stopinj in jih pecite toliko časa, dokler ne postanejo zlato rumeni. Potresite jih še s sladkorjem v prahu in jih postrezite še tople. Morda jim svoj čar doda še okus marmelade oziroma džema, verjetno pa ta dodatek spada že bolj med osebne kuharjeve sestavine.