Ob visokem jubileju nekdanje poljanske cerkve je maševal nadškof metropolit Anton Stres. (Foto: Bernarda Filipič Jesenko)

Stres maševal sredi Poljan

V sklopu praznovanj tristoletnice cerkve sv. Martina v Poljanah, ki je bila leta 1954 porušena, so pripravili spominski večer, prejšnjo nedeljo pa je maševal nadškof in metropolit Anton Stres.

Poljane - Jeseni 2008 so v Poljanah v sklopu evropskega projekta Gorenjske panoramske ceste začeli urejati odsek ceste Poljane-Javorje. Med arheološkimi raziskavami so na območju, kjer je do leta 1954 stala župnijska cerkev, našli temeljni kamen z letnico 1710, v njem pa so bili trije medaljoni z emblemi tedanjih svetnih in cerkvenih oblastnikov ter pergamentna listina.

Najdba je razjasnila ugibanja o začetkih zidave cerkve, hkrati pa je bila povod za praznovanje okrogle obletnice: župnija Poljane in občina Gorenja vas- Poljane sta ob dnevu državnosti in tristoletnici temeljnega kamna, s tem pa začetka gradnje poljanske baročne cerkve, pripravili pester program. Izdali so zbornik z naslovom Poljane, kdo vas bo ljubil, v katerem je na dobrih dvesto straneh predstavljena zgodovina župnije in njen pomen v poljanskem prostoru, posebna pozornost pa je posvečena porušeni cerkvi.

»Zbornik je dokaz vitalnosti našega zgodovinskega spomina, je del procesa oblikovanja slovenske identitete. Takšni dogodki so temeljna sidra, ki nas branijo v prepihih zgodovine in unifikacije kapitalizma,« je povedal slavnostni govornik Jože Dežman in poudaril, da je praznovanje tristoletnice vrnitev porušene cerkve v javni spomin, saj je bil pogovor o njeni rušitvi v polpretekli dobi tabu. Želja govornika je, da bi Slovenci v demokraciji bili sposobni ustvarjalnega dialoga in spoštovanja drugače mislečih, da se ne bi ponovile zgodbe iz obdobja revolucije, ki so privedle tudi do uničenja poljanske cerkve.

»Od Zminca do Žirov je med drugo svetovno vojno potekala intenzivna revolucija, rezultat tega pa so tudi dogodki v Poljanah,« je še povedal Dežman. Nekdanja poljanska cerkev je bila odličen primerek ambiciozne baročne arhitekture, delo arhitekta Mačka in izjemnih dimenzij (dolžina 44 metrov, širina 24 metrov, višina 28 metrov). Prostor je skozi domiselno razporejena okna osvetljevala indirektna svetloba. Med vojno, v noči z 12. na 13. november 1944, so partizani minirali zvonik, ki se je porušil, poleg tega pa je bila porušena še tretjina cerkve.

Po nekaj letih truda za obnovo je leta 1954 s strani takratne oblasti prišla odločba za rušenje. Cerkev je takrat hranila veliko slikarskih in rezbarskih del umetnikov Šubicev, večina je bila žal uničena. S porušitvijo župnijske cerkve svetega Martina so Poljane izgubile izjemen kulturni spomenik in značilno podobo kraja. Spominski večer v Poljanah je popestril tudi Slovenski oktet, udeležili so se ga tudi predstavniki mesta Freising. V sklopu praznovanja je v nedeljo, 27. junija, v središču Poljan, kjer je nekdaj stala cerkev, slovesno mašo vodil ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 17. avgust 2010 / 07:00

Meglič evropski podprvak

Kajakaš Jure Meglič je postal evropski podprvak v slalomu na divjih vodah in osvojil svojo prvo posamično medaljo na evropskih prvenstvih.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 6. julij 2010 / 07:00

Mednarodna obzorja: Grčija

Danes ob 21. uri na TVS 1 ne spreglejte oddaje Mednarodna obzorja, ki jo bodo posvetili Grčiji, ki je na razpotju. Se bo vrnila v evropsko družino s poravnanimi računi ali pa bodo te plače...

Slovenija / torek, 6. julij 2010 / 07:00

Tehtali rebalans proračuna

Poslanci so na izredni seji v petek obravnavali rebalans letošnjega državnega proračuna, danes se zasedanje nadaljuje.

Prosti čas / torek, 6. julij 2010 / 07:00

Koncerti na Bledu

Ta teden na Bledu najavljajo zanimiv koncertni repertoar (Trgovski center Bled, zgornja ploščad, Coctail bar A Propos, Cafe Latino), ki odpade le v primeru dežja, vstopnine pa tudi ni. Danes ob 2...

Medvode / torek, 6. julij 2010 / 07:00

Občina Medvode praznuje

Na današnji dan pred 165 leti se je rodil Jakob Aljaž. Njegov rojstni dan so v Medvodah izbrali za občinski praznik in danes zvečer bodo pred njegovo rojstno hišo v Zavrhu pod Šmarno goro podelili obč...

Nasveti / torek, 6. julij 2010 / 07:00

Na Golniku

Naj se vrnem nazaj. Kot sem že omenil, sem opazil, da je bila, potem ko sva končala članek, neskončno utrujena. Z občutkom sem jo vprašal, v strahu, da se ne bi razburila, ali le ne bi bila za to...