Janez Langus z lani nagrajeno lovsko in letos nagrajeno kmečko salamo

Bron za Janezovo kmečko salamo

Na nedavnem ocenjevanju dobrot slovenskih kmetij na Ptuju je Janez Langus z Jesenic prejel bronasto priznanje za kmečko salamo.

Jesenice - »Meso dobim v mesariji, pri čemer je zelo pomembno, da je res izbrane kvalitete. Za kmečko salamo uporabim samo svinjsko meso, in sicer sedemdeset odstotkov mesa in trideset odstotkov slanine. Mesu obrežem vse kite in mehke topljive maščobe, nato ga nasolim in natrem z začimbami. Tako ga pustim teden dni, nato pa grobo zmeljem, ročno izdelam salamo in jo za tri dni obesim v dimnik, potem pa še vsaj za mesec dni na zrak. Počasneje se suši salama, bolje je.« Takole je postopek izdelovanja salame opisal Janez Langus z Jesenic, ki je na nedavnem ocenjevanju dobrot slovenskih kmetij na Ptuju prejel bronasto priznanje za svojo kmečko salamo.

Odkar je Janez upokojen, se z izdelovanjem suhomesnatih izdelkov ukvarja ljubiteljsko, sicer pa je kar 28 let delal kot obratovodja v jeseniški klavnici. Tako ima dolgoletne izkušnje z izdelovanjem suhomesnatih dobrot od salam, klobas do bržol in zaseke, ki jih izdeluje enkrat letno, vedno pozimi, z njimi pa razveseljuje zlasti sorodnike in znance.

Letošnje priznanje za kmečko salamo je njegovo drugo, lani je enako priznanje prejel za lovsko salamo. Ocenjevanja na Ptuju se je udeležil tretje leto zapored, a bržkone tudi zadnjič, saj je, kot pravi, razočaran nas sistemom ocenjevanja. Ta naj bi favoriziral izdelovalce s Štajerske, pa tudi zaradi specifičnih okusov mesnin, tradicionalno značilnih za Gorenjsko, naj bi Gorenjci na ocenjevanju imeli bistveno manj možnosti za uspeh.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / torek, 30. junij 2020 / 10:51

Turizem ima potencial tudi na Jesenicah

Na Jesenicah pripravljajo novo desetletno strategijo razvoja turizma v občini. Turistična ponudba naj bi bila v prihodnje usmerjena v doživetja v naravi, kulturno-zgodovinska doživetja, prireditvena d...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 3. avgust 2009 / 07:00

Po zmago v Berlin

Zmagovalce Hit pokala v odbojki na mivki in miss mivke 2009 bomo dobili čez dobrih štirinajst dni, na 58. svetovni kongres barmanov, 35. svetovno prvenstvo v pripravi klasičnih koktajlov ter 10. sveto...

Radovljica / ponedeljek, 3. avgust 2009 / 07:00

Odprtje obnovljene zdravstvene postaje

Kropa - Danes so v Kropi odprli obnovljeno zdravstveno postajo. V njej delujeta zdravniška ambulanta in lekarniška podružnica, ki se iz pretesnih in dotrajanih prostorov v prvem...

Zanimivosti / ponedeljek, 3. avgust 2009 / 07:00

Izšli so Vozni redi v Julijskih Alpah

Kranjska Gora - Cipra Slovenija, društvo za varstvo Alp, je izdala knjižico z voznimi redi avtobusov in vlakov na območju Julijskih Alp. Knjižico je možno dobiti na številnih avt...

Nasveti / ponedeljek, 3. avgust 2009 / 07:00

Jedi za poletne dni

Nadevane perutninske prsi Sestavine: 40 dag perutninskih prsi, 8 dag gnjati, 8 dag prekajenega in kuhanega jezika, 1 perutninske prsi, 15 dag teletine, 6 dag korenč...

Gospodarstvo / ponedeljek, 3. avgust 2009 / 07:00

Spremembe pri kmetijskih plačilih

Slovenija je shemo neposrednih plačil uskladila z evropsko zakonodajo. Uskladitev prinaša nekatere spremembe že pri plačilih v prihodnjem letu.