Jedi za poznopoletne dni
Perutninska solata z zelenjavo, primerna za alternativo
Sestavine: 1 pečeni piščanec, pol glave cvetače, por, pol gomolja zelene, pol rdeče paprike, osminka l kisle smetane, 2 jogurta, sok ene limone, sol, poper, 1 šopek sesekljanih svežih zelišč.
Priprava: Cvetačo razdelimo na majhne cvetke in skuhamo v slani vodi, ki smo ji dodali malo mleka, da ostane cvetača bele barve. S piščanca odstranimo kožo, meso odluščimo od kosti, nato pa narežemo na majhne rezance. Poru porežemo zelene liste, ga operemo, osušimo in narežemo na rezance. Prav tako narežemo na rezance zeleno in papriko, korenček naribamo. Por in zeleno na hitro prevremo v vodi. Kislo smetano zmešamo z jogurtom, limonovim sokom, osolimo in popopramo. Zelišča drobno sesekljamo in zmešamo med omako. Vse sestavine zmešamo in pustimo stati približno kakšno uro, da se solata marinira. Solato dekorativno naložimo na krožnik in prelijemo s pripravljeno omako.
Smetanov štrukelj malo drugače
Sestavine: 30 dag namenske moke, 2 žlici olja, 1 jajce, mlačna okisana slana voda.
Nadev: 20 dag mletega maka, 2 dl mleka, 6 dag masla ali margarine, 8 dag sladkorja, 6 dag rozin, vanilin sladkor, malo ruma, 2 jajci.
Priprava: Ugnetemo čvrsto vlečeno testo. Pustimo ga počivati pol ure, nato ga razvaljamo in natanko razvlečemo. Testo namažemo z maslom ali margarino in nadevom, nato ga zvijemo v štrukelj. Zavijemo ga v pomaščeno in z drobtinami potreseno alufolijo. Kuhamo ga v slani vodi 30 minut. Kuhanega odvijemo in narežemo na primerne kose, prelijemo jih z raznimi omakami ali samo z raztopljenim maslom.
Nadev: Mak poparimo z mlekom, dodamo maslo ali margarino, rumenjake in trd sneg iz beljakov, posladkamo, dodamo vanilin sladkor in rum.
Kaneloni po domače
Sestavine: pol l mleka, 25 dag moke, 4 jajca, sol, 1 dl olja za peko palačink, olje za cvrenje, 3 jajca, 10 dag presejane moke in 20 dag drobtin za paniranje.
Nadev: 10 dag pečenke, 12 dag praženih možganov, 6 dag špinače, 4 dag kuhane prosene kaše, 1 jajce, parmezan.
Priprava: Najprej spečemo palačinke, nato zmeljemo meso, dodamo na čebuli prepražene možgane, špinačo in kuhano kašo, vežemo z rjavo mesno omako in jajcem. Začinimo s soljo, poprom in parmezanom. S pripravljenim nadevom napolnimo palačinke, jih zvijemo v obliko sarme, paniramo po dunajsko in ocvremo v vročem olju. Osušimo jih na papirnati servieti. Postrežemo jih s paradižnikovo omako.
Paradižnikova omaka: V posodi segrejemo maščobo, dodamo žličko sladkorja, moko in dobro prepražimo, nato dodamo paradižnikovo mezgo in še malo prepražimo ter zalijemo z juho ali vodo. Omako po okusu začinimo s soljo, poprom, baziliko, rožmarinom in origanom.
Jagnjetinska kapama
Sestavine: 1 kg jagnjetine (pleče ali hrbet), 1 dl oljčnega olja, 20 dag riža, 2 čebuli, 1 por, 1 rumenjak, pol dl kisle smetane, 1 žlička rdeče paprike, 1 žlica moke, sol, 1 feferon.
Priprava: Meso narežemo na kose, jih povaljamo v moki in na hitro opečemo. Na isti maščobi prepražimo sesekljano čebulo in na kolobarje narezan por. Nato dodamo meso, riž in rdečo papriko. Zalijemo z vodo ali govejo juho in kuhamo, da se meso zmehča. Nato dodamo kuhano špinačo in vse skupaj dušimo še 15 minut. Kislo smetano in jogurt zmešamo in prelijemo po jagnjetinski kapami. Poleg ponudimo drobne žličnike ali kakšne druge testenine, lahko pa tudi kruhove cmoke.
Ocvrtki s slivami in mandlji
Sestavine: Četrt mleka, 12,5 dag moke, 2 rumenjaka, 2 beljaka, sol, 1 žlica olja, 30 dag suhih sliv, olupljeni mandlji, 2,5 dl olja, 15 dag naribane čokolade, sladkor v prahu.
Priprava: Iz moke, rumenjakov, soli, olja in moke naredimo gladko tekoče testo, ki ga pustimo pol ure počivati. Slive prevremo, izkoščičimo in v vsako vtaknemo olupljen mandelj. Beljake stepemo v trd sneg, ki ga previdno zmešamo v testo. Vanj pomočimo slive in jih v vročem olju ocvremo. Ocvrtke povaljamo v naribani čokoladi in potresemo s sladkorjem. Ocvrtki so sveži zelo hrustljavi, zato jih takoj tople ponudimo.