Jedi za spomladanske dni

Z beluši nadevana jajca

Sestavine: 24 belušev, 4 jajca, limonov sok, 2 dag pehtrana, 2 dag česna, 1 sveža paprika, sol, poper, solatni listi, 2 paradižnika, 2 sveži kumarici.

Priprava: Beluše očistimo, olupimo (lupimo jih 3 cm od cvetov proti koncu) in jim odrežemo trde kocene (uporabimo jih za kremno juho). Kuhamo jih v slani vodi 10 minut. Kuhana jajca olupimo in razpolovimo. Iz jajc poberemo rumenjake, ki jim dodamo beluševe vršičke, limonov sok, pehtran in česen. Vse skupaj zmešamo v gosto kašo. S kašo nadevamo jajčne polovice, okrasimo jih s svežo papriko in rezinami paradižnika. Solatne liste namočimo v razredčen kis, jih položimo na krožnik, nanje pa nadevane lepo okrašene jajčne polovičke.

Jogurtova juha

Sestavine: pol l goveje juhe, lahko je iz kocke, 3 dl jogurta, 1 žlica moke, 10 dag dolgozrnatega riža, 2 jajci, sol, poper, nekaj sesekljanih metinih listov, 2 žlici masla, sladka paprika v prahu.

Priprava: V loncu segrejemo mesno juho, vanjo zakuhamo dobro opran in v kuhinjski krpi osušen riž in nazadnje še jogurt, zmešan z mehko moko in jajcem. Počasi kuhamo na majhni temperaturi nekoliko časa. V ponvi prepražimo na maslu metine liste in juho po okusu še začinimo s soljo, poprom, mleto sladko papriko. Juho ponudimo z na maslu popečenimi kockami kruha.

Poširan postrvji file s pistacijami

Sestavine: 4 postrvji fileji, 3 dl goveje juhe, 14 dag mešane jušne zelenjave (korenje, por, zelena, peteršiljeva korenina), 10 dag oluščenih pistacij, 8 dag masla, 1 limona.

Priprava: V kozico nalijemo juho, dodamo na rezance narezano jušno zelenjavo, nanjo položimo postrvje fileje in jih nekoliko podušimo. Maslo v ponvi razpustimo, dodamo sesekljane pistacije in fileje. Vse skupaj nekoliko popečemo. Krožnik segrejemo, dodamo narezano jušno zelenjavo in popečene postrvi, okrasimo z rezinami limone. Namesto postrvi lahko vzamemo tudi fileje lososa, ki ga dušimo nekoliko krajši čas. Poleg ponudimo oblikovan krompir.

Polnjen svinjski zrezek s hrenovkami

Sestavine: 80 dag svinjskega stegna - rože, 4 palačinke, 3 hrenovke, 4 dag kuhanega graha, sol, poper, peteršilj.

Priprava: Meso operemo pod tekočo vodo in ga obrišemo z vlažno kuhinjsko krpo. Meso narežemo na enakomerne zrezke, jih potolčemo na eni strani in jim porežemo žilice. Nato jih popopramo in solimo. V palačinko zavijemo oprano hrenovko. Zavito hrenovko položimo na sredino zrezka, dodamo na maslu sotiran grah in zrezek zvijemo v rulado. Zrezke lahko povežemo z vrvico ali pa jih zašpilimo kar z nabodalom za ražnjiče, po okusu še solimo. Nadevamo jih v pekač z malo olja in masla ter pečemo v pečici tri četrt ure pri temperaturi 160 stopinj Celzija. Tik pred koncem temperaturo nekoliko povečamo, da dobijo zrezki lepo zlato rumeno barvo. Med pečenjem jih pridno polivamo z mesnim sokom, po potrebi pa prilijemo še malo goveje juhe ali vode. Pečene ruladice narežemo na rezine. Ponudimo jih s kuhanimi in odcejenimi testeninami ali kuhano z maslom zabeljeno zelenjavo.

