Jedi za poznopoletne dni
Solatni krožnik z mariniranim piščančjim mesom
Sestavine: 1 gl. zelene solate, 1 gl. kodraste solate, 1 gl. radiča, pest rukole, polovico mariniranih piščančjih prsi (ketchup, sojina omaka, sol, poper, oljčno olje), 1 komarček, 6 dag ovčjega sira.
Preliv: pol dl oljčnega olja, 1 žlica gorčice, ščep sladkorja, sol, poper, limonov sok.
Priprava: Solato in rukolo očistimo, poljubno narežemo in dekorativno naložimo na krožnike. Piščančje prsi operemo, mariniramo s sestavinami za marinado, narežemo na kocke in spečemo na žaru. Komarček narežemo na rezine, ga začinimo in spečemo na žaru. Damo ga na krožnik k solatam. Solato prelijemo s pripravljenim prelivom.
Zeliščna juha s popečeno slanino
Sestavine: 2 žlici masla, 2 šalotki, 2 žlici sesekljanih zelišč (timjan, peteršilj, meta, pehtran, kreša), 3 dl zelenjavne juhe, osmina l sladke smetane, sol, poper, 1 por, 8 dag slanine, 2 žlici olja.
Priprava: Sesekljano šalotko prepražimo na olju, dodamo osmukana zelišča. Od vsakega zelišča prihranimo po nekaj vejic za dekoracijo. Vse skupaj na hitro podušimo, zalijemo z juho in pustimo, da zavre. Juhi dodamo še sladko smetano in jo pretlačimo. Slanino in por narežemo na drobno in na olju prepražimo ter damo v juho. Juho potresemo s svežimi zelišči. Poleg juhe ponudimo pikantni parmezanov toast.
Linguine z zelenjavo in meto v omaki
Sestavine: 12 dag graha, 20 dag stročjega fižola, 1 šop mete, 1 dl creme fraishe, sok limete, česen, sol, poper, linguine – tanjši široki rezanci, 5 dag parmezana, juha za zalivanje.
Priprava: Grah in fižol operemo in na hitro blanširamo. Meto narežemo na rezance, nekaj pa je pustimo za dekoracijo. Creme fraishe zmešamo z meto, začinimo s sokom limete, solimo in popramo. Česen narežemo na lističe, jih opražimo na oljčnem olju, dodamo grah in fižol ter podušimo. Linguine skuhamo v slanem kropu, jih zmešamo z zelenjavo, odstavimo in dodamo še smetano. Če je potrebno, zalijemo z juho, začinimo, dodamo parmezan in še malo pokuhamo. Dekoriramo z meliso in krhlji limete in ponudimo.
Brancin z zelenjavno omako
Sestavine: 4 fileji brancina, 12 dag bučk, 1 rumena paprika, 2 stroka česna, 1 žlička paradižnikove mezge, četrt l čiste juhe, 1 žlička sesekljanih zelišč, 3 žlice masla, sol, poper, limonov sok, olje.
Priprava: Bučke in papriko očistimo, operemo in narežemo na pol cm velike kocke. Zelenjavo prepražimo na maslu, solimo, popramo in dodamo še stisnjen česen in paradižnikovo mezgo, zalijemo z juho. Omako kuhamo pri zmerni temperaturi deset minut. Ribji file očistimo kosti, solimo, popramo in pokapljamo z limonovim sokom. V ponvi z malo olja na hitro opečemo ribje fileje. Ribje fileje poberemo iz ponve, omako prilijemo k zelenjavi in ji dodamo še dve žlici masla, primešamo začimbe, vložimo ribe in jih pustimo, da vpijejo nekoliko omake. Omako damo na krožnik in nanjo damo ribje fileje. Poleg ribe ponudimo dva oblikovana krompirčka.
Srnin file v pomarančni omaki
Sestavine: 60 dag srninega hrbta brez kože in kosti, 20 dag masla, 1 vejica rožmarina, 2 vejici timijana, 1 šalotka, 2 stroka česna, 5 brinovih jagod, sol, poper.
Pomarančna omaka: 1 večja rdeča čebula, 1 žlico masla, 1 dl brusnic in pomarančni sok, 3 dl divjačinskega fonda, 40 ml cointreau, 4 žlice stepene smetane.
Priprava: Na maslu opečemo srnin file. Dodamo rožmarin, timijan, šalotke in brinove jagode, solimo in popramo. Meso vzamemo iz ponve in ga obložimo z začimbami, zavijemo v alufolijo in damo na pekač. Pekač postavimo v segreto pečico 120 stopinj Celzija. Pečemo 20 minut. Omako pripravimo tako, da čebulo narežemo na lističe in jo na maslu prepražimo. Dodamo brusnični in pomarančni sok, divjačinski fond in cointreau ter ga nekoliko časa kuhamo, da postane omaka gladka. Omako prepasiramo skozi gosto cedilo. Če je omaka preredka, jo zgostimo z malo škrobne moke. Omako še začinimo s soljo, poprom, dodamo tudi malo medu. Pred serviranjem pa dodamo še sladko smetano. Poleg ponudimo gratinirane bučke in sezonsko solato
Gratinirane bučke: 4 male bučke, 2 jajci, 10 dag moke, olje za cvrenje.
Preliv: 2 dag masla, 3 dag moke, 1 dl mleka, sol, poper, 2 dag parmezana, bazilika, 1 žlica kisle smetane, muškatni orešček.
Priprava: Bučke po dolžini prerežemo, posolimo, povaljamo v moki in jajcih ter ocvremo v vročem olju. Bučke naj ostanejo še čvrste. Tako pripravljene bučke preložimo v dobro pomaščen pekač, prelijemo s prelivom, po vrhu potresemo z naribanim parmezanom in v pečici gratiniramo.
Preliv: Na maslu prepražimo moko, ji prilijemo mleko in gladko razmešamo. Dodamo začimbe in rumenjake ter gladko primešamo trd sneg beljakov.
Parfe z medom in s kivijevo ter malinovo omako
Sestavine: 4 rumenjaki, 6 dag sladkorja, 1,5 dl mleka, 8 žlic medu, 2 dl tolčene sladke smetane, 1 granatno jabolko, 3 kiviji, 20 dag malin, 2 žlice sirupa grenadin, 4 vejice melise.
Priprava: Rumenjake in sladkor nad soparo penasto umešamo, dodamo mleko in kuhamo 5 minut. Ko postane masa gosta, dodamo šest žlic medu. Kremo postavimo v hladno vodo, da se ohladi. Vmes večkrat premešamo. Smetano stepemo in jo vmešamo v kremo. Kremo damo v štiri modele, in jo pustimo stati v zamrzovalniku 5 ur. Jagode očistimo, nekaj jih pustimo za dekoracijo parfeja, kivije olupimo in vse skupaj zmiksamo v multipraktiku. Parfe vzamemo iz zamrzovalnika, ga zvrnemo na krožnik, prelijemo ga z dvema žlicama medu, dekoriramo z meliso, prilijemo pa kivi-jagodno omako. K parfeju lahko ponudimo tudi narezano sveže sadje.