Mešetar
Tržne cene ovčjega mesa
Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tedensko tržno poročilo za ovčje meso, pri katerem kot reprezentativen trg upošteva rejce z več kot tristo ovcami za rejo težkih jagnjet in klavnice, ki zakoljejo na leto več kot šeststo ovc. Poglejmo, kakšne so bile cene klavnih trupov oz. polovic v letošnjem 20. tednu, to je med 17. in 23. majem, ko je bilo zaklanih 44 ovc in jagnjet.
Vrsta ovce |
Povprečna tržna cena |
Jagnjeta do 12 mesecev z maso trupov manj kot 13 kg |
404,54 EUR/100 kg |
Jagnjeta do 12 mesecev z maso trupov od 13 do 22 kg |
414,58 EUR/100 kg |
Jagnjeta do 12 mesecev z maso trupov 22 kg in več |
ni bilo zakola |
Ovce nad 12 mesecev |
140,00 EUR/100 kg |
(Vir: Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja)
Cena jagnjet, starih do enega leta in z maso trupov od 13 do 22 kilogramov, je bila v Sloveniji v lanskem 20. tednu 439,38 evra za sto kilogramov, leto prej pa 417,48 evra. In kaj kaže primerjava s cenami v drugih evropskih državah? Povprečna cena klavnih polovic lahkih jagnjet (do 22 kilogramov) je bila v 19. letošnjem tednu (med 10. in 16. majem) v Sloveniji 403,85 evra za sto kilogramov, na Slovaškem 352,34 evra, na Madžarskem 492,42, v Italiji 495,59, v Grčiji 511,47, v Španiji 577,69, na Portugalskem 393 in na Cipru 706 evrov za sto kilogramov.