Zaposleni v LTH tudi ob stavki ostali brez pravih odgovorov

Več kot 200 od 300 zaposlenih v škofjeloškem LTH se je danes zbralo v podjetju in s stavko od uprave zahtevalo plače in delo.

Škofja Loka - Vodstvo pred stavkajoče ni stopilo, sestalo pa se je s stavkovnim odborom, a mu ni podalo konkretnih informacij in rešitev. Delavci zato kot edino možnost vidijo le še stečaj podjetja.

Jezni delavci, ki so v zadnjih treh mesecih zaradi likvidnostnih težav podjetja delali le približno 20 dni in še vedno čakajo na celotno poplačilo januarskih in februarskih plač, so pripravili vrsto transparentov. Z njimi opozarjajo vodstvo podjetja in državo, da jih je lahko sram, da so delavci lačni. "Sram vas bodi za našo revščino!", "Kam je šel denar?", "Managerjem raj, nam pa revni socialni položaj," "Recesija je izgovor kapitalizma za brutalno požrešnost," je bilo med drugim zapisano na transparentih.

"Z današnjo stavko želimo opozoriti javnost na to, kaj se pri nas počne in da delavci očitno nismo delodajalcem več pomembni ter da ne moremo živeti brez plač," je poudaril predsednik stavkovnega odbora David Švarc in dodal, da v nedogled tako ne bo šlo. "Bojimo se, da lastniki in uprava delajo predvsem za sebe in si kupujejo čas ter iščejo možnosti, kako bodo razprodali podjetje, sebe poplačali potem pa ušli, medtem ko bomo mi ostali brez vsega," je opozoril.

Vodstvo podjetja se s stavkovnim odborom vse do danes ni bilo pripravljeno pogovarjati. Danes pa se je namestnik direktorja Primož Pegam opravičil zaposlenim za nastalo situacijo in zagotovil, da ni bila namerno povzročena. Pojasnil je, da bil LTH v smislu financiranja vedno tvegano podjetje, ker je imelo kapitala največ 10 do 15 odstotkov in so poslovni proces financirale banke.

"Očitno je sedaj ta dolžniški kapital ocenil, da ni več pripravljen financirati poslovnega procesa v LTH. Zato so nastale težave," je dejal Pegam in dodal, da bo predvidoma v ponedeljek seja nadzornega sveta, na kateri se bodo odločili, kako naprej. Pegam o možnostih za preživetje zaradi poslovnih razlogov in povezav s strateškimi partnerji ni želel govoriti, ker naj bi bilo to slabo za LTH in tudi za upnike. Meni pa, da možnost preživetja LTH, ki so ga želeli zagotoviti s strateškim partnerjem, pomočjo države, dokapitalizacijo in dezinvestiranjem linje zamrzovalnih skrinj, še obstaja.

"Delavci imajo sicer legitimno pravico, da zahtevajo stečaj, ker jim nismo zagotovili celotne plače za januar in februar ter so v tem trenutku upniki," je dejal Pegam, ki še vedno ni mogel zagotoviti, ali bodo plačali vse obveznosti do delavcev. Delavci sicer zaenkrat lahko stečaj le predlagajo, medtem ko ga zahtevati ne morejo, saj bi jim moralo biti podjetje plačo dolžno dva meseca, kar pomeni, da bi lahko stečaj zahtevali 19. aprila, če dotlej ne bo plač.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 19. april 2008 / 07:00

Računalnik in jaz: Odprta koda za vse

Pri uporabi naprav, aparatov in drugih pripomočkov, ki nas obdajajo v vsakdanjem življenju se pogosto, vsaj v začetni fazi uporabe, poslužujemo navodil za uporabo.

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 2. april 2009 / 07:00

Brez gola ni zmage

Slovenska nogometna reprezentanca se poražena vrača iz Belfasta.

Šport / četrtek, 2. april 2009 / 07:00

Mura poplavila Triglav

Kranj - Potem ko je v nedeljo, zaradi poplavljenega igrišča, odpadla načrtovana tekma med Triglavom Gorenjsko in Muro, so jo preložili na včeraj. Žal pa se kranjski drugoligaši n...

Kronika / četrtek, 2. april 2009 / 07:00

Smrtna nesreča s traktorjem

Malenski vrh - S Policijske uprave Kranj so sporočili, da se je danes okoli 13. ure na cesti Volča-Malenski vrh v Poljanski dolini smrtno ponesrečil domačin. Po prvih podatkih je med vožnj...

Kronika / četrtek, 2. april 2009 / 07:00

Mištrafoviću za umor staršev enotna zaporna kazen 20 let

Ljubljansko okrožno sodišče je danes 25-letnemu Blažu Mištrafoviću za umor staršev Drage in Ilije Mištrafović 17. septembra lani izreklo enotno zaporno kazen 20 let za umor iz koristoljubja in na zahr...

Gospodarstvo / četrtek, 2. april 2009 / 07:00

Zaposleni v LTH tudi ob stavki ostali brez pravih odgovorov

Več kot 200 od 300 zaposlenih v škofjeloškem LTH se je danes zbralo v podjetju in s stavko od uprave zahtevalo plače in delo.