Učenci med izdelovanjem prehrambene piramide

Jedo zdravo in kulturno

Na Osnovni šoli Predoslje so v tem šolskem letu izvajali projekt Zdravo in kulturno prehranjevanje.

»S projektom smo učence od prvega do petega razreda ozaveščali o pomenu zdravega prehranjevanja, poleg tega pa smo skušali dvigniti kulturo uživanja hrane. Zastavljeni cilj smo vsekakor dosegli,« pravi Janja Sršen, koordinatorica celoletnega projekta Zdravo in kulturno prehranjevanje na OŠ Predoslje pri Kranju. Že na začetku šolskega leta so v sodelovanju s šolsko kuhinjo določili nekaj sprememb. Pri malici so uvedli pladnje, večkrat na teden imajo dodatni obrok sadja, ki ga razrežejo na koščke, saj ga tako otroci zaužijejo bistveno več, v prehrano so dodali tudi črni in polnozrnati kruh, učence so spodbujali k pravilni uporabi jedilnega pribora in jih usmerjali h kulturnemu vedenju pri mizi ... Projekt so pred kratkim sklenili z dvodnevnimi delavnicami, v sklopu katerih so učenci spoznavali bonton, kuhar jih je poučil o primernem obnašanju v jedilnici, izdelovali so prehrambeno piramido, pripravili so zdrav zajtrk s tremi vrstami skutnih namazov in pogrinjek, ki so ga opremili z lično zloženim prtičkom, reševali so naloge in kviz, za konec pa so si ogledali še lutkovno predstavo Vse najboljše za te, ki je otroke dodatno nagovorila k razmišljanju o pomenu zdravega in kulturnega prehranjevanja.

»Čokolade ne smemo pojesti preveč. Zaradi sladkarij te lahko boli želodec, slabe pa so tudi za zobe. Pri kruhu je bolje, da se odločimo za rženega ali črnega. Pomembno je, da se med jedjo lepo obnašamo, da drugim zaželimo dober tek,« je o zdravem in kulturnem prehranjevanju ugotavljala tretješolka Taša. Njena sošolka Nika je dodala: »Pomembno je, da pojemo čim več sadja in zelenjave. Dobri so bili tudi zdravi namazi s tuno, kumaricami in drobnjakom, ki smo jih pripravljali v šoli. Ne spodobi se, da med obroki preveč govorimo, sploh pa ne s polnimi usti.« Njun sošolec Matjaž nam je zaupal, da se je zahvaljujoč projektu navdušil za špinačo, ki je prej ni maral. »Pred jedjo si moramo nujno umiti roke, da ne gremo jesti z bacili. Na koncu si moramo obrisati usta in za seboj pospraviti mizo,« je dodal o obnašanju pri jedi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 20. december 2022 / 08:03

Rast števila koronavirusnih okužb v prejšnjem tednu nekoliko nižja, razmere v bolnišnicah še vedno stabilne

Ljubljana – Rast števila koronavirusnih okužb je bila v prejšnjem tednu nekoliko nižja - skupaj so jih potrdili 12.591 ali 567 več kot teden pred tem. Zdravljenje zaradi covida-19 je na navadnih od...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 29. december 2023 / 18:58

Dobra priprava in oprema

Čeprav v dolini prav malo diši po pravi zimi, so v visokogorju razmere že nekaj časa povsem zimske. Ne glede na debelino snežne plasti tam že vladajo okoliščine, ki močno dvigajo stopnjo nevarnosti.

Škofja Loka / petek, 29. december 2023 / 18:58

Obnavljajo stadion za šolo

V zadnjih tednih so potekala dela na športnem stadionu za Osnovno šolo Škofja Loka-Mesto.

Železniki / petek, 29. december 2023 / 18:57

Zbiranje odpadnega olja tudi v občini Železniki

Železniki – Komunala Škofja Loka je postavila prvi dve zbiralnici za zbiranje odpadnega jedilnega olja tudi v občini Železniki. Uporabniki lahko zbrano odpadno olje prelijejo v rumena zbiralnika na...

Bled / petek, 29. december 2023 / 17:41

Legenda o zvonu še vedno živi

Na blejskem Grajskem kopališču je na božični dan ponovno oživela legenda o potopljenem zvonu. Tradicionalni dogodek, ki vsako leto znova poskrbi, da Bled ostaja pravljičen, so tokrat pripravili že sed...

Jezersko / petek, 29. december 2023 / 17:40

Obnovljeno Smrtnikovo slopno znamenje

Jezerjani znamenje poznajo tudi pod imenom Kovkova kapelca oziroma še pogosteje Marošk znamne.