Anton Arvaj (Foto: Tina Dokl)

Kakovostni mesni izdelki niso naključje

Gorenjski mesarji so se dobro odrezali na letošnjem mednarodnem ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov.

Ljubljana - V prostorih Biotehniške fakultete v Ljubljani je konec maja potekalo ocenjevanje svežega mesa pod okriljem 48. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni. Vzorce je ocenila strokovna komisija, sredi junija pa je potekal v Gornji Radgoni še drugi del Mednarodnega ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov, ocenjevanje mesnin.

Mesarstvo Čadež je prejelo zlato medaljo za domačo gorenjsko zaseko in gorenjski želodec s kašo, srebrno za domačo šunko pečeno v ovoju, domačo suho klobaso, jezersko šunko in jelenovo salamo, bronasto pa za hrenovke, tatarski biftek, kmečko salamo, vampe po beneško (zamrznjene), kranjsko klobaso in goveji golaž (ravno tako zamrznjen); Mesarija Arvaj pa je z zlatom okitila gorenjski želodec in roastbeef z začimbami, srebrno medaljo so si prislužili pečena šunka, kranjska klobasa in svinjski hrbet z začimbami, bronasto pa gorenjska zaseka in hrenovke, obogatene z omega 3. Prejeli so še posebno priznanje za varne mesnine, v njihovi ponudbi imajo namreč že kar nekaj let linijo izdelkov z znakom Varuje zdravje, ki ga podeljuje Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije. Omenjeni znak je namenjen živilom z malo maščobe in nasičenih maščobnih kislin.

Tako Čadežu kot Arvaju prejete medalje in priznanja pomenijo poplačilo za trud in potrditev kakovosti, po kateri so z izdelki med kupci in poznavalci mesa in mesninznani. Seveda pa to v nadaljevanju s seboj prinese odgovornost za še bolj kakovostne izdelke. »Kakovostni izdelki niso naključje, so sad izkušenj ter trdega in premišljenega dela. Preden na trg ponudimo nov izdelek, je potrebnih veliko poskusnih serij, idej, izboljšav. Šele ko je izdelek dovolj dober za nas, je dovolj dober tudi za naše kupce,« pravijo v Mesarstvu Čadež.

V Mesariji Arvaj je med najbolj znanimi izdelki njihova kranjska klobasa, ki je že velikokrat posegla po najvišjih priznanjih in je bila letos v naključnem kakovostnem ocenjevanju neodvisne komisije Zveze potrošnikov Slovenije, ki je v naključno izbranih trgovinah izbrala osem vzorcev iz trgovin, ocenjena najbolje. Anton Arvaj meni, da bi se morali glede priznanj še bolj angažirati, saj s tem ocenjujejo tudi sebe, kakovost svojih izdelkov. Anton Čadež pa je omenil, da gorenjski mesarji dajejo premalo poudarka na svoje pridobljene medalje in priznanja. Da bi kupci bolje razumeli pomen prejetih priznanj ter zdravih in domačih izdelkov, pa v Mesarstvu Čadež še menijo, da je potrebno vztrajno ozaveščanje ljudi, tako v direktnem stiku s potrošniki kot prek medijev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 23. januar 2009 / 07:00

Rudnik tudi na Šmarjetni

Na Šmarjetni gori so kopali mangan. V Sloveniji je več kot petsto evidentiranih opuščenih rudnikov. Nekaj deset jih je raziskal Davorin Preisinger, jamar, ljubitelj mineralov in fosilov.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 7. september 2015 / 00:03

Igrajmo se igro

Jernej Kosmač je mojster oblikovanja lesenih predmetov kulturne dediščine, ustvaril in dopolnil je več miselnih igric naših dedkov in babic, prav tako iz lesa. Stik z lesom je zanj tista čarovnija, ki...

Bohinj / nedelja, 6. september 2015 / 23:57

Nagradili najboljše športnike

Ob bohinjskem občinskem prazniku so že drugo leto zapored pripravili tudi sprejem za najboljše bohinjske športnike. Športnica leta je že drugič postala uspešna smučarska tekačica in biatlonka Ajda Arh...

Tržič / nedelja, 6. september 2015 / 23:55

Tržič bo vedno moj dom

Pri nedeljski dopoldanski maši so se tržiški farani poslovili od svojega spoštovanega dolgoletnega župnika in dekana Romana Starca.

GG Plus / nedelja, 6. september 2015 / 23:49

Krave »pošlihtala«, zdaj tudi strežeta

Nad kravami, ki se pasejo na Soriški planini, zadnja leta bdita precej nenavadna pastirja: igralec in glasbenik Žiga Saksida ter arhitekt Nac Žuber. »Verjetno izgleda, kot da sva ves čas »frej« in da...

Kranj / nedelja, 6. september 2015 / 23:47

Nekateri odloki izjemno stari

Kranj – Župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar je za delovno jesen napovedal spremembe blizu deset odlokov, zato da bo delo lahko potekalo učinkoviteje. Nekateri odloki so namreč že izjemno stari...