Pisma Juliji

Išče se Romeo: film Pisma Juliji je lahkotna romanca dveh generacij s komično-melodramatičnimi vložki, ki nam poleg ljubezenskih pisem dostavi tudi nekaj sončnih razglednic iz Toskane.

Že kar v navado je prišlo, da se junaki ameriških filmov, zlasti romantičnih komedij, v iskanju svoje ljubezni in sreče zatečejo v Evropo, še najraje v prijetne, sončne, vroče sredozemske države, kot so Španija (Vicky Cristina Barcelona), Grčija (Moja obilna grška poroka) ali pa Italija (Pod toskanskim soncem, Romanca v Rimu).

Tudi v filmu Pisma Juliji se dogajanje kmalu iz New Yorka prestavi v Verono, mesto, ki mu od Romea in Julije naprej teče po žilah romantična kri. Tja se na 'medene tedne' odpravita novinarka Sophie, ki želi postati pisateljica, ter njen zaročenec, šef kuhinje Victor, ki pa zaradi svoje popolne predanosti delu preveč zapostavlja zvezo.

Po petdesetih letih najdeno pismo prikliče iz Londona tja tudi elegantno damo Claire in njenega vnuka Charlieja ter ju s Sophie združi v iskanje Clairine izgubljene, vendar v srcu in spominu še vedno žive mladostne ljubezni. Tako se začne potovanje po 'čarobni', slikoviti deželi, po razgibanih mestih in vasicah od Verone do Siene, po pitoreskni pokrajini, posuti z veličastnimi dvorci in vinogradi ter po z mesečino obsijanih mestih z romantičnimi ozkimi ulicami, trgi in parki. In kmalu vsi ugotovijo, da je to dežela, ki uresničuje njihove želje: Victorju ponuja neštete gurmanske specialitete, Charlieju rahlja njegov nepriljuden angleški tradicionalizem, Claire obudi spomine na svojo mladostno simpatijo, Sophie pa dobi priložnost, da o vsem tem napiše zgodbo ter obenem razmisli tudi o lastni življenjski poti.

Ob sicer dokaj banalni, neobvezni, mestoma že dokaj plehki igri glavnih protagonistov izstopa angleška igralska diva, oskarjevka Vanessa Redgrave v vlogi Claire, katere čustveno ganljivost začutimo v vsakem trenutku, ko se pojavi na platnu. Tudi več kot štiridesetletna zunajfilmska zveza med njo in italijanskim igralcem Francom Nerom daje filmu sentimentalen avtobiografski podton.

Film Pisma Juliji je nestresen 'road-trip', ki mu vsekakor lahko očitamo kakšno pomanjkljivost, toda kljub temu ostaja gledljiv. Resda je večina likov pretirano karikirana, nekateri prizori preveč klišejski, konec pa predvidljiv, vendarle pa gre za izdelek, ki se v svojem žanru razlikuje od filmov, s katerimi nas zadnje čase zasipa h'woodska produkcija. Skoraj vse romantične komedije so bile namreč polne vsiljivega ter za vsako ceno sarkastičnega, grotesknega, vulgarnega 'humorja' – bile niso niti romantične niti komične. Namesto tega nas film Pisma Juliji povabi na sproščujoč poletni izlet pod toskanskim soncem, ki popotnikom vrne več, kot pa vzame.

Ocena: 3 / 5

Filmske novice - na današnji dan

Danes svoj 68. rojstni dan praznuje ameriški igralec Harrison Ford, rojen leta 1942 v Chicagu. Začetek kariere ni bil preveč obetaven, nato pa so mu vloge v uspešnicah režiserjev Spielberga in Lucasa prinesle neminljivo slavo. Pustolovski arheolog Indiana Jones ter vesoljski tihotapec Han Solo iz Vojne zvezd sta v vrhu lestvice najslavnejših likov v ameriški filmski zgodovini. Nepozaben je bil tudi v filmih Iztrebljevalec, Priča, Begunec ... Trenutno je poročen z igralko Calisto Flockhart, junakinjo serije Ally McBeal. Pričakujemo ga prihodnje leto v filmu Cowboys & Aliens.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 24. september 2009 / 07:00

Novo naložbeno življenjsko zavarovanje

Kranj - UniCredit Banka Slovenija je v sodelovanju z Ergo Zavarovalnico dodala v svojo ponudbo naložbeno življenjsko zavarovanje Trio garant, ki vlagateljem zagotavlja izplačilo...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 12. december 2006 / 06:00

Študentski žur

Na že tradicionalnem vseslovenskem brucovanju se je preteklo sredo na Gospodarskem razstavišču zabavalo šest tisoč mladih iz vseh koncev Slovenije.

Prosti čas / torek, 12. december 2006 / 06:00

V Revozu spet nočna izmena

Konec novembra je v novomeškem Revozu z delom znova začela nočna izmena za proizvodnjo clia II. Za povečanje proizvodnje so zaposlili in izobrazili 400 novih delavcev. Nočna izmena bo...

Prosti čas / torek, 12. december 2006 / 06:00

Žuželka z dvema obrazoma

Test: Nissan Micra C+C 1.4 16V Acenta

Prosti čas / torek, 12. december 2006 / 06:00

Moč za enakovredno tekmo

Novi Volkswagnov lahki dostavnik crafter, ki nastaja skupaj z novo generacijo mercedes-benza sprinterja, je po daljši zamudi končno zapeljal na slovenske ceste. Novinec sodi v težnostn...

Prosti čas / torek, 12. december 2006 / 06:00

Nova konfekcija

Španski Seat povečuje svojo modelno družino z novo Alteo XL.