Ciril Smrkolj

Kakovost (pšenice) se plača

Štiri petine pšenice v Sloveniji je pridelane v okviru integrirane pridelave, takšna pšenica pa bi morala biti dražja kot, na primer, madžarska, ugotavljajo v kmetijsko gozdarski zbornici, kjer se zavzemajo vsaj za ceno 158 evrov za tono.

V Sloveniji je stopnja samooskrbe z žiti okoli 64-odstotna, pri pšenici je le 50-odstotna. Tri četrtine doma pridelanih žit naj bi porabili za krmljenje domačih živali, le četrtino pa za prehrano ljudi. Vsako leto je treba uvoziti še okoli osemdeset tisoč ton pšenice. V kmetijsko gozdarski zbornici so izračunali, da v ceni kilograma belega ali črnega kruha predstavlja vrednost pšenice le dobrih sedem odstotkov, 43 odstotkov pripada mlinarjem in pekom, približno polovica pa trgovcem.

Kranj – V Sloveniji naj bi letos na 35 tisoč hektarjih njiv pridelali 189 tisoč ton pšenice oz. povprečno 5,4 tone na hektar. V Pomurju so pridelki zgodnjih žit povprečni, okrog pet ton na hektar, pri srednje poznih in poznih sortah pa bodo v povprečju za dve toni višji. Nadpovprečne pridelke pričakujejo tudi v Podravju in v Posavju, v zahodni Sloveniji pa je pridelek zaradi prekomernih padavin slabši od povprečja.

 

In kolikšna je letos odkupna cena? Na borzi v Avstriji je bila v začetku julija 124,5 evra za tono, na Madžarskem 113 evrov, v Franciji 135 evrov … V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije se zavzemajo vsaj za ceno 158 evrov za tono, kolikor po oceni Kmetijskega inštituta Slovenije znašajo pridelovalni stroški pri pridelku 5,3 tone pšenice na hektar. Dnevne odkupne cene v Sloveniji, oblikovane na podlagi ponudbe na avstrijski in madžarski borzi, so nižje in pokrivajo le okoli sedemdeset odstotkov pridelovalnih stroškov. »Ob takšnih cenah je treba opozoriti, da so štiri petine slovenske pšenice pridelane v okviru integrirane pridelave, ki je okolju prijazna in zagotavlja potrošniku višjo kakovost in prehransko varnost,« pravi predsednik zbornice Ciril Smrkolj in dodaja, da bi potrošnikom morali predstaviti razliko v kakovosti surovine in jih spodbuditi k temu, da bi pri trgovcih zahtevali podatke o izvoru surovine v pekovskih izdelkih.

V integrirani pridelavi je uporaba gnojil in fitofarmacevtskih sredstev nadzorovana, prepovedana je uporaba gensko spremenjenih organizmov, pri varstvu rastlin in gnojenju pa imajo prednost naravni pripravki, ki so dovoljeni v ekološki pridelavi. Tako pridelana pšenica ima v primerjavi z madžarsko, ki je pridelana po klasični tehnologiji, višjo tržno vrednost, ugotavljajo v zbornici, kjer se zavzemajo tudi za organiziranje naročene pridelave za znanega kupca po vnaprej dogovorjeni ceni in parametrih kakovosti, za ureditev poslovnega odnosa med pridelovalci, mlinsko predelovalno industrijo in trgovci, za organiziranost kmetov in njihovo skupno nastopanje na trgu, za gradnjo silosov, ki jim bodo omogočili skladiščenje žita in prodajo v času ugodnejših pogojev, ter strožjo kontrolo kakovosti uvožene pšenice in hrane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 13. september 2013 / 12:13

Tretji Svetosavski folklorni festival

Kranj - S sinočnjim sprejemom v Layerjevi hiši se je v Kranju začel tretji Svetosavski folklorni festival, ki ga prireja Srbsko kulturno-prosvetno društvo Sveti Sava. Na letošnjem festival...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 18. marec 2008 / 07:00

Praznik glasbe in veselja

Od 23. do 25. maja bo v Preddvoru glasbena prireditev Praznik glasbe in veselja.

Splošno / torek, 18. marec 2008 / 07:00

Upokojenci so zborovali

Društvo upokojencev Preddvor se je 8. marca zbralo na občnem zboru. Od 591 članov, kolikor jih šteje društvo, jih je na srečanje v domu krajanov prišlo kar 160. Najprej so prisluhnili kulturnemu...

Splošno / torek, 18. marec 2008 / 07:00

Posmodulja za predjed hotelskim gostom

Člani turističnega krožka na OŠ Matije Valjavca bodo letos znova sodelovali na Festivalu Turizmu pomaga lastna glava, ki ga že dvaindvajsetič organizira Turistična zveza Slovenije.

Splošno / torek, 18. marec 2008 / 07:00

Preddvor pred veliko nočjo

15. marca je prostor ob hotelu Bor in gradu Hrib znova praznično zaživel. V pripravah na veliko noč je od 11. ure naprej v paviljonu najprej potekala delavnica velikonočnih okraskov, od 13....

Splošno / torek, 18. marec 2008 / 07:00

Gašperji praznujejo

Ansambel Gašperji praznuje letos 30-letnico nastopanja.