Jedi za spomladanske dni
Solatni krožnik
Sestavine: 15 dag paradižnika, 10 dag paprike (zelene in rdeče), 10 dag korenja, 8 dag rukole, 10 dag radiča, 12 dag zelja, 8 dag fižola v zrnju, 20 dag kalčkov, kis, sol, poper, 1 dl olja, gorčica po potrebi.
Priprava: Vse vrste solate očistimi in operemo pod tekočo vodo in jo poljubno narežemo. Korenček olupimo in ne predrobno naribamo. Zelje narežemo na tanke rezance. Vse sestavine dekorativno naložimo na krožnik, prelijemo pa s prelivom.
Preliv: Olje in kis vmešamo, dodamo gorčico, sol, poper in marinado prelijemo po solati.
Beluševa smetanova juha
Sestavine: 1 kg belušev, 8 dag masla ali margarine, 10 dag mehke moke, 1, 5 l beluševe vode, 1 l kostne juhe, 2 dl kisle smetane, muškatni orešček, sol, poper, muškatni orešček.
Priprava: Beluše operemo in olupimo. Vršičke prihranimo za jušni vložek. Druge dele najprej skuhamo v slanem kropu in nato pretlačimo. Pretlačene beluše damo v zmes juhe in beluševe vode. Naredimo prežganje in juho vežemo. Vršičke na kratko pokuhamo posebej. Juho začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Nazadnje dodamo še limonov sok in z vodo razredčeno kislo smetano.
Sirovi štruklji
Sestavine za testo: 30 namenske moke, 1 jajce, mlačna okisana in slana voda po potrebi.
Priprava testa: Naredimo vlečeno testo in ga oblikujemo v hlebčke, ki jih premažemo z oljem. Tako pripravljeno testo se bo lepše vleklo in se ne bo trgalo. Spočito testo razvaljamo na pomokanem prtu. Robove odrežemo, testo namažemo z maščobo in nato s pripravljenem nadevom in zvijemo v štrukelj. Zavijemo ga alufolijo, ki jo namažemo z oljem in potresemo s presejanimi drobtinami. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane odvijemo in narežemo. Prelijemo jih z na maslu prepraženimi drobtinami.
Nadev: 40 dag skute, 2 dl kisle smetane, 2 jajci, 8 dag margarine, 8 dag drobtin, 12 dag kruha, sol, poper.
Skuti primešamo jajci in na kocke narezan svež bel kruh. Nadev po okusu začinimo. Nekaj maščobe razpustimo in pokapljamo po razvaljanem testu. Dve tretjini testa namažemo s pripravljenim nadevom.
Piščanec dobre gospodinje
Sestavine: 2 manjša piščanca, 10 dag prekajene slanine, 50 dag šalotk ali mlade čebule, 2,5 kg krompirja, 1 dl maščobe.
Priprava: Piščanca razrežemo na kose in jih solimo. Maščobo segrejemo in najprej opečemo piščanca, dodamo slanino in očiščeno šalotko. Vse skupaj damo v pečico in med peko polivamo s pečenkinim sokom, po potrebi dolijemo juho in belo vino. K piščancu lahko dodamo krompir, korenje, zeleno in peteršilj, da se nekoliko popeče. Piščanca ponudimo z zeleno solato.
Piščančje prsi z ajdovo kašo
Sestavine: 40 dag piščančjih prsi, 20 dag ajdove kaše, 10 dag na kocke narezanega paradižnika, 10 dag vloženih kumaric, 5 dag vloženih gobic, 10 dag šalotk v kisu, sesekljan česen in narezan drobnjak, oljčno olje, balzamični kis sol, poper.
Priprava: Ajdovo kašo skuhamo, splaknemo, odcedimo in ohladimo. Piščančje prsi solimo, popramo, jih opečemo na maščobi in ohladimo. (Lahko pa vzamemo prsi pečenega piščanca). Zelenjavo narežemo poljubno, primešamo oljčno olje, kis, tri četrt na kocke narezanih piščančjih prsi, sesekljan česen, peteršilj, sol in poper.
Na krožniku serviramo dobro začinjeno solato, jo obložimo z v rožice zvitimi rezinami piščančjih prsi in poljubno okrasimo.