Promocija bo potekala za mleko, meso, sadje, vrtnine, vino, oljčno olje in krušno žito.

Promocija: domače in dobro

Po predlaganem zakonu naj bi obvezni prispevek za promocijo kmetijskih in živilskih izdelkov prvič obračunali že letos. Višino letnega prispevka naj bi določila vlada.

V sosednji Avstriji promocijske aktivnosti že od leta 1995 izvaja neprofitno javno podjetje AMA Marketing, ki ima letni proračun dvajset milijonov evrov in zaposluje petdeset ljudi. Za mleko je prispevna stopnja 2,91 evra na tono, za goveda za zakol 3,63 evra na glavo, za prašiče za zakol in drobnico 0,73 evra na glavo, za pridelavo v steklenjaku 726 evrov na hektar, za pridelavo v plastenjaku 508 evrov na hektar …

Kranj – Ko je Slovenija vstopila v Evropsko unijo in na skupni evropski trg, se je pri nas močno povečal uvoz kmetijskih in živilskih izdelkov, pri tem pa so tuji ponudniki hrane namenjali za prodor na slovenski trg denarne zneske, ki do desetkrat presegajo celoletne proračune za oglaševanje vodilnih slovenskih družb. Ker to področje doslej ni bilo urejeno v skladu s predpisi Evropske unije in primerljivo z evropsko prakso, so na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravili zakon o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov, ki ga je vlada ob koncu lanskega leta tudi sprejela in poslala v obravnavo državnemu zboru. Po predlaganem zakonu se bo promocija izvajala za mleko, meso, sadje, vrtnine, oljčno olje, vino in krušno žito, poleg splošne promocije (splošnih informacij o pridelavi in predelavi, prehranski koristi, priporočeni rabi) pa bo vključevala tudi promocijo izdelkov iz shem kakovosti in izdelkov, označenih s prostovoljnimi označbami. Do polovice denarja bo zagotavljala država iz proračuna, drugo pa bodo zbrali kmetje in živilsko predelovalna podjetja. Zavezanci za plačilo obveznega prispevka bodo kmetijska gospodarstva in predelovalni obrati, osnova bodo količine kmetijskih pridelkov, odkupljene za predelavo, živali, odkupljene za zakol ali za uslužnostni zakol, ali količine iz interne predelave, prispevek pa bodo odvedle klavnice, mlekarne, predelovalci sadja in vrtnin, oljarne in vinske kleti. Kmetijska gospodarstva, ki se ukvarjajo s pridelovanjem vrtnin in sadja, bodo prispevek plačevala od površine kmetijskih zemljišč in čebelarji od števila čebeljih družin, prispevek pa bo pobirala Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja. Višino letnega prispevka bo določila vlada na predlog sveta za promocijo, v katerem bodo poleg zavezancev za plačilo prispevka tudi strokovnjaki s področja pridelave, predelave, trgovine, promocije, potrošnje … Za načrtovanje in izvajanje promocije bo skrbel izvajalec, ki ga bo ministrstvo izbralo za obdobje šestih let prek javnega razpisa.

Po predlaganem zakonu naj bi obvezni prispevek za promocijo prvič obračunali letos, prvič pa naj bi promocijske aktivnosti v polnem obsegu izvajali v letu 2013, ko naj bi država prispevala 2,5 milijona evrov, enak znesek pa naj bi zbrali z obveznim prispevkom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 21. maj 2009 / 07:00

Usklajenost še ni popolna

"Število jelenjadi še ni povsem usklajeno z okoljem, vendar je stanje boljše kot pred leti," pravi gozdarski in lovski strokovnjak Miran Hafner, avtor nove knjige o jelenjadi.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 17. januar 2011 / 07:00

Vsebnost dioksina pod dovoljeno mejo

Ljubljana - V veterinarski upravi so se zaradi prehranske afere z dioksinom v Nemčiji odločili za preiskavo vzorcev izdelkov iz jajc, perutninskega mesa in pripravkov iz perutnin...

Gospodarstvo / ponedeljek, 17. januar 2011 / 07:00

Anketa: Garancije morajo ostati

V preteklih dneh je bilo veliko govora o tem, da naj bi ukinili obvezno garancijo za tehnične izdelke. Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je nato dejala, da novela zakona o varstvu potrošnikov obv...

Kultura / ponedeljek, 17. januar 2011 / 07:00

Ščepec iskrivosti, dobra volja ...

Pri založbi Ekslibris je izšla nova knjiga za otroke Borovničja princeska avtorice Milene Miklavčič. Pred izidom tudi knjiga kratkih zgodb z naslovom Ženske.

Humor / ponedeljek, 17. januar 2011 / 07:00

Elektrika, da se reče

Srebrno priznanje za poslovno odličnost so prejeli tudi v podjetju Elektro Gorenjska. Menda je njihova elektrika najbolj kakovostna daleč naokoli.

Kronika / ponedeljek, 17. januar 2011 / 07:00

Očitkov tožilstva vedno manj

Kranjsko tožilstvo je iz obtožnice zoper nekdanjega dekana kranjske fakultete za organizacijske vede Jožeta Florjančiča in njegove nekdanje sodelavce vnovič umaknilo del obtožb.