Paradižnik je tista vrtnina, ki skorajda ne manjka v nobenem vrtu. Saj je ni čez dobro solato, ki se je nikoli ne prenajemo. Če ga pridelate več, ga uporabite za mezge.

Poberimo pridelke

V uporabnem vrtu navadno posadimo zelenjavo, ki jo imamo najraje. Vedno bolj so priljubljene jedilne bučke, ki so imenitna dopolnitev naših jedilnikov.

Minilo je vroče poletje in ko sem obiskal nekaj vrtov, sem ugotovil, kako lepo uspevajo na Gorenjskem jajčevci, vse vrste paprike in paradižnika, pa kumare in stročji fižol. Najbolj se spomladi razveselim prve solate in mladega pečenega krompirja. Saj ni nič kaj posebnega, ampak tekne pa, da se celo leto spominjam tega okusa. Potem je huda vročina kar malo upočasnila rast. Proti koncu avgusta je začel zoreti paradižnik, tudi paprike na vrtu omamno dišijo. In kako vse tekne na krožniku zraven pečenega mesa …

Za dobro rast zelenjava potrebuje bogato zemljo. Spomladi dobro obdelamo gredice, čez poletje pa naj bi bile po vsakem deževju dobro prerahljane. Sedaj, ko pospravljamo še zadnje pridelke, spet poskrbimo, da se bo zemlja dobro odpočila, spomladi pa je treba upoštevati kolobarjenje. Vsako leto je dobro posaditi kako novost, kakršnih je med zelenjavnimi sadikami vsako leto nekaj. Ko rastlino posadiš, je razumljivo, da pričakuješ nekakšen čudež, ki bo zrasel na tvoji gredi. Zalivaš in gledaš, kaj bo zraslo. Potem ko to zraste, ti je bolj dragoceno, kot če bi prinesel najboljši sadež iz supermarketa. Dišijo, imajo krasen okus, samo vedno je premalo. Verjetno ima malokdo med vami tako velik vrt, da se čez sezono cela družina naje vseh vrst bučk, paradižnikov, stročjega fižola. Ali pa imate premalo časa, da bi za vse te številne gredice vsak dan skrbeli. Sploh, ko nastopi huda vročina in je treba zalivati zjutraj in zvečer. Za zdrave plodove brez škropljenja je treba imeti veliko časa in pridnosti. Vendar v Sloveniji veljamo za kar dobre pridelovalce zdrave zelenjave. Današnji čas narekuje čim več uživanja zdrave hrane. Zato se le potrudimo in na domačih gredicah pridelajmo kar največ za domačo kuhinjo.

         

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / sreda, 14. september 2011 / 07:00

Tudi letos s številnimi novostmi

Vrata odpira 64. mednarodni avtomobilski salon v Frankfurtu.

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 10. december 2021 / 23:38

Sneg povzročal težave predvsem v prometu

Kranj – Zaradi obilne pošiljke snega je bil včeraj promet upočasnjen, zaradi zdrsov predvsem tovornih vozil pa so ponekod nastajali zastoji. Gorenjski policisti so do včerajšnjega jutra obravnavali...

Slovenija / petek, 10. december 2021 / 23:16

Slovo samozavestnega Slovenca

V nedeljo, 5. decembra, popoldne so na boroveljskem pokopališču pokopali 86-letnega Melhijorja Verdela, samozavestnega in zavednega Slovenca, ki se je trudil in uspeval, da so bili Slovenci in slov...

Kranjska Gora / petek, 10. december 2021 / 23:12

Tekaške smučarske proge urejene tudi v Mojstrani

Mojstrana – Proge za tek na smučeh so že urejene v Mojstrani, so sporočili iz Turističnega društva (TD) Dovje - Mojstrana. »Novi lastnik žičnice, družba Altema, jih bo urejal predvidoma enkrat tede...

Zanimivosti / petek, 10. december 2021 / 23:10

S plugom na centimetre med vozili

Davča – Izvajalci zimske službe imajo v tej zimi precej dela. Ob sneženju se trudijo, da čim prej očistijo ceste, njihovo delo je še posebej zahtevno v hribovitih območjih, kjer so običajno ceste o...

Nasveti / petek, 10. december 2021 / 23:05

Po sneženju ne hodite v gore

Zasnežene gore zahtevajo bistveno drugačno pripravo na obisk kot poleti, zima v hribih pa skriva tudi veliko pasti – ena največjih so snežni plazovi, opozarjajo na Planinski zvezi Slovenije.