Silvestrski buhteljčki in utopljenci na ugriz
Praško slovo od starega leta pred žametno revolucijo 1989. Za devize tudi praška šunka in čudovit steklen nakit. Sramežljiva kulinarika, beherovka v žepu in dobra volja v podplatih. Slastne dišave v pekarni v Zlati ulički. Večerja na Hradčanih. Nič kraljevska ocena: boljša menza.
Silvestrsko jutro. Sivo in zoprno. Praga vsa vetrovna in po izložbah sodeč dolgočasna. Sicer nismo prišli po nakupih, prišli smo se zabavat. Še dobro, da je naš malce zaprašen in obnove potreben k.u.k. hotel v mestnem središču in v tem je njegova otipljiva imenitnost.
Turška kava v termoski je izpuhtela že po poti in seveda iščeva kavo.
To, kar v napol prazni slaščičarni dobiva v skodelici, je zvarek kakšne neuke coprnice. Hudičevo slab začetek najdaljše noči v letu. Namrgodena odideva na Karlov most, enega najstarejših kamnitih mostov v Evropi, ki so ga upoštevajoč astrološke napovedi, začeli graditi 9. julija 1357 ob 5.31. Stopiva do plošče iz rdečega marmorja na mestu, kjer so 23. marca 1393 vrgli v Vltavo mučenca Janeza Nepomuka, zavetnika voda, mostov in predvsem spovedne molčečnosti. Ker kralju Vaclavu IV. ni hotel povedati, česa se je spovedala njegova žena, so ga strašno mučili, nasilni kralj sam ga je ožgal z baklo, a Janez Nepomuk ni izdal skrivnosti.
No, zgodba ni ravno spodbudna za izstrelitev v veselje. A v moževi orokavičeni roki se prikaže prva pomoč. Mini steklenička beherovke, grenko-sladkega češkega likerja, ki je bil nekoč zelo cenjen maliganski spominek iz Prage. Spodbuda za nadaljevanje poti. V Zlati ulički je slišati jezike Evrope, svetlo se bleščijo okna majhnih hišic, ko omamno zadiši. Buhteljni! Ena čeških znamenitosti, ki jo poznamo tudi mi. Postavim se v vrsto in dobim naročilo, naj kupim štiri. Dva, nič več! razodene krepka lepotička pšeničnih las. Enega z makovim nadevom in enega s povidlo. (Povidla je vrsta goste češke marmelade iz zelo zrelih sliv in brez dodanega sladkorja, ki se zelo dolgo kuha in jo je treba nenehno in potrpežljivo mešati.) Buhteljna sta še topla. In slastna. Zdaj se postavi v vrsto še mož. In pride s štirimi! Polnjenimi z lešniki. ... Dovolj energije za raziskovanje starega mesta. Zavijeva v običajno gostilno s povoščenimi karirastimi prti in smrekovimi vejicami v miniaturnih vazicah in prosiva za jedilni list. A sta Jugoslovana, vpraša natakar, ko sliši najino govorico. Pozna Makarsko in Bled. Plošča postrežbe se zdaj hitreje obrača. Odsvetuje nama meso, ker je pretrdo, in priporoči 'krkonošské kyselo'. Ne poznava. Malce nenavadna kisla juha brez mesa in s posušenimi gobami. (Zvečer pristavijo kvasec iz 40 ml mleka, 30 g svežega kvasa in 60 g moke ter ga pokritega postavijo kam na toplo. V litru slane vode skuhajo dva, na kocke zrezana krompirja, 40 g posušenih gob in dodajo kumino. Posebej v dveh ponvah spražijo 1 kg čebule in na koncu vmešajo v vsako ponev po eno jajce. Kvasec in čebulo z jajci dajo v juho in kuhajo še nekaj minut. Okusno in nasitno – v moji različici še z dodatkom peteršilja.) ... Št'astny nový rok, srečno novo leto, nama vošči natakar in doda: Le oglasite se še, ko dobi napitnino.
Slavnostna večerja na Hradčanih! Vsi smo dobre volje, saj sneži, sneži! Prvo razočaranje - gneča za mizo! Plesišče pa za pet parov in ne za avtobus ljudi, željnih nore zabave. Zabavno pa je. Prava umetnost je jesti, če imaš komolce pritisnjene ob rebra! Na plesišču so same cepetecepetenogice, kakšna figura je utvara. Le kdaj bo polnoč, da zgineva, slišim ob ušesu. A peš, rečem, jaz sem v salonarjih! ... Dvanajst udarcev! Odštevanje! Čestitanje. Mlačno in malobrižno, bi rekel Cankar. Nenadoma udobno sedim in glodam buhtelj, ki s tistim jutranjim nima sorodstvenih vezi. Mož je izginil ... Ko ga spet zagledam, stoji pri vratih in mi miga. Razumem. S taksijem do hotela in v udobno preobleko! In brž na Karlov most. Tu je polno, razigrano, živo, mnogojezično, igra jazz kvintet s premori za 'viski time' in vse pleše na zvoke O, Marijana. In vroče obraze hladijo kristali snežink! ... Na novoletni dan zavijeva v isto gostilno in ker rečeva, da sva sijajno silvestrovala, nama postrežejo z utopljenci. (Utopljenci so mešanica kislih kumaric, narezane čebule in česna, poprovih zrn, zelene paprike in narezanih safalad ali hrenovk, zalitih s kislo marinado. Primerni za malico, za večerjo ali ... za mačka!)