Bron za Janezovo kmečko salamo
Na nedavnem ocenjevanju dobrot slovenskih kmetij na Ptuju je Janez Langus z Jesenic prejel bronasto priznanje za kmečko salamo.
Jesenice - »Meso dobim v mesariji, pri čemer je zelo pomembno, da je res izbrane kvalitete. Za kmečko salamo uporabim samo svinjsko meso, in sicer sedemdeset odstotkov mesa in trideset odstotkov slanine. Mesu obrežem vse kite in mehke topljive maščobe, nato ga nasolim in natrem z začimbami. Tako ga pustim teden dni, nato pa grobo zmeljem, ročno izdelam salamo in jo za tri dni obesim v dimnik, potem pa še vsaj za mesec dni na zrak. Počasneje se suši salama, bolje je.« Takole je postopek izdelovanja salame opisal Janez Langus z Jesenic, ki je na nedavnem ocenjevanju dobrot slovenskih kmetij na Ptuju prejel bronasto priznanje za svojo kmečko salamo.
Odkar je Janez upokojen, se z izdelovanjem suhomesnatih izdelkov ukvarja ljubiteljsko, sicer pa je kar 28 let delal kot obratovodja v jeseniški klavnici. Tako ima dolgoletne izkušnje z izdelovanjem suhomesnatih dobrot od salam, klobas do bržol in zaseke, ki jih izdeluje enkrat letno, vedno pozimi, z njimi pa razveseljuje zlasti sorodnike in znance.
Letošnje priznanje za kmečko salamo je njegovo drugo, lani je enako priznanje prejel za lovsko salamo. Ocenjevanja na Ptuju se je udeležil tretje leto zapored, a bržkone tudi zadnjič, saj je, kot pravi, razočaran nas sistemom ocenjevanja. Ta naj bi favoriziral izdelovalce s Štajerske, pa tudi zaradi specifičnih okusov mesnin, tradicionalno značilnih za Gorenjsko, naj bi Gorenjci na ocenjevanju imeli bistveno manj možnosti za uspeh.