Učenci med izdelovanjem prehrambene piramide

Jedo zdravo in kulturno

Na Osnovni šoli Predoslje so v tem šolskem letu izvajali projekt Zdravo in kulturno prehranjevanje.

»S projektom smo učence od prvega do petega razreda ozaveščali o pomenu zdravega prehranjevanja, poleg tega pa smo skušali dvigniti kulturo uživanja hrane. Zastavljeni cilj smo vsekakor dosegli,« pravi Janja Sršen, koordinatorica celoletnega projekta Zdravo in kulturno prehranjevanje na OŠ Predoslje pri Kranju. Že na začetku šolskega leta so v sodelovanju s šolsko kuhinjo določili nekaj sprememb. Pri malici so uvedli pladnje, večkrat na teden imajo dodatni obrok sadja, ki ga razrežejo na koščke, saj ga tako otroci zaužijejo bistveno več, v prehrano so dodali tudi črni in polnozrnati kruh, učence so spodbujali k pravilni uporabi jedilnega pribora in jih usmerjali h kulturnemu vedenju pri mizi ... Projekt so pred kratkim sklenili z dvodnevnimi delavnicami, v sklopu katerih so učenci spoznavali bonton, kuhar jih je poučil o primernem obnašanju v jedilnici, izdelovali so prehrambeno piramido, pripravili so zdrav zajtrk s tremi vrstami skutnih namazov in pogrinjek, ki so ga opremili z lično zloženim prtičkom, reševali so naloge in kviz, za konec pa so si ogledali še lutkovno predstavo Vse najboljše za te, ki je otroke dodatno nagovorila k razmišljanju o pomenu zdravega in kulturnega prehranjevanja.

»Čokolade ne smemo pojesti preveč. Zaradi sladkarij te lahko boli želodec, slabe pa so tudi za zobe. Pri kruhu je bolje, da se odločimo za rženega ali črnega. Pomembno je, da se med jedjo lepo obnašamo, da drugim zaželimo dober tek,« je o zdravem in kulturnem prehranjevanju ugotavljala tretješolka Taša. Njena sošolka Nika je dodala: »Pomembno je, da pojemo čim več sadja in zelenjave. Dobri so bili tudi zdravi namazi s tuno, kumaricami in drobnjakom, ki smo jih pripravljali v šoli. Ne spodobi se, da med obroki preveč govorimo, sploh pa ne s polnimi usti.« Njun sošolec Matjaž nam je zaupal, da se je zahvaljujoč projektu navdušil za špinačo, ki je prej ni maral. »Pred jedjo si moramo nujno umiti roke, da ne gremo jesti z bacili. Na koncu si moramo obrisati usta in za seboj pospraviti mizo,« je dodal o obnašanju pri jedi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sreda, 18. junij 2008 / 07:00

Vadrovčke v roke Dolenjcem

Na letošnjem 8. večeru slovenskih viž v narečju je nagrado za najboljšega izvajalca po izboru občinstva prejel dolenjski ansambel Roka Žlindre, ki je s tem dobil tudi prehodni pokal, lesenega vandrovč...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / ponedeljek, 26. december 2016 / 12:49

Za Trstom in Celovcem še Dunaj

Slovenska knjižna središča v sosednjih državah so nov način promocije slovenščine, slovenske knjige in Slovenije v sosednjih državah.

Tržič / ponedeljek, 26. december 2016 / 12:46

Okrašena Ljubljana jih je očarala

Lom pod Storžičem – Krajevna organizacija Rdečega križa Lom je tudi letos pripravila prednovoletno druženje starejših krajanov Loma, tokrat na malo drugačen način, saj so se odpravili na izlet v na...

Tržič / ponedeljek, 26. december 2016 / 12:45

Alja prodala prvih 138 parov čevljev

Tržič – Oblikovalka čevljev Alja Viryent je v prednaročilu prodala prvih 138 čevljev, model ženskega salonarja in moškega čevlja od skupaj dvesto parov, ki so narejeni v tovarni nekdanjega Peka v T...

Šenčur / ponedeljek, 26. december 2016 / 12:45

S smrečicami okrasili Šenčur

Društvo prijateljev mladine Šenčur je tudi letos poskrbelo za okrasitev novoletnih smrečic, ki so v prazničnih dneh postavljene v drevoredu ob Pipanovi cesti.

Tržič / ponedeljek, 26. december 2016 / 12:45

Pripovedovale ob čaju

»Mnogo je teorij o utemeljenosti, koristnosti in zdravilnosti pripovedovanja zgodb. Mi vam jih ponujamo kot protiutež potrošništvu. Prepustimo se Jožici Koder, Tatjani Mavrič, Špeli Jerala, njihovim z...