Gašper Kleč v žganjeteki, kjer obiskovalci lahko degustirajo več kot sto petdeset vrst slovenskega žganja.

Najboljše žganje imamo Gorenjci

V žganjeteki v Kamniški Bistrici, ki je prva pokuševalnica slovenskih žganih pijač pri nas, imajo več kot sto petdeset vrst žganj, zbirko pa bi radi še razširili.

Kamniška Bistrica – Dolina Kamniške Bistrice poleg ljubiteljev narave, planinarjenja in kampiranja zadnjih nekaj mesecev privablja tudi ljubitelje domače žgane kapljice, sploh tiste, ki si želijo na enem mestu poskusiti čim več okusov. V prostorih spodnje postaje gondole na Veliko planino deluje namreč prva slovenska žganjeteka.

»Žganjekuha ima v Sloveniji dolgoletno tradicijo in praktično ni kraja, kjer se ne bi ukvarjali s kuhanjem žganja. Kljub temu, da proces priprave žganja že stoletja ostaja enak, se je v vsaki slovenski pokrajini razvila vrsta okusov in prepoznavnih receptov. Na Balkanu so podobne žganjeteke nekaj povsem običajnega, pri nas pa tega še ni, zato smo z namenom promocije in izboljšanja prepoznavnosti slovenskega žganja žganjeteko odprli v Kamniški Bistrici,« je povedal Gašper Kleč, ki je skupaj z Matjažem Jugom in Mitjo Špendetom ustanovil Zavod Mladinski inkubator, preko katerega skrbijo tudi za Kamp Alpe, dogodke in ostalo ponudbo pod Veliko planino. V žganjeteki, kjer kraljuje velika masivna lesena miza v obliki Slovenije, je poleg najbolj poznanih borovničevcev in viljamovk mogoče poskusiti vrsto drugih sadjevcev in zeliščnih žganj. Za uresničitev projekta so prejeli tudi sredstva lokalne akcijske skupine Leader. »Žganjeteka je namenjena vsem, ki si želijo novega znanja o žganju in ugotoviti okuse ter razlike med posameznimi pokrajini. Brez dvoma najbolj kakovostna žganja prihajajo prav z Gorenjske, kjer je ta tradicija res močna. Poleg degustacij pa si v naši žganjeteki prizadevamo predvsem razvijati zgodbe, zato smo osnovali tudi lastno blagovno znamko Blizu Alp, v okviru katere že ponujamo naše lastno žganje Alpska kraljica, ki je mešanica orehovca in 25 zelišč, in pa leseno žlico z Velike planine, ki jo predvsem turisti kupujejo kot spominek,« je še povedal Kleč in dodal, da si želijo zbirko slovenskih žganih pijač v prihodnje vsaj podvojiti.

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 14. avgust 2012 / 07:00

Bled utripal v etno ritmih Okarine

Na Bledu se je v soboto s koncertom Vlada Kreslina in Beltinške bande končal 22. festival Okarina, ki je v desetih dneh z zanimivimi koncerti etno glasbe privabil številne obiskovalce.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / nedelja, 17. november 2013 / 19:47

Dragi predsednik

Rada bi vas vprašala, kako ste kaj zadnje čase. Če boste rekli, da ste v redu, bom jokala. Kajti nesramno je biti v redu, če so ljudje v isti državi, ki ji predsedujete, v tako slabem stan...

Zanimivosti / nedelja, 17. november 2013 / 19:46

Nagrajeni Kranjski vrtci in Minka Likar

Kranj – Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič in ekipa Požen’ Evropo je v sodelovanju z Inštitutom za ekološke raziskave ERICO in Visoko šolo za varstvo okolja spomladi razpisala vseslovenski nagr...

GG Plus / nedelja, 17. november 2013 / 19:35

Kralj vseh bolezni

»O raku po navadi razmišljamo kot o 'sodobni' bolezni, ker so prispodobe v zvezi z njim tako sodobne. Gre za bolezen pretirane proizvodnje, eksplozivne rasti, za neustavljivo razraščanje,...

Zanimivosti / nedelja, 17. november 2013 / 19:33

Simpatična nadloga

Kako gre že tista o nadlogah, ki so nekoč davno napadle Egipt? Kdo bi pomislil, da je gospa (ali gospod) v zelenem na fotografiji predhodnica ene izmed njih, a to zagotovo ne bo držalo. Na...

Nasveti / nedelja, 17. november 2013 / 19:31

Žurfix – Asterix

Žurfix je v Slovarju tujk označen kot družabno srečanje ob stalnih dnevih. No, enkrat ali dvakrat v letu, ob praznikih pripravim praznično kosilo za moja odraščajoča prijatelja, brata in sestrico,...