Generalni konzul Matjaž Longar (tretji z leve) je bil reden gost na prireditvah slovenskih organizacij na Koroškem. Na proslavi 20-letnice Mohorjeve ljudske šole v Celovcu ga vidimo v družbi poslanca slovenskega državnega zbora Mira Petka, državnega sekretarja za Slovence po svetu Borisa Jesiha in slovenskega ministra za šolstvo in šport Igorja Lukšiča.

Slovo slovenskega generalnega konzula

Na junijskem koncertu v počastitev 25. junija, slovenskega državnega praznika, se je od dežele Koroške, njenih državljank in državljanov ter še posebej od Slovenk in Slovencev, živečih v tej deželi, uradno poslovil generalni konzul Republike Slovenije v Celovcu Matjaž Longar.

Diplomat, ki je bil rojen in živi v občini Medvode, je štiri leta zastopal našo državo v prestolnici dežele Koroške. Poleg Koroške pa je bil slovenski zastopnik tudi v avstrijskih zveznih deželah Solnograška, Tirolska in Predarlska. V poslovilnem govoru je med drugim povedal: »Za sodelovanje se zahvaljujem vsem organizacijam in strukturam slovenske narodne skupnosti na Koroškem, vsem koroškim Slovenkam in Slovencem, ki so mene in mojo družino, recimo kar z močno prepričljivo večino, sprejeli medse. Predstavnike narodne skupnosti pa želim opozoriti na medsebojni dialog ter na dejstvo, da ste na svojih mestih zaradi narodne skupnosti in njene prihodnosti.« Generalni konzul Matjaž Longar je bil zelo naklonjen tudi Gorenjskemu glasu in našemu pisanju o Slovencih na Koroškem. Daljši pogovor z njim je bil objavljen tudi v časopisu občine Medvode Sotočju.

Ta mesec bodo na Koroškem številne prireditve, ki jih organizirajo slovenska društva. To nedeljo, 11. julija, ob 17. uri se bo pred kmetijo Podnar v Bodentalu/Poden pod koroško stranjo Vrtače začelo Petje pod lipo. Pod znamenito košato staro lipo bodo nastopili pevski zbori s Koroške in Slovenije. Tradicionalno pevsko srečanje organizira Slovensko prosvetno društvo iz Borovelj. V primeru slabega vremena bo v dvorani društva pri Cingelcu na Trati pri Borovljah. Čez štirinajst dni, v nedeljo, 25. julija, pa bo v Železni Kapli 9. kmečki praznik Skupnosti južnokoroških kmetov in srečanje kmetov treh dežel Koroške, Slovenije in Furlanije Julijske krajine. Tradicionalni kmečki praznik je ena najpomembnejših prireditev na južnem delu Koroške, Skupnost južnokoroških kmetov, v kateri so večinoma kmetje z dvojezičnega dela Koroške, pa ima pomembno vlogo v Koroški kmetijski zbornici. Njen novi direktor je koroški Slovenec Hanzi Mikl.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 27. avgust 2021 / 09:21

Ognjena predstava pred cerkvijo na Koroški Beli

Koroška Bela – Danes, v petek, ob 20. uri bo na Koroški Beli gostovala žonglerska in ognjena skupina Čupakabra. Uprizorili bodo ognjeno predstavo Lučka na Koroški Beli, in sicer na prostem, pred ce...

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 23. avgust 2023 / 16:21

Jubilejni vzpon na Javorč Drinovcu

Zmagovalca je odločil ciljni sprint.

Železniki / sreda, 23. avgust 2023 / 16:19

Iščejo nastanitev za pediatrinjo

Železniki – V občini Železniki bo po navedbah župana Marka Gasserja jeseni začela delati zdravnica pediatrinja, ki bo obravnavala tudi otroke v njihovi občini. »Da bi ji omogočili čim lažjo tranzic...

Komenda / sreda, 23. avgust 2023 / 16:18

Za lažje korake po poplavi

V Komendi, kjer so poplave prizadele večino občanov, so v sodelovanju z Ustanovo Petra Pavla Glavarja vzpostavili humanitarni center. Škodo so utrpeli tudi podjetniki; Koželjevi se na noge postavljajo...

Kultura / sreda, 23. avgust 2023 / 16:17

Večer džeza in kulinarike

Abonma Loške glasbene vilice združuje glasbo in kreativno kuhinjo.

Nasveti / sreda, 23. avgust 2023 / 16:15

File postrvi s testeninami in paradižnikom

File postrvi s testeninami in paradižnikom je okusna in zdrava jed, ki združuje svežino paradižnika, bogatost postrvi in oliv ter nežnost testenin. Ker je jed pripravljena v pečici, so okusi še bog...