Gosja jetra z jurčkom, malinovo omako in rdečim zeljem v testu (Foto: Tina Dokl)

Eleganca martinovanja z gorenjskim pridihom

Za uvod brancin, fižolova juha za pridih domačega, gosja jetra za angelčke in dodana dobra kombinacija vin z italijanske strani Goriških brd. Brbončicam se je smejalo.

V zadnjih letih se je martinovanje razvilo do tolikšne mere, da ga novembra praznuje že skorajda vsaka slovenska vas. Tudi Gorenjska ni izjema. Od prireditev na prostem do veselic pod šotori, organiziranih martinovanj za zaključene družbe in bolj slavnostno obarvanih večerij. Brez mesa in dobrega vina seveda ne gre.

Mi smo se oglasili v restavraciji Hotela Triglav Bled, kjer so po njihovo oživili tradicionalne Martinove jedi in jih oplemenitili z vini vinarja Primosica z italijanske strani Goriških brd.

File brancina Fonda je bil polnjen z zeleno lečo, jabolki, stebelno zeleno, dodana mu je bila marinada iz rdeče čebule s postrvjim kaviarjem (domačim, baje, naravnost iz Bohinja) in z mandarinami. Fižolova juha s telečjim jezikom in polnjenim mavrahom je poskrbela za pridih domačega, sledil pa je fazanov zvitek z mlinci in suhim sadjem, z dodano kremo muškatne buče, kostanjevim pirejem s črnim tartufom – v ravno pravšnjih količinah.

Kombinacijo modernega s tradicionalnim je zelo dobro dopolnjeval izbor vin, med katerimi je poseben vtis pustilo vino klin 2006, kombinacija gosjih jeter z jurčkom in malinovo omako pa je poskrbela za rahel trans pri večini gostov - angelčkom bi se smejalo. Jetra so bila mehka, nežna, ravno pravšnja, v ustih so se stopila. Kako bi to vizualizirali? Nežna masaža brbončic, ko se okus stopi z reakcijo možganov, ki se zgubijo v razmišljanju. Čista fantazija. Kulinarična erotika?

Na krožniku je jetrom delalo družbo še rdeče zelje, zavito v testo, kot sladica in zadnja jed tokratnega Martinovega jedilnika pa je bilo karamelizirano jabolko z orehovim biskvitom in cimetovo kremo, čeprav so že gosja jetra kot predzadnja jed pustila tako močan vtis, da si za trenutek pozabil na to, da sladica še pride.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / sobota, 3. julij 2010 / 07:00

"Vroča" občinska priznanja

Letošnji kandidati za dobitnike občinskih priznanj so na zadnji seji močno razdelili občinske svetnike.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / nedelja, 21. november 2010 / 07:00

Nika gre po svoje

Pesem Vsak po svoje v priljubljeni mladinski komediji Gremo mi po svoje poje 14-letna Nika Manevski iz Mengša.

Kronika / nedelja, 21. november 2010 / 07:00

Letališki policisti darovali kri

Jesenice - Ta teden so se policisti Postaje letališke policije Brnik udeležili krvodajalske akcije pod znanim sloganom »Varujmo, darujmo, rešujmo«, ki je potekala v Centru za tra...

Zanimivosti / nedelja, 21. november 2010 / 07:00

Vonj po bencinu in motorjih

Avto-moto društvo Tržič deluje šest desetletij. Ob jubileju so izdali zbornik, odprli razstavo in podelili vrsto priznanj.

GG Plus / nedelja, 21. november 2010 / 07:00

Po vrnitvi domov postal župan

S ponedeljkovim ugotovitvenim sklepom je vajeti žirovske občine tudi uradno prevzel Janez Žakelj. Žirovec, ki se je lani julija po prihodu iz tujine preselil nazaj v rojstni kraj, v novo hišo, ki jo j...

Gospodarstvo / nedelja, 21. november 2010 / 07:00

Kmečke žene tokrat v Kranju

V četrtek se je v Kranju srečalo osemdeset predstavnic gorenjskih društev kmečkih in podeželskih žena.