Najboljše žganje imamo Gorenjci
V žganjeteki v Kamniški Bistrici, ki je prva pokuševalnica slovenskih žganih pijač pri nas, imajo več kot sto petdeset vrst žganj, zbirko pa bi radi še razširili.
Kamniška Bistrica – Dolina Kamniške Bistrice poleg ljubiteljev narave, planinarjenja in kampiranja zadnjih nekaj mesecev privablja tudi ljubitelje domače žgane kapljice, sploh tiste, ki si želijo na enem mestu poskusiti čim več okusov. V prostorih spodnje postaje gondole na Veliko planino deluje namreč prva slovenska žganjeteka.
»Žganjekuha ima v Sloveniji dolgoletno tradicijo in praktično ni kraja, kjer se ne bi ukvarjali s kuhanjem žganja. Kljub temu, da proces priprave žganja že stoletja ostaja enak, se je v vsaki slovenski pokrajini razvila vrsta okusov in prepoznavnih receptov. Na Balkanu so podobne žganjeteke nekaj povsem običajnega, pri nas pa tega še ni, zato smo z namenom promocije in izboljšanja prepoznavnosti slovenskega žganja žganjeteko odprli v Kamniški Bistrici,« je povedal Gašper Kleč, ki je skupaj z Matjažem Jugom in Mitjo Špendetom ustanovil Zavod Mladinski inkubator, preko katerega skrbijo tudi za Kamp Alpe, dogodke in ostalo ponudbo pod Veliko planino. V žganjeteki, kjer kraljuje velika masivna lesena miza v obliki Slovenije, je poleg najbolj poznanih borovničevcev in viljamovk mogoče poskusiti vrsto drugih sadjevcev in zeliščnih žganj. Za uresničitev projekta so prejeli tudi sredstva lokalne akcijske skupine Leader. »Žganjeteka je namenjena vsem, ki si želijo novega znanja o žganju in ugotoviti okuse ter razlike med posameznimi pokrajini. Brez dvoma najbolj kakovostna žganja prihajajo prav z Gorenjske, kjer je ta tradicija res močna. Poleg degustacij pa si v naši žganjeteki prizadevamo predvsem razvijati zgodbe, zato smo osnovali tudi lastno blagovno znamko Blizu Alp, v okviru katere že ponujamo naše lastno žganje Alpska kraljica, ki je mešanica orehovca in 25 zelišč, in pa leseno žlico z Velike planine, ki jo predvsem turisti kupujejo kot spominek,« je še povedal Kleč in dodal, da si želijo zbirko slovenskih žganih pijač v prihodnje vsaj podvojiti.