Damir Salkić (Foto: Tina Dokl)

Poroka med hrano in vinom

Z vsako jedjo pride tudi drugo vino. Ko boste za novo leto nazdravili s penino, naj bo ta primerno ohlajena.

»Vsako vino ima svojo priporočeno temperaturo za pitje, na splošno pa lahko rečem, da je za mlada bela vina priporočena temperatura od osem do deset stopinj. Bolj strukturiranim belim sortam vina ustreza deset in več stopinj, v nekaterih primerih tudi do štirinajst stopinj. Bogata rdeča vina postrežemo pri temperaturi med šestnajst in osemnajst stopinj. Penino postrežemo bolj hladno, naj ima med šest in osem stopinj,« svetuje Damir Salkić, vodja strežbe v hotelu Triglav Bled.

Z vsako jedjo pride tudi novo vino, zelo pomembno pa je, da se okusa hrane in vina dopolnjujeta. »Kombinacije juhe z vinom načeloma ne priporočam, vendar ko se juho postreže kot prvo jed, ni primerno, da ima gost prazen kozarec. V takem primeru priporočam belo, malce lažje vino, ki ima dokaj diskreten okus, da ne prevlada okusa juhe. Glavne, predvsem mesne jedi z močnimi okusi si zaslužijo rdeče vino bogatega, kompleksnega okusa, ki je dlje časa ležalo v sodu. K sladici postrežemo sladko vino (bolj sladka je sladica, bolj naj bo sladko tudi vino), denimo renski rizling mag. Skaze; vinar je bil dolga leta zaposlen v Ptujski kleti, pri svojih sedemdesetih letih pa na dveh, treh hektarjih »za dušo« dela dobra suha in sladka vina,« je povedal Damir Salkić in dodal, da je zelo pomembna tudi izbira kozarca za vino: »Imamo posebne kozarce za lahka mlada vina. Za strukturirana bela vina bogatega okusa so širši kozarci (t. i. chardonnay kozarci) … Celo stroka govori o tem, kako bomo vino postregli, da bo v kozarcu razvil pravi okus in aromo. Nenazadnje je tudi vinar ogromno vložil v kakovost vina.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 2. november 2023 / 17:22

Lanina fletna malinca

Lana Kokl prihaja iz Preddvora in je nedavno v Zagrebu zmagala na regijskem prvenstvu v pripravi kave. Z njo smo v kranjski kavarni Brioni – seveda ob skodelici kave – poklepetali o svetu kave, sedanj...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 2. november 2015 / 15:31

Osumljenci orožje zbirali preveč navdušeno

Hišne preiskave v okviru mednarodne kriminalistične preiskave nedovoljene trgovine z vojaškim orožjem so potekale tudi na Gorenjskem. Osumljence opisujejo kot pretirano navdušene zbiralce.

GG Plus / ponedeljek, 2. november 2015 / 15:31

Tisočkrat je stal na vrhu Triglava

Franjo Potočnik iz Mojstrane je 17. oktobra dopolnil osemdeset let. Prejšnji petek je uresničil svoj malodane neverjeten načrt: na vrh Triglava se je povzpel tisočič v življenju.

GG Plus / ponedeljek, 2. november 2015 / 15:29

Boj za golo preživetje ni romantičen

S terena med prebežniki na naši južni meji so v minulih dneh pripovedovali fotografa Matic Zorman in Kemal Jufri, prostovoljka Rdečega križa Biljana Djakovič in aktivistka Petra Čičić. Gre za krizo čl...

Razvedrilo / ponedeljek, 2. november 2015 / 13:51

Rad imam traparije

Pred Andrejem Šifrerjem je nova koncertna turneja, v sklopu katere bo 2. novembra gostoval na Bledu, 5. novembra v Ljubljani in 12. novembra še v Mariboru.

Gospodarstvo / ponedeljek, 2. november 2015 / 13:15

Velike spremembe pri državnih gozdovih

Država naj bi za gospodarjenje z državnimi gozdovi ustanovila družbo Slovenski državni gozdovi. Za izvedbo gozdarskih del se bodo lahko potegovali tudi sedanji koncesionarji, ki ocenjujejo, da bo zako...