Helena Vokič (Foto: Gorazd Kavčič)

Stečaj, če prisilka ne bo uspela

Usoda Drnče, enega najlepših hotelskih objektov na Gorenjskem, znova visi na nitki. V postopku prisilne poravnave so vajeti lastništva prevzeli upniki, sodišče pa bo odločilo, ali gre Drnča (oziroma lastnik, podjetje Predence) v stečaj ali prisilno poravnavo.

Dvorska vas, Radovljica – Podjetje Predence, lastnico hotela Drnča v Dvorski vasi, so nekateri večji upniki prevzeli 22. junija. »Podjetje je bilo tik pred začetkom stečajnega postopka in insolventno. V lastništvo je vstopilo novo podjetje, Neodom ladjedelništvo in nekateri večji upniki z željo po saniranju podjetja,« pojasnjuje Miha Živec, novi direktor, ki je na tem mestu že četrti v enem letu.

Živec je s svojim podjetjem Neodom iz Novega mesta, ki se ukvarja s keramičnimi ploščicami in strojnimi instalacijami (po Pirsu deluje od leta 1992 in zaposluje 37 sodelavcev), največji upnik podjetja Predence. Po neuradnih podatkih mu Predence oziroma Hotel Drnča, ki ga je pomagal opremiti, dolguje 1,8 milijona evrov, skupno pa naj bi imeli upniki za okoli deset milijonov evrov terjatev. Koliko in kateri upniki so svoje terjatve konvertirali v lastniški delež, ni znano, tudi to ne, kolikšen lastniški delež je ostal podjetju Izolacije Kepic, ki je prav tako v prisilni poravnavi.

Živec je sporočil (srečanju z novinarji se izogiba), da si bodo prizadevali zagotoviti tekoče poslovanje hotela: »Naš osnovni cilj je, da v postopku prisilne poravnave poplačamo upnike v čim višjem deležu in zagotovimo nadaljnji obstoj in razvoj Hotela Drnča.« Z novim direktorjem se je sestal tudi radovljiški župan Janko S. Stušek, saj je tudi občina ena od upnic podjetja Predence: »Pogovorili smo se o novih razmerah v hotelu. Izrazil je pripravljenost za sodelovanje, pogovoriti se moramo tudi o nekaterih drugih stvareh.« Predence občini dolguje dobrih 56 tisoč evrov, za katere so že vložili izvršbo.

Postopek prisilne poravnave naj bi sodišče sprejelo v kratkem, če ga ne bo, gre Predence v stečaj. V slednje ne verjame Helena Vokič, vodja marketinga in trenutno vodja hotela Drnča: »Kmalu bo znana strategija razvoja hotela in čeprav je treba urediti stvari za nazaj in začeti znova, verjamem v to zgodbo.« Trenutno je v Hotelu Drnča 16 zaposlenih, ki po zagotovilih Vokičeve, čakajo še na majsko plačo (sedaj tudi na junijsko), medtem ko so nam zaposleni povedali, da čakajo tudi na aprilsko plačo. Hotel je sicer na mesečni ravni zaseden od dvajset- do 25-odstotno, kar je glede na situacijo kar dobro. Vse bolj se uveljavljajo po organizaciji različnih dogodkov, med njimi izstopajo poroke.

Župan Stušek ocenjuje, da je zgodba z delovanjem Drnče sicer žalostna, vendar je izpolnjena volja občine: v letu 2005 je nastalo skupno podjetje, v katerega je občina vložila stvarni delež in bila postopoma (razen prej omenjenih 56 tisoč evrov) tudi izplačana. V občini so pridobili javni objekt, ki zaposluje (trenutno polovico manj od načrtov), hkrati v občini razvijajo turizem. Na vprašanje, ali občina ni izbrala najboljšega partnerja (Izolacija Kepic), župan odgovarja: »Imamo nov, lep objekt, ki deluje kot hotel. Med šestimi ponudbami smo izbrali najboljšo, čeprav smo vabili tudi znana turistična podjetja, vendar naših pogojev niso sprejeli. Upam, da bodo sedanji lastniki rešili hotel. Evropskih 3,5 milijona evrov bi prišlo še kako prav.«

Občina pa pomaga tudi pri gradnji ceste do hotela. Župan je podpisal dogovor s projektantom, da zaključi delo. Podjetje Predence tega stroška trenutno ne zmore, bo pa investicija v približno 120 metrov dolgo cesto na plečih podjetja, ki jo bodo morali kmalu izvesti, saj se sedanji promet odvija po dvoriščih hiš in predvsem na račun prebivalcev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sreda, 28. maj 2008 / 07:00

Navdušili so tudi najmlajši košarkarji

Škofjeloški košarkarski prvoligaši iz ekipe TCG Mercator so se na tekmi proti Unionu Olimpiji poslovili od domačih navijačev, na sklepni prireditvi košarkarske sezone pa so se predstavili tudi najmlaj...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Noč čarovnic

Škofja Loka - V Sloveniji se vse bolj uveljavlja noč čarovnic oziroma halloween, praznik, ki izhaja iz starega keltskega običaja, komercialno vrednost, podobno kot valentinovo, pa so mu da...

Gospodarstvo / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Gorenjci ne tvegajo

V Hypo Alpe-Adria-Bank ugotavljajo, da Gorenjci niso pripravljeni veliko tvegati in da radi varčujejo v banki.

Gospodarstvo / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Nova vzajemna sklada

Kranj - Raiffeisen Banka, ki poleg domačega sklada Skala (v upravljanju Krekove družbe) trži že dvajset investicijskih skladov Raiffeisen Capital Management, je 1. oktobra začela tržiti nov...

Gospodarstvo / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Zgodovinski dosežki v Acroniju

Po dvomesečnih težavah z reorganizacijo Slovenske industrije jekla in prilagajanju ruski skupini Koks pripravljajo nove projekte. Acroni je dosegel zgodovinske rezultate, konfliktov z državo ni.

Škofja Loka / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Doma s kar štirimi odličji

Škofjeloški namiznoteniški igralki Mateja Pintar in Andreja Dolinar sta si na evropskem prvenstvu za invalide v Kranjski Gori skupaj priborili kar štiri odličja.