Preddvorski župan Miran Zadnikar v Burgosu. Na cilj v Santiago de Compostela naj bi prispel sredi avgusta.

Župan na romarski poti

Preddvorski župan Miran Zadnikar te dni premaguje znamenito romarsko pot Camino de Santiago. Prehoditi namerava skoraj osemsto kilometrov.

Preddvor - Preddvorski župan Miran Zadnikar te dni uresničuje svojo dolgoletno skrito željo – prehoditi romarsko pot Camino de Santiago oziroma t. i. Jakobovo pot, poimenovano po apostolu Jakobu, ki je pokopan v mestu Santiago de Compostela na zahodu Španije, kar je tudi končni cilj poti. Do Santiaga de Compostela vodi več poti, Zadnikar si je izbral med romarji najbolj priljubljeno Francosko pot, ki se začne v St. Jean Pied de Portu v Franciji. S popotniškim vodnikom jo je začel premagovati 15. julija, na cilj naj bi prišel sredi avgusta. Danes naj bi prispel v polmilijonsko mesto Leon, sicer pa je vsak dan prehodil od 25 do 38 kilometrov. Po dveh tednih je za njim 420 kilometrov oz. dobra polovica poti, čaka pa ga še približno 365 kilometrov.

»Že kar nekaj let spremljam vtise romarjev, predvsem zadnje leto pa sem se tudi sam tako in drugače pripravljal in se odločal, ali naj uresničim svoje večletne sanje, da se tudi jaz pridružim množici popotnikov, ki se iz različnih nagibov odločajo za naporno enomesečno popotovanje. Za sabo puščam pomemben del življenja, zato se mi je zdelo modro, da se tudi jaz odpravim tja, kamor me je že nekaj časa vleklo srce,« pravi Zadnikar.

A vsakodnevno premagovanje dolgih razdalj ni mačji kašelj. Po stotih prehojenih kilometrih si je pridelal prvi žulj, hitro so ga začele boleti mišice, še posebno za vratom, saj je nahrbtnik iz dneva v dan težji, na poti večkrat občuti tudi vročino … Spoznal je številne romarje, celo Filipinca, upa pa, da mu bo uspelo dohiteti romarja iz Križev Andreja Kavčiča, ki, sodeč po knjigah gostov v prenočiščih, romarsko pot premaguje z nekajdnevno prednostjo. »Popotovanje je čudovito, kljub žuljem in na čase težkim korakom mi ni žal, da sem se odločil za ta podvig, seveda ob veliki moralni podpori družine in prijateljev,« nam je še zaupal Zadnikar, ki vtise dnevno vpisuje v popotniški dnevnik na spletni strani http://sites.google.com/site/compostelamiran/, še posebej vesel pa je pozitivnih odzivov in spodbud na svojem popotniškem elektronskem naslovu iberznik@gmail.com.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / nedelja, 10. julij 2022 / 07:47

Reševalni pas ustvarimo ob vsakem zastoju

Ob vsakem zastoju na avtocesti in hitri cesti, ne glede na njegov razlog, je treba ustvariti reševalni pas po sredini cestišča, ki mora biti dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 21. oktober 2023 / 16:39

Drzna tatvina

Domžale – V sredo dopoldan sta do stanovanjske hiše v Prelogu pristopila neznanca in se oškodovanki predstavila kot delavca telekomunikacijskega podjetja, ki bosta opravljala dela v objektu. Eden j...

Bled / sobota, 21. oktober 2023 / 16:38

Proračun za dve leti

Blejski svetniki so na septembrski seji v prvem branju sprejeli proračuna za leti 2024 in 2025.

Radovljica / sobota, 21. oktober 2023 / 16:36

Dijaki izvrstni v Ohridu

Dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica so se udeležili mednarodnega tekmovanja srednjih gostinskih in turističnih šol GATUS, ki je bilo letos v Ohridu v Severni Makedoniji. Tako v kuha...

Zanimivosti / sobota, 21. oktober 2023 / 10:18

V Sloveniji tudi Rim, Dunaj in Jeruzalem

Kranj – V Sloveniji so številni kraji z zanimivimi imeni, imamo celo Jeruzalem (v občini Ljutomer), Dunaj (v občini Krško) in Rim (v občini Črnomelj), izhaja iz objave Statističnega urada Slovenije...

Zanimivosti / sobota, 21. oktober 2023 / 09:49

Ozimnica

Domača kulinarika je zelo priljubljena pri Slovencih. Počasi se začenja sezona »zimske hrane«, kjer poleg pečenic in krvavic ne sme manjkati kislo zelje. Mnogi se v teh dneh že pripravljaj...