Dolgoletni pastir Janez Zupan iz Begunj s poškodovano ovco, ki jo je v nedeljo, le dan po tem, ko je šla na pašo v planine, pripeljal nazaj v dolino.

Pes raztrgal ovco na planini

Lastniki ovc, ki se pasejo na pobočjih Begunjščice, se v zadnjih letih vse pogosteje soočajo s problemom napadalnih psov, ki plašijo, poškodujejo ali celo pokončajo ovce.

Begunje – Prejšnjo soboto so pastirji na letošnjo poletno pašo gnali 350 ovc, ki bodo poletje in začetek jeseni preživele na sončnih pobočjih Begunjščice. »Ko sem šel v nedeljo, le en dan zatem, ko so živali prišle na pašo, pogledat, kakšno je stanje, sem na območju sredi Begunjščice v okolici kraja, ki mu domačini pravimo Roža, našel poginulo ovco. Po zadnjem delu telesa je bila močno pogrižena,« je povedal Janez Zupan iz Begunj, dolgoletni pastir črede na Begunjščici.

»Kot je bilo videti, je žival glede na to, kako je bila pogrižena, verjetno napadel pes. Nekaj stran od trupla sem našel še eno obnemoglo ovco, ki se je verjetno poškodovala, ko je bežala v strahu pred napadalnim psom. Ta je k sreči preživela, poškodovano sem s planine prinesel v dolino,« je v ponedeljek na svojem domu v Begunjah povedal pastir Zupan.

Kot pravi, so težave, ki jih čredi povzročajo psi vse številnejših obiskovalcev priljubljene Begunjščice, iz leta v leto večje. »Opažamo, da je pohodnikov, ki s seboj v hribe vzamejo svoje pse, vedno več, obenem pa je vse manj tistih, ki jih imajo v skladu s predpisi pripete na vrvici,« je povedal. Tako, pravi, se neredko zgodi, da se pes zapodi za čredo, presenečeni lastnik pa sploh ne ve, kako bi ga ustavil.

Številni lastniki, ki jih opozarjajo, naj bodo psi privezani, tudi zatrjujejo, da njihovi ljubljenčki niso napadalni, še dodaja. »A ovca ne ve in ne razume, kateri pes jo hoče napasti in kateri ne, zato beži pred vsakim.« Janez Zupan še pravi, da pastirji že dolgo opozarjajo in prosijo lastnike psov, naj jih imajo v hribih na povodcu. »Nekateri razumejo, vse več pa je takih, ki jim ni mar ne za prošnje ne za predpise. Da bi v hribih ukrepala policija, je težko pričakovati, zato tudi po zadnjem incidentu prosimo in pozivamo vse lastnike, da vendarle poskrbijo, da bodo njihovi psi na vrvicah.«

Na pobočjih Begunjščice se letos pase 350 ovc ovčarske pašne skupnosti Begunjščica, ki združuje lastnike ovc iz petih občin.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žirovnica / sreda, 30. november 2016 / 07:56

V Žirovnici bodo praznovali

Žirovnica – Z odprtjem razstave slik iz Prešernovih slikarskih kolonij se danes, v sredo zvečer v žirovniški občini začenja praznovanje občinskega praznika, ki ga obeležujejo 3. decembra v spomin n...

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 29. maj 2017 / 22:00

Njegov konjiček so dinozavri

Pred dvema letoma je Lojze Rode s Kokrice naredil prve modele velikih dinozavrov, dvajset in trideset metrov dolgih.

Radovljica / ponedeljek, 29. maj 2017 / 21:59

Pes raztrgal ovco na planini

Lastniki ovc, ki se pasejo na pobočjih Begunjščice, se v zadnjih letih vse pogosteje soočajo s problemom napadalnih psov, ki plašijo, poškodujejo ali celo pokončajo ovce.

Gorenjska / ponedeljek, 29. maj 2017 / 21:59

Tekmovali v planinski orientaciji

Ljubljana – Na obronkih Haloz je 20. in 21. maja svoje orientacijsko in planinsko znanje na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju (SPOT) pokazalo več kot 280 tekmovalcev iz sedmih področn...

Razvedrilo / ponedeljek, 29. maj 2017 / 21:59

V naravi ali na vlaku?

V soboto sta se v Eko resortu pod Veliko planino poročila David in Sonja, v torek pa Natalija in Tomaž – in to na vlaku. Sanjsko, izvirno in romantično.

Jesenice / ponedeljek, 29. maj 2017 / 18:20

Na Jesenicah o prihodnosti kranjske bolnišnice

Kranj, Jesenice - Predstavniki ministrstva za zdravje so danes obiskali Bolnišnico za ginekologijo in porodništvo Kranj (BGP Kranj) in Splošno bolnišnico Jesenice (SB Jesenice). Pogovor na Jesenica...