Špargljeva vina so popestrila jedi. Na fotografiji so: Robert Puklavec (Jeruzalem Ormož), Vanja Mramor (Vina Montis) in ... (Foto: Tina Dokl)

Ko sanje postanejo resničnost

Ocvrte sardelice, marinirana tuna, škampi v kadifu, polenta z beluši, tapioka z grahom, polži in gobicami ter za priokus sladkega še kokosova krema s hruškami, sladoledom in južnim sadjem.

Porcije so bile majhne, a zanimivo postrežene. Vmes pa smo prisluhnili opisu 'sanj, ki so postale resničnost', kot se je na vabilu za tiskovno konferenco izrazil znani kuharski šef ljubljanske Restavracije JB Janez Bratovž, sicer Gorenjec, ki postaja v svetu vse bolj prepoznaven. Letos je bila namreč njegova restavracija izbrana med sto najboljših restavracij na svetu. Pristala je na 89. mestu, kar je velik uspeh tudi za Slovenijo samo, saj se je kaj takega zgodilo prvič in upamo, da ne zadnjič.

Ideja za lestvico, ki so jo poimenovali The S. Pellegrino World's 50 best restaurants (petdesetih najboljših restavracij S. Pellegrina) se je oblikovala pred osmimi leti pri eni znanih svetovnih kulinaričnih revij, konec aprila pa so v Londonu slavnostno razglasili letošnjo lestvico. Janez je še vedno pod vtisom dogodka, kajti biti povabljen na takšen dogodek ne pomeni le, da si med sto najboljšimi, ampak pomeni tudi srečanje s svojimi kolegi, uvrstitev med elito, navezovanje novih stikov, utrjevanje starih, nova sodelovanja, izmenjavo izkušenj, s čimer pa je povezana tudi osebna in kreativna rast, veliko odprtih vrat, hkrati pa pomeni tudi odgovornost in dodatno motivacijo, da postane le še boljši.

Na lestvici najboljših najdemo od naših sosedov še nekaj Italijanov, enega Avstrijca in celo Hrvata, znani opatijski Plavi Podrum. Najvišja mesta pa so si razdelile angleška restavracija The Fat Duck, ki je tretja, drugi je španski El Bull in najbolje se je odrezala danska Noma.

Smo se pa odzvali tudi na Špargljevo povabilo in se oglasili v ljubljanski Borboni. Sezona špargljevih jedi je namreč dovolj dober razlog, da se ljudje zberejo in nazdravijo s sommeliersko izbranimi vini, ŠPargelj vini, ter okusijo kakšno špargljevo dobroto, ki so jo pripravili člani Slovenske nacionalne kuharske reprezentance in Borbonini kuharski eksperti. Od vin so tako špargljev jedilnik dopolnili zeleni silvanec, malvazija, souvignon, rumeni muškat in posebno špargljevo vino; postrežena hrana je bila očem zanimiva, osebno pa me je navdušil okus sladice s šparglji in krem karamelo. Organizatorji dogodka so priložnost izkoristili še za predstavitev 3. mednarodnega salona vina in delikatesnih izdelkov VinDel 2010, ki bo letos 20. oktobra, prav na svetovni dan kuharjev v mariborskem Habakuku.

V sredo pa so se še enemu kuharju uresničile sanje. V Kopru je namreč potekalo finalno tekmovanje za Tuševo kuharsko zvezdo, kjer se je pomerilo šest mladih kuharskih ustvarjalcev. Med šestimi finalisti smo imeli tudi Gorenjci svoj bodoči kuharski up, Simono Maček iz Radovljice, vendar je šla tokrat zmaga v roke Celjanu Marku Magajni.

           

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / petek, 8. avgust 2014 / 11:12

Volkswagen 19. Ljubljanski maraton letos z novo traso

Samo en krog bo dovolj, da pretečete »Ljubljanca«.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Juha, žar in sladoled Slovencem najbolj dišijo

Inštitut Marketagent.com je s spletno raziskavo na vzorcu pesto aktivnih uporabnikov interneta v starosti med 20 in 59 leti proučeval, kakšno hrano imajo Slovenci najraje. Najljubša predjed Slove...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenov...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Letos okušali vina vinarja Rodice

Že drugo leto zapored je skupina krvodajalcev z Gorenjskega (z Golnika) obiskala transfuzijsko postajo v Izoli in darovala kri. Prvič jih je bilo v skupini sedem, sedaj že več kot trideset. Tako...

Bled / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Osemdeset let najimenitnejšega blejskega hotela

Domačinka Jula Molnar je leta 1919 kupila hotel Luisenbad in ga leta 1922 preimenovala v Toplice. Po prenovi je bil novi Grand hotel Toplice odprt leta 1931.

Zanimivosti / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Anketa: Podružnične šole polne prednosti

Društvo učiteljev podružničnih šol je v Motniku konec tedna pripravilo strokovni posvet na temo Gibanje je jezik otrok, mi pa smo nekaj učiteljic vprašali, kakšne so prednosti in slabosti dela v teh m...