Učenci med izdelovanjem prehrambene piramide

Jedo zdravo in kulturno

Na Osnovni šoli Predoslje so v tem šolskem letu izvajali projekt Zdravo in kulturno prehranjevanje.

»S projektom smo učence od prvega do petega razreda ozaveščali o pomenu zdravega prehranjevanja, poleg tega pa smo skušali dvigniti kulturo uživanja hrane. Zastavljeni cilj smo vsekakor dosegli,« pravi Janja Sršen, koordinatorica celoletnega projekta Zdravo in kulturno prehranjevanje na OŠ Predoslje pri Kranju. Že na začetku šolskega leta so v sodelovanju s šolsko kuhinjo določili nekaj sprememb. Pri malici so uvedli pladnje, večkrat na teden imajo dodatni obrok sadja, ki ga razrežejo na koščke, saj ga tako otroci zaužijejo bistveno več, v prehrano so dodali tudi črni in polnozrnati kruh, učence so spodbujali k pravilni uporabi jedilnega pribora in jih usmerjali h kulturnemu vedenju pri mizi ... Projekt so pred kratkim sklenili z dvodnevnimi delavnicami, v sklopu katerih so učenci spoznavali bonton, kuhar jih je poučil o primernem obnašanju v jedilnici, izdelovali so prehrambeno piramido, pripravili so zdrav zajtrk s tremi vrstami skutnih namazov in pogrinjek, ki so ga opremili z lično zloženim prtičkom, reševali so naloge in kviz, za konec pa so si ogledali še lutkovno predstavo Vse najboljše za te, ki je otroke dodatno nagovorila k razmišljanju o pomenu zdravega in kulturnega prehranjevanja.

»Čokolade ne smemo pojesti preveč. Zaradi sladkarij te lahko boli želodec, slabe pa so tudi za zobe. Pri kruhu je bolje, da se odločimo za rženega ali črnega. Pomembno je, da se med jedjo lepo obnašamo, da drugim zaželimo dober tek,« je o zdravem in kulturnem prehranjevanju ugotavljala tretješolka Taša. Njena sošolka Nika je dodala: »Pomembno je, da pojemo čim več sadja in zelenjave. Dobri so bili tudi zdravi namazi s tuno, kumaricami in drobnjakom, ki smo jih pripravljali v šoli. Ne spodobi se, da med obroki preveč govorimo, sploh pa ne s polnimi usti.« Njun sošolec Matjaž nam je zaupal, da se je zahvaljujoč projektu navdušil za špinačo, ki je prej ni maral. »Pred jedjo si moramo nujno umiti roke, da ne gremo jesti z bacili. Na koncu si moramo obrisati usta in za seboj pospraviti mizo,« je dodal o obnašanju pri jedi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / petek, 15. november 2013 / 12:21

Sotočje, št. 9

Sotočje, 15. november 2013, št. 9

Objavljeno na isti dan


Železniki / petek, 9. januar 2009 / 07:00

Dražgoše v nedeljo praznične

Vas pod Jelovico je pripravljena na sprejem od sedem do osem tisoč ljudi, ki naj bodo zaradi mrzlega vremena primerno oblečeni in opremljeni.

Šport / petek, 9. januar 2009 / 07:00

Jeseničani danes z Gradcem

Jesenice - V torek je bil na sporedu 42. krog lige EBEL. Ekipa Acronija Jesenic se je z gostovanja pri celovškem KAC-u vrnila poražena s 6 : 3, prav tako pa so po podaljšku z 2 :...

Gospodarstvo / petek, 9. januar 2009 / 07:00

Strele udarjajo tudi pozimi

Spodnja Bela – Zgodilo se je v začetku decembra, zjutraj se je zabliskalo in zagrmelo, strela je v zasebnem gozdu nedaleč od Spodnje Bele udarila v debelo smreko. Ko so si domačini ogledov...

Humor / petek, 9. januar 2009 / 07:00

Plina je dovolj

Ob rusko-ukrajinskem plinskem mrku so mnoge evropske države ostale brez tega pomembnega energenta, slovenska vlada pa je takoj aktivirala posebnega odposlanca za plin Plinada Zrihtajeva. Ta nam je iz...

Kronika / petek, 9. januar 2009 / 07:00

Največji zaseg steroidov

Na brniškem letališču so decembra odkrili in zasegli dobrih 18 kilogramov anaboličnih steroidov. Komu je bila namenjena pošiljka, ni znano.