Damir Salkić (Foto: Tina Dokl)

Poroka med hrano in vinom

Z vsako jedjo pride tudi drugo vino. Ko boste za novo leto nazdravili s penino, naj bo ta primerno ohlajena.

»Vsako vino ima svojo priporočeno temperaturo za pitje, na splošno pa lahko rečem, da je za mlada bela vina priporočena temperatura od osem do deset stopinj. Bolj strukturiranim belim sortam vina ustreza deset in več stopinj, v nekaterih primerih tudi do štirinajst stopinj. Bogata rdeča vina postrežemo pri temperaturi med šestnajst in osemnajst stopinj. Penino postrežemo bolj hladno, naj ima med šest in osem stopinj,« svetuje Damir Salkić, vodja strežbe v hotelu Triglav Bled.

Z vsako jedjo pride tudi novo vino, zelo pomembno pa je, da se okusa hrane in vina dopolnjujeta. »Kombinacije juhe z vinom načeloma ne priporočam, vendar ko se juho postreže kot prvo jed, ni primerno, da ima gost prazen kozarec. V takem primeru priporočam belo, malce lažje vino, ki ima dokaj diskreten okus, da ne prevlada okusa juhe. Glavne, predvsem mesne jedi z močnimi okusi si zaslužijo rdeče vino bogatega, kompleksnega okusa, ki je dlje časa ležalo v sodu. K sladici postrežemo sladko vino (bolj sladka je sladica, bolj naj bo sladko tudi vino), denimo renski rizling mag. Skaze; vinar je bil dolga leta zaposlen v Ptujski kleti, pri svojih sedemdesetih letih pa na dveh, treh hektarjih »za dušo« dela dobra suha in sladka vina,« je povedal Damir Salkić in dodal, da je zelo pomembna tudi izbira kozarca za vino: »Imamo posebne kozarce za lahka mlada vina. Za strukturirana bela vina bogatega okusa so širši kozarci (t. i. chardonnay kozarci) … Celo stroka govori o tem, kako bomo vino postregli, da bo v kozarcu razvil pravi okus in aromo. Nenazadnje je tudi vinar ogromno vložil v kakovost vina.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 1. december 2011 / 07:00

Donatorji pomembni za muzej

V petek so v Plesni dvorani Radovljiške graščine predstavili nove donacije Mestnemu muzeju Radovljica in ob tej priložnosti podelili zahvali največjima donatorjema za zapuščino skladatelja Uroša Kreka...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 10. februar 2009 / 07:00

Biserna poroka zakoncev Toman

Jelka in Polde Toman z Brega pri Žirovnici sta poročena že šestdeset let.

Slovenija / torek, 10. februar 2009 / 07:00

Silvo Žlebir vršilec dolžnosti direktorja ARSO

Ljubljana - Vlada je na zadnji seji odločila, da se Silvo Žlebir, dosedanji direktor Agencije RS za okolje, imenuje za vršilca dolžnosti generalnega direktorja agencije. Danes mu...

Kranj / torek, 10. februar 2009 / 07:00

Mesto se je zbudilo s Prešernom

"Ponosen sem na Slovence, ki živijo svobodni v lastni državi. Malo jim pa zamerim, da niso ponosni nase, kajti jaz sem nanje," je povedal Prešeren na smenju v Kranju.

Avtomobilizem / torek, 10. februar 2009 / 07:00

Spektakularna vsebina

Konec januarja so slovesno odprli novi Porschejev muzej.

Nasveti / torek, 10. februar 2009 / 07:00

Poper utrjuje zdravje in ...

Pravijo, da "vroče" začimbe zdravijo "hladne" bolezni, kot so prehlad, dovzetnost za okužbe, utrujenost, lenobnost, slaba prebava ... Če črni in beli poper uporabljamo v pravi meri, lahko dosežemo vrs...