Jedi za jesenske dni

Juha iz buče

Sestavine: 6 dag masla ali margarine, 6 dag čebule, 2 stroka česna, 70 dag jedilne buče, sol, poper, vejica peteršilja, na kocke narezan kruh, nariban parmezan, sladka smetana po okusu.

Priprava: Na maslu ali margarini prepražimo sesekljano čebulo in česen, peteršilj in na kocke narezano jedilno bučo. Juho nekaj časa kuhamo, jo začinimo s soljo, poprom. Kuhano zmeljemo s paličnim mešalnikom in jo zgostimo s smetano. Potresemo jo z naribanim parmezanom ali kakšnim drugim sirom, kruhovimi kockami in juho gratiniramo, da se sir lepo zapeče.

Goveji ptički esterhazy

Sestavine: 4 goveji zrezki (notranje goveje stegno, lahko pa tudi rostbif), sol, poper.

Nadev: malo svinjske masti, ali pa margarine, 1 srednje velika čebula, 8 dag prekajene slanine, nekaj kaper, 4 drobne kisle kumarice, sardelni fileti ali sardelna pasta, 1 žlica gorčice, 1 žlica moke, 5 dag masti, malo juhe, osminka l kisle smetane, 2 srednje debela korenčka.

Priprava: Goveje zrezke potolčemo. Porežemo jim žile, jih solimo, popramo ter obložimo z nadevom. Za nadev čebulo drobno sesekljamo in na hitro prepražimo na masti. Druge dodatke narežemo po dolgem in jih položimo na zrezke, jih zvijemo in zvežemo s tanko vrvico. Povaljamo jih v moki in na hitro opečemo z vseh strani. Nato jih zalijemo z juho ali vodo. Dušimo jih do polovice, nato dodamo še na tanke rezance narezano korenje in dušimo do mehkega. Posoda naj bo pokrita. Ko so rulade mehke, dokončamo omako, tako da jo pomokamo, zalijemo, dodamo smetano in malo rdečega vina. Ruladice odvijemo in jih damo na krožnik, prelijemo s pripravljeno omako. Ponudimo s širokimi rezanci ali krompirjevimi štruklji.

Krompirjevi štruklji s praženimi drobtinami

Sestavine - krompirjevo testo: 50 dag kuhanega in pretlačenega krompirja, 20 dag ostre moke, 4 dag margarine, 5 dag zdroba, 2 jajci, sol.

Nadev: 10 dag margarine, 10 dag presejanih drobtin, 2 jajci.

Priprava: Krompir še topel olupimo in takoj stisnemo. Ohlajenemu dodamo margarino ali olje, jajca in sol. Dodamo še ostro moko in zdrob ter pognetemo v krompirjevo testo. Pustimo ga počivati krajši čas. Spočitega razvaljamo, ga premažemo s stepenim jajcem, na maščobi prepraženimi drobtinami. Testo zvijemo v štrukelj, ki ga zavijemo v pomaščeno alufolijo. Kuhamo ga v slanem kropu 30 minut, odvisno od debeline štruklja. Kuhanega odvijemo in ponudimo k ruladicami.

Jabolčni zavitek malo drugače

Sestavine - testo za zavitek: 1,5 dl mleka, 25 dag moke, 1 jajce, 2 žlici olja, 1 žlička belega vina, olje za premaz.

Nadev: 5 dag mandljevih listov, 10 dag masla ali margarine, 6 dag drobtin, 15 dag sladkorja, 1 limona, 80 dag kislih jabolk, malo calvadosa, malo ruma, 5 dag rozin, malo mletega cimeta, sladkor za potresanje.

Vanilijeva omaka: 1 vanilijev strok, 2,5 l mleka, 2, 5 l sladke smetane, 6 rumenjakov, 8 dag sladkorja v prahu.

