Jedi za jesenske dni
Jesen je radodarna s svojimi plodovi, med katere sodijo tudi gobe. Med številnimi vrstami užitnih gob najraje segamo po aromatičnih jurčkih in lisičkah, iz katerih lahko pripravimo številne okusne jedi. Jurček je primeren za vse vrste gobovih jedi ter za vlaganje in sušenje. Pri starejših jurčkih odstranimo kožico na klobuku in cevke pod njim. Tudi lisička je primerna za vse vrste gobovih jedi, najboljša pa je v juhi ali z umešanimi jajci. Lahko jo sušimo, meljemo v prah ali vlagamo v kis. Lisičke moramo drobno narezati, saj so težko prebavljive.
Juha iz lisičk
Sestavine: lisičke, krompir, čebula, maščoba, sladka smetana, mleko, voda, sol, poper, belo vino, malo moke, majaron, šetraj in timijan.
Priprava: Lisičke očistimo in jih narežemo. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Čebulo drobno sesekljamo in jo na maščobi rahlo prepražimo, dodamo lisičke in narezan krompir, premešamo, solimo, popramo, potresemo z malo moke in zalijemo s smetano, mlekom in vodo. Dodamo začimbe in dobro prevremo. Na koncu juho še okisamo in potresemo z narezanim drobnjakom.
Gobovi polpeti
Sestavine: 50 dag jurčkov, 5 dag maščobe, 1 žlica sesekljane šalotke, 2 stroka česna, 10 dag namočenega in ožetega kruha (lahko je žemljica od prejšnjega dne), 1 jajce, sesekljan peteršilj, žlica drobtin, sol, poper, maščoba za pečenje, 2 žlici moke.
Priprava: Jurčke očistimo, na hitro operemo, osušimo in narežemo na lističe. Na maščobi svetlo rumeno prepražimo šalotko, dodamo gobe in česen, solimo, popramo in pražimo na precej močnem ognju, da se sok čim hitreje osuši. Gobe odstavimo, sesekljamo in dodamo namočen kruh, jajce, peteršilj in drobtine. Vse razmešamo in pustimo stati pol ure. Na desko damo moko in na njej oblikujemo polpete. Zlato rumeno jih zapečemo in takoj ponudimo.
Kisli krompir z lečo
Sestavine: krompir, skodelica kuhane leče, sol, poper, jabolčni kis, olje, žlica tekočega jogurta, šalotka in narezan drobnjak.
Priprava: Krompir skuhamo v oblicah in ga ohladimo. V skledi zmešamo kis, olje, jogurt, sol, poper in narezano šalotko, dodamo ohlajen olupljen krompir in lečo, rahlo pomešamo in potresemo z narezanim drobnjakom.
Jabolčne rezine
Sestavine in priprava: 30 dag moke pomešamo s pecilnim praškom, v njej zdrobimo 10 dag masla ali margarine, dodamo jajce, osminko l mleka, zavitek vanilin sladkorja in limonino lupinico ter zamesimo testo. Polovico testa razvaljamo, ga položimo na pomaščeni pekač in obložimo z nadevom.
Nadev: Na žlici masla ali margarine podušimo 1,50 kg olupljenih in na rezine narezanih jabolk, 2 žlici sladkorja in 5 dag rozin. Nadev mora biti ohlajen. Potem razvaljamo še drugo polovico testa in ga položimo po nadevu. Pecivo pečemo v segreti pečici, pečenega potresemo s sladkorjem v prahu in ohlajenega narežemo na rezine.
Danes zadnjič objavljamo recepte kuharskega mojstra Janeza Štruklja. Minuli petek je umrl na svojem domu v Mariboru, izgubil je boj z boleznijo, ki je bila kljub neizmerni volji do življenja tokrat močnejša. Uredništvo