Jedi za spomladanske dni
Z beluši nadevana jajca
Sestavine: 24 belušev, 4 jajca, limonov sok, 2 dag pehtrana, 2 dag česna, 1 sveža paprika, sol, poper, solatni listi, 2 paradižnika, 2 sveži kumarici.
Priprava: Beluše očistimo, olupimo (lupimo jih 3 cm od cvetov proti koncu) in jim odrežemo trde kocene (uporabimo jih za kremno juho). Kuhamo jih v slani vodi 10 minut. Kuhana jajca olupimo in razpolovimo. Iz jajc poberemo rumenjake, ki jim dodamo beluševe vršičke, limonov sok, pehtran in česen. Vse skupaj zmešamo v gosto kašo. S kašo nadevamo jajčne polovice, okrasimo jih s svežo papriko in rezinami paradižnika. Solatne liste namočimo v razredčen kis, jih položimo na krožnik, nanje pa nadevane lepo okrašene jajčne polovičke.
Jogurtova juha
Sestavine: pol l goveje juhe, lahko je iz kocke, 3 dl jogurta, 1 žlica moke, 10 dag dolgozrnatega riža, 2 jajci, sol, poper, nekaj sesekljanih metinih listov, 2 žlici masla, sladka paprika v prahu.
Priprava: V loncu segrejemo mesno juho, vanjo zakuhamo dobro opran in v kuhinjski krpi osušen riž in nazadnje še jogurt, zmešan z mehko moko in jajcem. Počasi kuhamo na majhni temperaturi nekoliko časa. V ponvi prepražimo na maslu metine liste in juho po okusu še začinimo s soljo, poprom, mleto sladko papriko. Juho ponudimo z na maslu popečenimi kockami kruha.
Poširan postrvji file s pistacijami
Sestavine: 4 postrvji fileji, 3 dl goveje juhe, 14 dag mešane jušne zelenjave (korenje, por, zelena, peteršiljeva korenina), 10 dag oluščenih pistacij, 8 dag masla, 1 limona.
Priprava: V kozico nalijemo juho, dodamo na rezance narezano jušno zelenjavo, nanjo položimo postrvje fileje in jih nekoliko podušimo. Maslo v ponvi razpustimo, dodamo sesekljane pistacije in fileje. Vse skupaj nekoliko popečemo. Krožnik segrejemo, dodamo narezano jušno zelenjavo in popečene postrvi, okrasimo z rezinami limone. Namesto postrvi lahko vzamemo tudi fileje lososa, ki ga dušimo nekoliko krajši čas. Poleg ponudimo oblikovan krompir.
Polnjen svinjski zrezek s hrenovkami
Sestavine: 80 dag svinjskega stegna - rože, 4 palačinke, 3 hrenovke, 4 dag kuhanega graha, sol, poper, peteršilj.
Priprava: Meso operemo pod tekočo vodo in ga obrišemo z vlažno kuhinjsko krpo. Meso narežemo na enakomerne zrezke, jih potolčemo na eni strani in jim porežemo žilice. Nato jih popopramo in solimo. V palačinko zavijemo oprano hrenovko. Zavito hrenovko položimo na sredino zrezka, dodamo na maslu sotiran grah in zrezek zvijemo v rulado. Zrezke lahko povežemo z vrvico ali pa jih zašpilimo kar z nabodalom za ražnjiče, po okusu še solimo. Nadevamo jih v pekač z malo olja in masla ter pečemo v pečici tri četrt ure pri temperaturi 160 stopinj Celzija. Tik pred koncem temperaturo nekoliko povečamo, da dobijo zrezki lepo zlato rumeno barvo. Med pečenjem jih pridno polivamo z mesnim sokom, po potrebi pa prilijemo še malo goveje juhe ali vode. Pečene ruladice narežemo na rezine. Ponudimo jih s kuhanimi in odcejenimi testeninami ali kuhano z maslom zabeljeno zelenjavo.
Kuhana in zapečena zelenjava: 1 kg mešane zelenjave očistimo, poljubno narežemo (na rezance ali pa na kocke), nekaj maščobe segrejemo in na njej podušimo zelenjavo. Zelenjavo solimo, popramo in dodamo baziliko. Naložimo jo v ognjevarno posodo, pomešamo jo z naribanim sirom in stepenim jajcem. V pečici jo lepo zapečemo.
Orehove rezine s sladoledom
Sestavine: 60 dag orehov, 60 dag sladkorja, 15 dag moke, 1 dl beljakov, mleti cimet in klinčki.
Krema: 20 dag masla ali margarine, 20 dag sladkorja, 5 dl mleka, 15 dag sladkorja, 4 rumenjaki, 6 dag moke, rum, vanilin sladkor, 15 dag mletih orehov.
Priprava: Mlete orehe, sladkor, moko in dišave premešamo in jih skupaj z beljaki zamesimo v testo. Testo naj v hladilniku počiva pol ure, nato ga razvaljamo na nekaj milimetrov debeline. Prenesemo ga na pomokan pekač, kjer ga razrežemo na štiri enake pramene. V ogreti pečici ga svetlo rumeno zapečemo. Ko ga vzamemo iz pečice, ga z nožem spodrežemo in pustimo stati do drugega dne. Za masleno kremo penasto umešamo maslo in sladkor. V kotličku mešamo rumenjake s sladkorjem, dodamo moko in vanilin sladkor, mešamo, da je zmes gladka. Dolijemo nekaj žlic vrelega mleka in gladko razmešamo. V kotliček vlijemo še ostalo vrelo mleko in kuhamo 3 minute, medtem neprestano mešamo s šibo. Ohlajeni kremi primešamo masleno kremo in mlete orehe. S pripravljeno kremo napolnimo rezine in ko se nekoliko strdijo, jih prelijemo s čokoladno glazuro. Ohlajene rezine narežemo šele pred serviranjem. Poleg ponudimo vanilijev sladoled.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

