Učenci med izdelovanjem prehrambene piramide

Jedo zdravo in kulturno

Na Osnovni šoli Predoslje so v tem šolskem letu izvajali projekt Zdravo in kulturno prehranjevanje.

»S projektom smo učence od prvega do petega razreda ozaveščali o pomenu zdravega prehranjevanja, poleg tega pa smo skušali dvigniti kulturo uživanja hrane. Zastavljeni cilj smo vsekakor dosegli,« pravi Janja Sršen, koordinatorica celoletnega projekta Zdravo in kulturno prehranjevanje na OŠ Predoslje pri Kranju. Že na začetku šolskega leta so v sodelovanju s šolsko kuhinjo določili nekaj sprememb. Pri malici so uvedli pladnje, večkrat na teden imajo dodatni obrok sadja, ki ga razrežejo na koščke, saj ga tako otroci zaužijejo bistveno več, v prehrano so dodali tudi črni in polnozrnati kruh, učence so spodbujali k pravilni uporabi jedilnega pribora in jih usmerjali h kulturnemu vedenju pri mizi ... Projekt so pred kratkim sklenili z dvodnevnimi delavnicami, v sklopu katerih so učenci spoznavali bonton, kuhar jih je poučil o primernem obnašanju v jedilnici, izdelovali so prehrambeno piramido, pripravili so zdrav zajtrk s tremi vrstami skutnih namazov in pogrinjek, ki so ga opremili z lično zloženim prtičkom, reševali so naloge in kviz, za konec pa so si ogledali še lutkovno predstavo Vse najboljše za te, ki je otroke dodatno nagovorila k razmišljanju o pomenu zdravega in kulturnega prehranjevanja.

»Čokolade ne smemo pojesti preveč. Zaradi sladkarij te lahko boli želodec, slabe pa so tudi za zobe. Pri kruhu je bolje, da se odločimo za rženega ali črnega. Pomembno je, da se med jedjo lepo obnašamo, da drugim zaželimo dober tek,« je o zdravem in kulturnem prehranjevanju ugotavljala tretješolka Taša. Njena sošolka Nika je dodala: »Pomembno je, da pojemo čim več sadja in zelenjave. Dobri so bili tudi zdravi namazi s tuno, kumaricami in drobnjakom, ki smo jih pripravljali v šoli. Ne spodobi se, da med obroki preveč govorimo, sploh pa ne s polnimi usti.« Njun sošolec Matjaž nam je zaupal, da se je zahvaljujoč projektu navdušil za špinačo, ki je prej ni maral. »Pred jedjo si moramo nujno umiti roke, da ne gremo jesti z bacili. Na koncu si moramo obrisati usta in za seboj pospraviti mizo,« je dodal o obnašanju pri jedi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / ponedeljek, 16. maj 2016 / 14:12

Podprli so gorenjske projekte

Gorenjski poslanci SMC Andreja Potočnik, Branko Zorman, Irena Kotnik in Maruša Škopac so z direktorjem Razvojne agencije Gorenjske Rokom Šimencem govorili o razvojnih vprašanjih regije.

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 14. julij 2017 / 22:10

Brata Wladigeroff s prijatelji

Bled – Festival Bled se bo zaključil 14. julija, ko bosta v Festivalni dvorani na Bledu nastopila ob 20.30 še brata Wladigeroff s prijatelji. Pričakujemo lahko izjemen nastop, glasbeno mešanico, za...

Gospodarstvo / petek, 14. julij 2017 / 22:03

Slovensko potico naj bi zaščitili

Potico naj bi zaščitili kot zajamčeno tradicionalno posebnost.

Cerklje na Gorenjskem / petek, 14. julij 2017 / 22:00

V stotretjem letu umrla Marija Vertnik

Lahovče – V Lahovčah je v torek zvečer v 103. letu življenja umrla Marija Vertnik, po domače Kovačeva Micka, najstarejša občanka občine Cerklje na Gorenjskem. Rodila se je 20. novembra 1914. leta n...

Kranj / petek, 14. julij 2017 / 21:54

Avtomobili za izposojo

Po izposoji koles si bo v Kranju moč izposoditi tudi električne avtomobile, oba projekta pa bosta pripomogla k čistejšemu okolju ter hkrati reševala preobremenjenost parkirišč v mestnem središču.

Cerklje na Gorenjskem / petek, 14. julij 2017 / 14:08

Rekordna konjenica

Velesovo – Konjeniško društvo Krvavec Cerklje je prvo julijsko soboto organiziralo jubilejno, 20. Krvavško konjenico, ki se je je udeležilo 130 konjenikov, med njimi je bilo 42 deklet in kar 16 koč...