Gašper Kleč v žganjeteki, kjer obiskovalci lahko degustirajo več kot sto petdeset vrst slovenskega žganja.

Najboljše žganje imamo Gorenjci

V žganjeteki v Kamniški Bistrici, ki je prva pokuševalnica slovenskih žganih pijač pri nas, imajo več kot sto petdeset vrst žganj, zbirko pa bi radi še razširili.

Kamniška Bistrica – Dolina Kamniške Bistrice poleg ljubiteljev narave, planinarjenja in kampiranja zadnjih nekaj mesecev privablja tudi ljubitelje domače žgane kapljice, sploh tiste, ki si želijo na enem mestu poskusiti čim več okusov. V prostorih spodnje postaje gondole na Veliko planino deluje namreč prva slovenska žganjeteka.

»Žganjekuha ima v Sloveniji dolgoletno tradicijo in praktično ni kraja, kjer se ne bi ukvarjali s kuhanjem žganja. Kljub temu, da proces priprave žganja že stoletja ostaja enak, se je v vsaki slovenski pokrajini razvila vrsta okusov in prepoznavnih receptov. Na Balkanu so podobne žganjeteke nekaj povsem običajnega, pri nas pa tega še ni, zato smo z namenom promocije in izboljšanja prepoznavnosti slovenskega žganja žganjeteko odprli v Kamniški Bistrici,« je povedal Gašper Kleč, ki je skupaj z Matjažem Jugom in Mitjo Špendetom ustanovil Zavod Mladinski inkubator, preko katerega skrbijo tudi za Kamp Alpe, dogodke in ostalo ponudbo pod Veliko planino. V žganjeteki, kjer kraljuje velika masivna lesena miza v obliki Slovenije, je poleg najbolj poznanih borovničevcev in viljamovk mogoče poskusiti vrsto drugih sadjevcev in zeliščnih žganj. Za uresničitev projekta so prejeli tudi sredstva lokalne akcijske skupine Leader. »Žganjeteka je namenjena vsem, ki si želijo novega znanja o žganju in ugotoviti okuse ter razlike med posameznimi pokrajini. Brez dvoma najbolj kakovostna žganja prihajajo prav z Gorenjske, kjer je ta tradicija res močna. Poleg degustacij pa si v naši žganjeteki prizadevamo predvsem razvijati zgodbe, zato smo osnovali tudi lastno blagovno znamko Blizu Alp, v okviru katere že ponujamo naše lastno žganje Alpska kraljica, ki je mešanica orehovca in 25 zelišč, in pa leseno žlico z Velike planine, ki jo predvsem turisti kupujejo kot spominek,« je še povedal Kleč in dodal, da si želijo zbirko slovenskih žganih pijač v prihodnje vsaj podvojiti.

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 1. julij 2020 / 12:28

Mavrični jubilej

Abraham je obiskal vedno nasmejano Joži Burnik iz Šenčurja, ki je vedno polna mavrične energije.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 6. september 2011 / 07:00

Zavarovalniški Kuža Pazi pazil na šolarje

Kranj - V Zavarovalnici Triglav so tudi ob začetku letošnjega šolskega leta poskrbeli za varnost šolarjev. Njihova maskota - Kuža Pazi je v prvih šolskih dneh v vlogi prometnika...

Mularija / torek, 6. september 2011 / 07:00

Otroška peresa

Gospodarstvo / torek, 6. september 2011 / 07:00

Srečanje pridelovalcev koruze

Žabnica - Oddelek za kmetijsko svetovanje pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Kranj bo v četrtek z začetkom ob 10. uri pripravil na njivi Tomaža Šifrerja na Žabniškem polju strokovno...

Gospodarstvo / torek, 6. september 2011 / 07:00

Mešetar

Odkupne cene mleka Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi mesečno tržno poročilo za mleko, ki vključuje tako odkupno ceno mlekarn kot dobavitel...

Kronika / torek, 6. september 2011 / 07:00

Varnostni pas je tudi za otroke

Kranj - V četrtek, na prvi šolski dan, gorenjski policisti niso imeli pretiranega dela s kršitelji. Kljub temu so zaradi neuporabe varnostnega pasu in prehitre vožnje kaznovali s...