Kuhana in zapečena zelenjava: 1 kg mešane zelenjave očistimo, poljubno narežemo (na rezance ali pa na kocke), nekaj maščobe segrejemo in na njej podušimo zelenjavo. Zelenjavo solimo, popramo in dodamo baziliko. Naložimo jo v ognjevarno posodo, pomešamo jo z naribanim sirom in stepenim jajcem. V pečici jo lepo zapečemo.

Orehove rezine s sladoledom

Sestavine: 60 dag orehov, 60 dag sladkorja, 15 dag moke, 1 dl beljakov, mleti cimet in klinčki.

Krema: 20 dag masla ali margarine, 20 dag sladkorja, 5 dl mleka, 15 dag sladkorja, 4 rumenjaki, 6 dag moke, rum, vanilin sladkor, 15 dag mletih orehov.

Priprava: Mlete orehe, sladkor, moko in dišave premešamo in jih skupaj z beljaki zamesimo v testo. Testo naj v hladilniku počiva pol ure, nato ga razvaljamo na nekaj milimetrov debeline. Prenesemo ga na pomokan pekač, kjer ga razrežemo na štiri enake pramene. V ogreti pečici ga svetlo rumeno zapečemo. Ko ga vzamemo iz pečice, ga z nožem spodrežemo in pustimo stati do drugega dne. Za masleno kremo penasto umešamo maslo in sladkor. V kotličku mešamo rumenjake s sladkorjem, dodamo moko in vanilin sladkor, mešamo, da je zmes gladka. Dolijemo nekaj žlic vrelega mleka in gladko razmešamo. V kotliček vlijemo še ostalo vrelo mleko in kuhamo 3 minute, medtem neprestano mešamo s šibo. Ohlajeni kremi primešamo masleno kremo in mlete orehe. S pripravljeno kremo napolnimo rezine in ko se nekoliko strdijo, jih prelijemo s čokoladno glazuro. Ohlajene rezine narežemo šele pred serviranjem. Poleg ponudimo vanilijev sladoled.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 18. december 2015 / 11:16

Kulturna revolucija, ne izenačevanje pravic

Ne gre za pravice homoseksualnih parov, te so urejene, gre za spremembe družbe in zanikanje tistega, kar obstaja že tisočletje in več, gre za otroke, je bilo osnovno sporočilo pogovornega večera SDS n...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 29. maj 2015 / 15:05

Bron za Aljančiča in Krebsa

Bled – Na mladinskem evropskem prvenstvu v čeških Račicah sta veslača Miha Aljančič (VK Bled) in Nik Krebs (VK Dravske elektrarne Maribor) minuli konec tedna osvojila bronasto medaljo v dv...

Kultura / petek, 29. maj 2015 / 15:04

Dan Dušana Lipovca

Kamnik – Jutri, v soboto, 30. maja, bo Pod Skalo v Kamniku v spomin na znanega kamniškega slikarja potekal že tradicionalni enodnevnih slikarski ekstempore, poimenovan Dan Dušana Lipovca. Avtorji b...

Kultura / petek, 29. maj 2015 / 15:04

Mož besede in duha

Kamnik – Danes, v petek, 30. maja, ob 19. uri bo v rojstni hiši Rudolfa Maistra javno vodenje po razstavi z naslovom Mož besede in duha. Razstava, ki je na ogled postavljena od 31. marca, je delo t...

Kultura / petek, 29. maj 2015 / 15:03

Fotografska razstava Loški čebelnjaki

Škofja Loka – V sokolskem domu bo danes, v petek, 29. maja, ob 19. uri odprtje razstave fotografij z naslovom Loški čebelnjaki. Razstavo je pripravilo Čebelarsko društvo Škofja Loka ob 110-letnici...

Rekreacija / petek, 29. maj 2015 / 14:58

Jutri na Visoški tek

Visoko – Športno društvo Poljane jutri organizira 17. Visoški tek, ki šteje za Gorenjski pokal v rekreativnih tekih. Start otroških kategorij bo ob 10. uri, članskih na 9,7 km dolgi progi pa ob 10....