Jedi za spomladanske dni

Z beluši nadevana jajca

Sestavine: 24 belušev, 4 jajca, limonov sok, 2 dag pehtrana, 2 dag česna, 1 sveža paprika, sol, poper, solatni listi, 2 paradižnika, 2 sveži kumarici.

Priprava: Beluše očistimo, olupimo (lupimo jih 3 cm od cvetov proti koncu) in jim odrežemo trde kocene (uporabimo jih za kremno juho). Kuhamo jih v slani vodi 10 minut. Kuhana jajca olupimo in razpolovimo. Iz jajc poberemo rumenjake, ki jim dodamo beluševe vršičke, limonov sok, pehtran in česen. Vse skupaj zmešamo v gosto kašo. S kašo nadevamo jajčne polovice, okrasimo jih s svežo papriko in rezinami paradižnika. Solatne liste namočimo v razredčen kis, jih položimo na krožnik, nanje pa nadevane lepo okrašene jajčne polovičke.

Jogurtova juha

Sestavine: pol l goveje juhe, lahko je iz kocke, 3 dl jogurta, 1 žlica moke, 10 dag dolgozrnatega riža, 2 jajci, sol, poper, nekaj sesekljanih metinih listov, 2 žlici masla, sladka paprika v prahu.

Priprava: V loncu segrejemo mesno juho, vanjo zakuhamo dobro opran in v kuhinjski krpi osušen riž in nazadnje še jogurt, zmešan z mehko moko in jajcem. Počasi kuhamo na majhni temperaturi nekoliko časa. V ponvi prepražimo na maslu metine liste in juho po okusu še začinimo s soljo, poprom, mleto sladko papriko. Juho ponudimo z na maslu popečenimi kockami kruha.

Poširan postrvji file s pistacijami

Sestavine: 4 postrvji fileji, 3 dl goveje juhe, 14 dag mešane jušne zelenjave (korenje, por, zelena, peteršiljeva korenina), 10 dag oluščenih pistacij, 8 dag masla, 1 limona.

Priprava: V kozico nalijemo juho, dodamo na rezance narezano jušno zelenjavo, nanjo položimo postrvje fileje in jih nekoliko podušimo. Maslo v ponvi razpustimo, dodamo sesekljane pistacije in fileje. Vse skupaj nekoliko popečemo. Krožnik segrejemo, dodamo narezano jušno zelenjavo in popečene postrvi, okrasimo z rezinami limone. Namesto postrvi lahko vzamemo tudi fileje lososa, ki ga dušimo nekoliko krajši čas. Poleg ponudimo oblikovan krompir.

Polnjen svinjski zrezek s hrenovkami

Sestavine: 80 dag svinjskega stegna - rože, 4 palačinke, 3 hrenovke, 4 dag kuhanega graha, sol, poper, peteršilj.

Priprava: Meso operemo pod tekočo vodo in ga obrišemo z vlažno kuhinjsko krpo. Meso narežemo na enakomerne zrezke, jih potolčemo na eni strani in jim porežemo žilice. Nato jih popopramo in solimo. V palačinko zavijemo oprano hrenovko. Zavito hrenovko položimo na sredino zrezka, dodamo na maslu sotiran grah in zrezek zvijemo v rulado. Zrezke lahko povežemo z vrvico ali pa jih zašpilimo kar z nabodalom za ražnjiče, po okusu še solimo. Nadevamo jih v pekač z malo olja in masla ter pečemo v pečici tri četrt ure pri temperaturi 160 stopinj Celzija. Tik pred koncem temperaturo nekoliko povečamo, da dobijo zrezki lepo zlato rumeno barvo. Med pečenjem jih pridno polivamo z mesnim sokom, po potrebi pa prilijemo še malo goveje juhe ali vode. Pečene ruladice narežemo na rezine. Ponudimo jih s kuhanimi in odcejenimi testeninami ali kuhano z maslom zabeljeno zelenjavo.

Kuhana in zapečena zelenjava: 1 kg mešane zelenjave očistimo, poljubno narežemo (na rezance ali pa na kocke), nekaj maščobe segrejemo in na njej podušimo zelenjavo. Zelenjavo solimo, popramo in dodamo baziliko. Naložimo jo v ognjevarno posodo, pomešamo jo z naribanim sirom in stepenim jajcem. V pečici jo lepo zapečemo.

Orehove rezine s sladoledom

Sestavine: 60 dag orehov, 60 dag sladkorja, 15 dag moke, 1 dl beljakov, mleti cimet in klinčki.

Krema: 20 dag masla ali margarine, 20 dag sladkorja, 5 dl mleka, 15 dag sladkorja, 4 rumenjaki, 6 dag moke, rum, vanilin sladkor, 15 dag mletih orehov.

Priprava: Mlete orehe, sladkor, moko in dišave premešamo in jih skupaj z beljaki zamesimo v testo. Testo naj v hladilniku počiva pol ure, nato ga razvaljamo na nekaj milimetrov debeline. Prenesemo ga na pomokan pekač, kjer ga razrežemo na štiri enake pramene. V ogreti pečici ga svetlo rumeno zapečemo. Ko ga vzamemo iz pečice, ga z nožem spodrežemo in pustimo stati do drugega dne. Za masleno kremo penasto umešamo maslo in sladkor. V kotličku mešamo rumenjake s sladkorjem, dodamo moko in vanilin sladkor, mešamo, da je zmes gladka. Dolijemo nekaj žlic vrelega mleka in gladko razmešamo. V kotliček vlijemo še ostalo vrelo mleko in kuhamo 3 minute, medtem neprestano mešamo s šibo. Ohlajeni kremi primešamo masleno kremo in mlete orehe. S pripravljeno kremo napolnimo rezine in ko se nekoliko strdijo, jih prelijemo s čokoladno glazuro. Ohlajene rezine narežemo šele pred serviranjem. Poleg ponudimo vanilijev sladoled.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sreda, 30. junij 2021 / 09:51

Skrb za požarno varnost v planinskih kočah

Ljubljana – Potem ko so v zadnjih letih zgorele kar štiri planinske koče, planinska zveza Slovenije, planinska društva in oskrbniki planinskih koč vedno več pozornosti namenjajo skrbi za požarno va...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 29. julij 2010 / 07:00

Ustvarjalno življenje invalidov

Invalidi so na normaFEST-u predstavili likovno in literarno ustvarjanje.

Komenda / četrtek, 29. julij 2010 / 07:00

Kanalizacija v poslovni coni že zgrajena

Komenda - Gradnja dvanajst milijonov evrov vredne komunalne infrastrukture v drugi fazi Poslovne cone Komenda poteka s polno paro, a delavci Primorja za načrtovanim planom zaradi...

Gospodarstvo / četrtek, 29. julij 2010 / 07:00

Izterjali neupravičeno izplačane subvencije

Ljubljana - Revizorji Evropske komisije so med pregledom marca 2006 ugotovili, da nekateri kmetje ne izpolnjujejo obveznosti iz ukrepov Slovenskega kmetijsko okoljskega programa...

Gospodarstvo / četrtek, 29. julij 2010 / 07:00

Končano terensko zbiranje podatkov

Kranj - Državni statistični urad je v okviru popisa kmetijskih gospodarstev 15. julija končal terensko zbiranje podatkov, med katerim je okoli šeststo popisovalcev popisalo pribl...

Gospodarstvo / četrtek, 29. julij 2010 / 07:00

Cene živali višje, rastlinskih pridelkov pa nižje

Kranj - Po podatkih državnega statističnega urada so bile cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih maja letos za 0,4 odstotka višje kot maja predlani, pri tem pa so bile cene...