Priprava: Za testo mleko segrejemo. Iz sestavin zamesimo gladko testo, ga premažemo z oljem in pokrijemo s toplo krpo ter pustimo počivati kakšno uro. Za nadev: mandljeve liste damo v ponev in jih zlato rumeno prepražimo. Maslo ali margarino raztopimo v ponvi, dodamo drobtine, sladkor in vse skupaj nekoliko prepražimo, nato ohladimo. Limoni stisnemo sok. Jabolka olupimo, jih narežemo na četrtine, izrežemo koščišče, nato jih narežemo še na tanke lističe. Jabolkom dodamo sladkor, calvados ali maraskino, v rumu namočene rozine, cimet in mandlje. Vse skupaj zmešamo. Preostalo maščobo razpustimo in jo postavimo na stran. Testo damo na pomokano krpo in ga razvlečemo. Premažemo ga z maslom ali margarino. Sredino testa potresemo s praženimi drobtinami. Jabolčni nadev potresemo po testu in ga zvijemo v zavitek. Premažemo ga z maščobo in ga položimo v pomaščen pekač. Pečemo ga v segreti pečici najprej pri 200 stopinjah Celzija, nato pa še pri 180 stopinjah Celzija, približno 25 minut. Zavitek potresemo s sladkorjem v prahu.

Vanilijeva krema: Vanilijev strok razpolovimo, sredino potegnemo ven in vse skupaj kuhamo z mlekom in smetano. Rumenjake in sladkor penasto umešamo, dodamo vroče mleko in kuhamo nad ognjem, da se krema nekoliko zgosti. Zavitek serviramo topel ali hladen in ga prelijemo s pripravljeno kremo.

 

Hobotnica v solati

Sestavine: 50 dag hobotnice, pol dl oljčnega olja, pol dl jabolčnega kisa, 3 stroki česna, 1 vejica peteršilja, sol, poper.

Priprava: Hobotnici odstranimo drobovino in jo v vodi kuhamo do mehkega (če vodi dodamo plutast zamašek, se prej zmehča). Še topli odstranimo kožo in ohladimo. Narežemo jo na kolobarje, dolijemo oljčno olje, kis, dodamo sveže sesekljan peteršilj, stisnjen česen, ter solimo in popramo. Hobotnico lahko nekaj časa pustimo stati v tej marinadi ali pa jo ponudimo takoj. Poleg ponudimo svež kruh.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 27. januar 2011 / 07:00

Delegacija KZS zadovoljna z Jesenic

Jesenice - Minuli torek je delegacija Košarkarske zveze Slovenije, v kateri so bili Iztok Rems, Matej Avanzo in Alenka Škreblin, obiskala Jesenice, ki kot edina gorenjska obč...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 20. julij 2017 / 23:36

Prihaja Kranfest

Tretji julijski konec tedna bo Kranj prizorišče največje prireditve na Gorenjskem, Kranfesta, ki vsako leto pritegne ogromno množico obiskovalcev. Eden izmed vrhuncev bo petkov koncert zasedbe Plavi o...

Rekreacija / četrtek, 20. julij 2017 / 23:31

Premagali so prvi »pukl«

Letošnji Pokal polanskih puklov se je v soboto začel z dirko na Stari vrh, na kateri je prvič slavil Dean Bratuš.

Razvedrilo / četrtek, 20. julij 2017 / 23:23

Pri Jasni je padel rekord

Pr' Hostar je v soboto s projekcijo na prostem ob jezeru Jasna postal najbolj gledan film v Sloveniji. »Tristo ljudi bo zagotovo prišlo,« je dobro uro pred začetkom projekcije celovečernega filma razm...

Kranj / četrtek, 20. julij 2017 / 23:21

Jubilej kranjskih skavtov

S tridnevnim taborom v Nemiljah pri Besnici so skavti iz Kranja proslavili petindvajset let delovanja.

Bohinj / četrtek, 20. julij 2017 / 23:21

Zasedenost bohinjskih parkirišč na spletu

Na spletni strani www.bohinj.si lahko najdete sveže informacije o zasedenosti parkirišč ob Bohinjskem jezeru, kar je eden od nadaljnjih korakov prometne razbremenitve jezerske sklede.