Promocija bo potekala za mleko, meso, sadje, vrtnine, vino, oljčno olje in krušno žito.

Promocija: domače in dobro

Po predlaganem zakonu naj bi obvezni prispevek za promocijo kmetijskih in živilskih izdelkov prvič obračunali že letos. Višino letnega prispevka naj bi določila vlada.

V sosednji Avstriji promocijske aktivnosti že od leta 1995 izvaja neprofitno javno podjetje AMA Marketing, ki ima letni proračun dvajset milijonov evrov in zaposluje petdeset ljudi. Za mleko je prispevna stopnja 2,91 evra na tono, za goveda za zakol 3,63 evra na glavo, za prašiče za zakol in drobnico 0,73 evra na glavo, za pridelavo v steklenjaku 726 evrov na hektar, za pridelavo v plastenjaku 508 evrov na hektar …

Kranj – Ko je Slovenija vstopila v Evropsko unijo in na skupni evropski trg, se je pri nas močno povečal uvoz kmetijskih in živilskih izdelkov, pri tem pa so tuji ponudniki hrane namenjali za prodor na slovenski trg denarne zneske, ki do desetkrat presegajo celoletne proračune za oglaševanje vodilnih slovenskih družb. Ker to področje doslej ni bilo urejeno v skladu s predpisi Evropske unije in primerljivo z evropsko prakso, so na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravili zakon o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov, ki ga je vlada ob koncu lanskega leta tudi sprejela in poslala v obravnavo državnemu zboru. Po predlaganem zakonu se bo promocija izvajala za mleko, meso, sadje, vrtnine, oljčno olje, vino in krušno žito, poleg splošne promocije (splošnih informacij o pridelavi in predelavi, prehranski koristi, priporočeni rabi) pa bo vključevala tudi promocijo izdelkov iz shem kakovosti in izdelkov, označenih s prostovoljnimi označbami. Do polovice denarja bo zagotavljala država iz proračuna, drugo pa bodo zbrali kmetje in živilsko predelovalna podjetja. Zavezanci za plačilo obveznega prispevka bodo kmetijska gospodarstva in predelovalni obrati, osnova bodo količine kmetijskih pridelkov, odkupljene za predelavo, živali, odkupljene za zakol ali za uslužnostni zakol, ali količine iz interne predelave, prispevek pa bodo odvedle klavnice, mlekarne, predelovalci sadja in vrtnin, oljarne in vinske kleti. Kmetijska gospodarstva, ki se ukvarjajo s pridelovanjem vrtnin in sadja, bodo prispevek plačevala od površine kmetijskih zemljišč in čebelarji od števila čebeljih družin, prispevek pa bo pobirala Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja. Višino letnega prispevka bo določila vlada na predlog sveta za promocijo, v katerem bodo poleg zavezancev za plačilo prispevka tudi strokovnjaki s področja pridelave, predelave, trgovine, promocije, potrošnje … Za načrtovanje in izvajanje promocije bo skrbel izvajalec, ki ga bo ministrstvo izbralo za obdobje šestih let prek javnega razpisa.

Po predlaganem zakonu naj bi obvezni prispevek za promocijo prvič obračunali letos, prvič pa naj bi promocijske aktivnosti v polnem obsegu izvajali v letu 2013, ko naj bi država prispevala 2,5 milijona evrov, enak znesek pa naj bi zbrali z obveznim prispevkom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 28. maj 2016 / 13:22

Drugi junij rok za doplačilo dohodnine

Kranj – Davčni zavezanci, ki so informativni izračun dohodnine za leto 2015 prejeli v prvih dneh aprila, morajo premalo plačano dohodnino plačati najkasneje 2. junija. Tistim, ki so pravočasno, to...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 14. november 2007 / 07:00

Počastili konec Soške fronte

S proslavo in pohodom h Krnskemu jezeru so v soboto počastili 90-letnico konca bojev na Soški fronti.

Radovljica / sreda, 14. november 2007 / 07:00

Po novi avtocesti še ta mesec

Družba za avtoceste (Dars) bo predvidoma še v tem mesecu odprla za promet desno polovico 2,4 kilometra avtoceste od Podtabora do Peračice.

Splošno / sreda, 14. november 2007 / 07:00

Razkritje bližnje prihodnosti

Pri Audiju se pripravljajo na prvo predstavitev novega malčka A1.

Splošno / sreda, 14. november 2007 / 07:00

Pogled od zgoraj

Pri Nissanu so razvili nov asistenčni sistem za lažje parkiranje.

Splošno / sreda, 14. november 2007 / 07:00

Obletnice, priznanja in nov avto

Majestic 5 so bili stari deset let, Mitja Okorn še vedno hodi s Tino, Sanja Grohar pridno dela kariero, Alenka Gotar je posnela skladbo Ženska iz soli in se oglasila na Primskovem.