Vedno za kaj posebnega

Test: Citroën C3 Tendance HDi 70

Francoski Citroën se je v zgodovino avtomobilizma že zdavnaj zapisal kot proizvajalec z izvirnimi, včasih posrečenimi, drugič tudi zgrešenimi idejami. Delček tega se je seveda ohranil vse do današnjih dni, zato ne preseneča, da se njihovi aktualni modeli še vedno razlikujejo od bližnjih in daljnih tekmecev.

To velja tudi za novi C3, pri katerem so se Citroënovi strategi odločili, da ne bo presegel štirih metrov dolžine, kljub temu da je skoraj devet centimetrov daljši od predhodnika. Še vedno je torej med najkrajšimi v razredu. Ohranja jajčasto karoserijsko obliko, s katero je izstopal predhodnik, vendar ima nekoliko resnejši videz, ki ga spredaj v največji meri zaznamujejo privihnjena žarometa in velika maska hladilnika, zadaj pa nekoliko bolj razpotegnjene zadnje luči. Na pogled je še vedno ljubeznivo prikupen, zato je mogoče sklepati, da je všeč predvsem nežnejšemu delu vozniške populacije, a za volanom naj bi bili pogosto tudi moški.

Novosti, ki ta avtomobil skušajo narediti drugačnega od tekmecev, je veliko, v streho podaljšano in rahlo ukrivljeno vetrobransko steklo, ki meri kar 1,45 kvadratnega metra. Vozniku in potnikom ponuja pogled v nebo, pred soncem pa se je mogoče zaščititi s pomičnim delom z obema senčnikoma. Za to razkošje je sicer treba doplačati pri vseh, razen pri najbogatejšem paketu opreme, svetloba, ki prodira v notranjost, pa voznike deli v dva tabora, na tiste, ki so takoj proti, in druge, ki skušajo uživati v dotiku sonca. Udobje v potniški kabini je v okviru pričakovanj v tem velikostnem razredu. Zaradi domiselne oblike armaturne plošče je spredaj veliko prostora, voznikov in sovoznikov sedež sta solidna, zadnja klop nekoliko utesnjena. Prostornost prtljažnika se uvršča v sivo razredno povprečje, nič ne bi bilo narobe, če bi bila obdelava oblog nekoliko bolj kakovostna.

Voznika čaka povsem drugačna armaturna plošča, kot jo je imel prejšnji C3. Nič več digitalnih številk in slabo vidnih kazalcev motornih vrtljajev, ampak zadovoljiva preglednost merilnikov in dostopnost stikal. Volanski obroč, ki na spodnji strani ni povsem okrogel, je opremljen z električnim servoojačevalnikom, v serijski opremi sta vedno zavorna sistema proti blokiranju in za takojšnjo zagotovitev vse zavorne moči v sili. Pravzaprav se zdi, da je C3 znotraj postal zrelejši, nikakor pa ne dolgočasen avtomobil.

Motorna ponudba je daleč od skromnosti, zato se je pravzaprav težko odločiti, kateri pogonski stroj bi najbolje ustrezal prevozniškim nalogam, ki jih pretežno opravlja C3. Poleg tega je tu še vprašanje, ali je v takšnem avtomobilu smiselno imeti dizelski motor. Najmanjši med njimi je nagnjen predvsem k varčnosti, kajti zmogljivosti vsekakor niso dovolj trden argument, nenazadnje skromnost pove vse. Je pa turbodizelski štirivaljnik vsekakor vreden pohvale tudi, ker ni pretirano hrupen in tresav. Kolesa se zvesto držijo ceste, tudi volanski mehanizem je takšen, da s ceste do voznikovih rok pride dovolj povratnih informacij, nekaj zmede lahko nastane le ob močnejših bočnih vetrnih sunkih.

S prejšnjim C3 so imeli pri Citroënu srečno roko, od leta 2002 so jih prodali več kot dva milijona. Za napoved, kaj se bo dogajalo z novim, bi bilo treba imeti stekleno kroglo, vsekakor pa mu v razredu, kjer prežijo številni agresivni tekmeci, ni posebej lahko.

Osnovni tehnični podatki

Mere: d. 3,954, š. 1,708, v. 1,514 m, medosje 2,460 m

Prostornina prtljažnika: 287 l

Teža (prazno v./ dovoljena): 1065/1464 kg

Vrsta motorja: štirivaljni, turbodizelski

Gibna prostornina: 1398 ccm

Največja moč pri v/min: 50 kW/70 KM pri 4000

Največji navor pri v/min: 160 Nm pri 2000

Najvišja hitrost: 163 km/h

Pospešek 0-100 km/h: 13,7 s

Poraba goriva po EU norm.: 5,2/ 3,7/ 4,2 l/100 km

Emisija CO2 g/km: 110 (Euro V)

Maloprodajna cena: 13.450 EUR

Uvoznik: Citroën Slovenija, Koper

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / torek, 17. junij 2008 / 07:00

Obstanek v vrhu

Novi Citroën Berlingo je večji, prostornejši, zmogljivejši in udobnejši.

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / četrtek, 27. maj 2010 / 07:00

Na kratko

Opel - Konec aprila je bil narejen pomemben korak pri proizvodnji električnega avtomobila Opel Ampera. V obratu za izdelavo prototipov družbe GM v Warrenu v ameriški zvezni držav...

Avtomobilizem / četrtek, 27. maj 2010 / 07:00

Vprašanje dodane vrednosti

Test: Fiat Ducato 2,3 Multijet 120 4x4

Mularija / četrtek, 27. maj 2010 / 07:00

Otroška peresa

9. a Mi smo 9. A. A je sploh kdo, k' nas ne pozna? Prišli v devet smo klas, vsak od nas je zase as. Vse se je...

Prosti čas / četrtek, 27. maj 2010 / 07:00

VIP telovadba

Na 1. programu Televizije Slovenija v oddaji Dobro jutro v novi rubriki Hujšamo z znanimi Slovenci skupaj z vaditelji telovadijo tudi znani Slovenci. Telovadba bo na programu do 24. junija...

Kultura / četrtek, 27. maj 2010 / 07:00

Črnske duhovne, sanje o svobodi

Minuli teden so pevci in glasbeniki Gimnazije Kranj izvedli dve ponovitvi celovečernega koncerta afriško ameriške duhovne glasbe z naslovom Sanje o svobodi. Nastopalo je okoli 70 gimnazijc...