Mešetar
Tržne cene ovčjega mesa
Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tedensko tržno poročilo za ovčje meso, pri katerem kot reprezentativni trg upošteva rejce z več kot tristo ovcami za rejo težkih jagnjet in klavnice, ki zakoljejo na leto več kot šeststo ovc. Poglejmo, kakšne so bile cene klavnih trupov oz. polovic v letošnjem 37. tednu, to je med 13. in 19. septembrom, ko je bilo zaklanih 76 ovc in jagnjet!
Vrsta ovce |
Povprečna tržna cena |
Jagnjeta do 12 mesecev z maso trupov manj kot 13 kg |
410,32 EUR/100 kg |
Jagnjeta do 12 mesecev z maso trupov od 13 do 22 kg |
417,57 EUR/100 kg |
Jagnjeta do 12 mesecev z maso trupov 22 kg in več |
ni bilo zakola |
Ovce nad 12 mesecev |
184,45 EUR/100 kg |
Cena jagnjet, starih do enega leta in z maso trupov od 13 do 22 kilogramov, je bila v Sloveniji v lanskem 37. tednu 442,77 evra za sto kilogramov, leto prej pa 420,51 evra. In kaj kaže primerjava s cenami v drugih evropskih državah? Povprečna cena klavnih polovic lahkih jagnjet (do 22 kilogramov) je bila v 36. letošnjem tednu (med 6. in 12. septembrom) v Sloveniji 400 evrov za sto kilogramov, na Slovaškem 370,71 evra, na Madžarskem 571,37, v Italiji 533,04, v Grčiji 615,55, v Španiji 672,68, na Portugalskem 388 in na Cipru 628 evrov za sto kilogramov.