Salzburški žličniki (Foto: AB)

Nebeški pozdrav

Salzburški žličniki oziroma po domače ´salzburški nokrli´. Priljubljena avstrijska sladica.

Opeva jih že opereta Freda Raymonda Sezona v Salzburgu, kjer jih opiše: »Sladki kot ljubezen in nežni kot poljub … nebeški pozdrav …«

Gre za najbolj poznano avstrijsko sladico, ki jo sestavljajo zlato rumeno zapečeni 'hribčki' žličnikov, potresenih s sladkorjem v prahu, postreženih največkrat na srebrnem krožniku oziroma v skledici.

Kako je nastal recept za žličnike, ni znano. Morda ga lahko najdemo med različnimi nenavadnimi in posebnimi jedmi, različnimi vrstami suflejev iz leta 1719 v kuharski knjigi Conrada Haggerja, obstaja pa tudi zgodba, da so Napoleonovo kulinarično odkritje iz časa, ko se je zadrževal v Salzburgu.

Današnji avstrijski salzburški žličniki so dober primer preprostega kuhanja iz 19. stoletja. Tu recepte zanje že zasledimo, najdemo jih celo na menijih nekaterih salzburških restavracij. In od takrat do danes so in ostajajo žličniki pri naših severnih sosedih priljubljena sladica.

Kljub preprostemu receptu pa žličniki od kuharja zahtevajo kreativnost, spretnost pri njihovi pripravi in njihovo posebno predstavitev. In ko jih naročamo, se moramo zavedati, da so dovolj velika sladica za najmanj tri ljudi.

Avstrijski recept - verjetno eden izmed mnogih, pravi, da potrebujete za štiri zlato rumeno zapečene 'vrhove' žličnikov pet jajc, štiri žlice sladkorja v prahu, kavno žličko moke, nekaj naribane neškropljene limonine lupine, dve žlici mleka in tri žlice masla. Pet beljakov s tremi žlicami sladkorja v prahu stepate toliko časa, dokler sladkorni sneg ne postane trd. Potem primešate tri rumenjake, kavno žlico moke in nastrgano limonino lupino. V primerni ponvi najprej stopite tri žlice masla, dodate žlico sladkorja v prahu, dve žlici mleka in vse skupaj dobro segrejte. To potem vlijete na pekač, oblikujete žličnike in jih položite nanj. Pečico segrejte na 200 stopinj in jih pecite toliko časa, dokler ne postanejo zlato rumeni. Potresite jih še s sladkorjem v prahu in jih postrezite še tople. Morda jim svoj čar doda še okus marmelade oziroma džema, verjetno pa ta dodatek spada že bolj med osebne kuharjeve sestavine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 31. oktober 2017 / 19:20

Kitajski novinarji na Gorenjskem

Kranjska Gora – Prejšnji teden so bili na delovnem obisku po Sloveniji turistični agenti in novinarji iz kitajskega mesta Xi'an. Najprej so si ogledali Ljubljano, Radovljico in Bled ter se namestil...

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 2. april 2009 / 07:00

Brez gola ni zmage

Slovenska nogometna reprezentanca se poražena vrača iz Belfasta.

Šport / četrtek, 2. april 2009 / 07:00

Mura poplavila Triglav

Kranj - Potem ko je v nedeljo, zaradi poplavljenega igrišča, odpadla načrtovana tekma med Triglavom Gorenjsko in Muro, so jo preložili na včeraj. Žal pa se kranjski drugoligaši n...

Kronika / četrtek, 2. april 2009 / 07:00

Smrtna nesreča s traktorjem

Malenski vrh - S Policijske uprave Kranj so sporočili, da se je danes okoli 13. ure na cesti Volča-Malenski vrh v Poljanski dolini smrtno ponesrečil domačin. Po prvih podatkih je med vožnj...

Kronika / četrtek, 2. april 2009 / 07:00

Mištrafoviću za umor staršev enotna zaporna kazen 20 let

Ljubljansko okrožno sodišče je danes 25-letnemu Blažu Mištrafoviću za umor staršev Drage in Ilije Mištrafović 17. septembra lani izreklo enotno zaporno kazen 20 let za umor iz koristoljubja in na zahr...

Gospodarstvo / četrtek, 2. april 2009 / 07:00

Zaposleni v LTH tudi ob stavki ostali brez pravih odgovorov

Več kot 200 od 300 zaposlenih v škofjeloškem LTH se je danes zbralo v podjetju in s stavko od uprave zahtevalo plače in delo.