Povprečna letina žita
Kranj - Na Gorenjskem se je prejšnji teden začela žetev pšenice. »Pričakujemo povprečno letino, pomlad je bila hladna, maj pa je bil bolj oblačen kot običajno, kar je tudi vplivalo na rast. Pomembno je tudi vreme v času žetve, zlasti za pšenico. Slabo vreme vpliva na slabše parametre kakovosti, še posebej na beljakovine, zato je zrnje razvrščeno v slabši kakovostni razred,« je dejala Marija Kalan iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Kranj in dodala, da se na Gorenjskem pridela malo pšenice za mlinarsko industrijo. Pridelek se večinoma porabi doma, nekaj za krmo, nekaj za peko kruha, saj na marsikateri kmetiji pridne gospodinje še vedno kruh najraje pečejo doma.
Po podatkih iz zbirnih vlog za kmetijska plačila je na Gorenjskem okrog 6700 hektarjev njiv. Največ je koruze, okrog 3600 hektarjev, žita pa zasedajo približno dva tisoč hektarjev. Med žiti je ječmena več kot pšenice, te je letos okrog 850 hektarjev, poleg tega je še dvesto hektarjev rži in tritikale, v zadnjih letih pa narašča tudi zanimanje za pridelavo ovsa.