Jedi za spomladanske dni

Solatni krožnik

Sestavine: 15 dag paradižnika, 10 dag paprike (zelene in rdeče), 10 dag korenja, 8 dag rukole, 10 dag radiča, 12 dag zelja, 8 dag fižola v zrnju, 20 dag kalčkov, kis, sol, poper, 1 dl olja, gorčica po potrebi.

Priprava: Vse vrste solate očistimi in operemo pod tekočo vodo in jo poljubno narežemo. Korenček olupimo in ne predrobno naribamo. Zelje narežemo na tanke rezance. Vse sestavine dekorativno naložimo na krožnik, prelijemo pa s prelivom.

Preliv: Olje in kis vmešamo, dodamo gorčico, sol, poper in marinado prelijemo po solati.

Beluševa smetanova juha

Sestavine: 1 kg belušev, 8 dag masla ali margarine, 10 dag mehke moke, 1, 5 l beluševe vode, 1 l kostne juhe, 2 dl kisle smetane, muškatni orešček, sol, poper, muškatni orešček.

Priprava: Beluše operemo in olupimo. Vršičke prihranimo za jušni vložek. Druge dele najprej skuhamo v slanem kropu in nato pretlačimo. Pretlačene beluše damo v zmes juhe in beluševe vode. Naredimo prežganje in juho vežemo. Vršičke na kratko pokuhamo posebej. Juho začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Nazadnje dodamo še limonov sok in z vodo razredčeno kislo smetano.

Sirovi štruklji

Sestavine za testo: 30 namenske moke, 1 jajce, mlačna okisana in slana voda po potrebi.

Priprava testa: Naredimo vlečeno testo in ga oblikujemo v hlebčke, ki jih premažemo z oljem. Tako pripravljeno testo se bo lepše vleklo in se ne bo trgalo. Spočito testo razvaljamo na pomokanem prtu. Robove odrežemo, testo namažemo z maščobo in nato s pripravljenem nadevom in zvijemo v štrukelj. Zavijemo ga alufolijo, ki jo namažemo z oljem in potresemo s presejanimi drobtinami. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane odvijemo in narežemo. Prelijemo jih z na maslu prepraženimi drobtinami.

Nadev: 40 dag skute, 2 dl kisle smetane, 2 jajci, 8 dag margarine, 8 dag drobtin, 12 dag kruha, sol, poper.

Skuti primešamo jajci in na kocke narezan svež bel kruh. Nadev po okusu začinimo. Nekaj maščobe razpustimo in pokapljamo po razvaljanem testu. Dve tretjini testa namažemo s pripravljenim nadevom.

Piščanec dobre gospodinje

Sestavine: 2 manjša piščanca, 10 dag prekajene slanine, 50 dag šalotk ali mlade čebule, 2,5 kg krompirja, 1 dl maščobe.

Priprava: Piščanca razrežemo na kose in jih solimo. Maščobo segrejemo in najprej opečemo piščanca, dodamo slanino in očiščeno šalotko. Vse skupaj damo v pečico in med peko polivamo s pečenkinim sokom, po potrebi dolijemo juho in belo vino. K piščancu lahko dodamo krompir, korenje, zeleno in peteršilj, da se nekoliko popeče. Piščanca ponudimo z zeleno solato.

Piščančje prsi z ajdovo kašo

Sestavine: 40 dag piščančjih prsi, 20 dag ajdove kaše, 10 dag na kocke narezanega paradižnika, 10 dag vloženih kumaric, 5 dag vloženih gobic, 10 dag šalotk v kisu, sesekljan česen in narezan drobnjak, oljčno olje, balzamični kis sol, poper.

Priprava: Ajdovo kašo skuhamo, splaknemo, odcedimo in ohladimo. Piščančje prsi solimo, popramo, jih opečemo na maščobi in ohladimo. (Lahko pa vzamemo prsi pečenega piščanca). Zelenjavo narežemo poljubno, primešamo oljčno olje, kis, tri četrt na kocke narezanih piščančjih prsi, sesekljan česen, peteršilj, sol in poper.

Na krožniku serviramo dobro začinjeno solato, jo obložimo z v rožice zvitimi rezinami piščančjih prsi in poljubno okrasimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Vodice / nedelja, 1. julij 2018 / 14:52

Znova o sporni coni

Na seji občinskega sveta v Vodicah so znova razpravljali o industrijski coni v Repnjah, ki ji krajani, povezani v civilno iniciativo, nasprotujejo.

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 13. november 2011 / 07:00

Delegacija Kranja na obisku v Bitoli

Kranj - Prejšnji teden je prijateljsko občino Bitola v Makedoniji obiskala delegacija kranjske občine, ki jo je vodil podžupan Bojan Homan. Odzvali so se vabilu na praznov...

GG Plus / nedelja, 13. november 2011 / 07:00

Vaš razgled

GG Plus / nedelja, 13. november 2011 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Pokopališče ob kranjski župnijski cerkvi

Ko se danes sprehajamo pred župno cerkvijo ali pijemo kavo pred bližnjo kavarno, le redko kdo pomisli, da se je tod še vse do leta 1789 razprostiralo mestno pokopališče. Na to nas spom...

Šport / nedelja, 13. november 2011 / 07:00

Danec Axelsen znova najboljši v Kranju

Kranj - Kranj je že petič gostil turnir svetovne lige v namiznem hokeju. Nastopilo je 41 tekmovalcev, zmagal pa je prvi nosilec, Danec Bjarne Axelsen, sicer 32. igralec sv...

Gospodarstvo / nedelja, 13. november 2011 / 07:00

Kaki uspeva tudi na Gorenjskem

Posavec - Kaki velja predvsem za sadno drevo obmorskih krajev, vendar pa lepo uspeva tudi v notranjosti Slovenije, saj spomladi začne brsteti precej pozno, jeseni pa ni nič narob...