Kronika tedna

Ovadba za smrt deklice

Mariborski kriminalisti so v primeru smrti 16-mesečne deklice, ki je umrla pred dobrim letom, kazensko ovadili osebo, zaposleno v Univerzitetnem kliničnem centru v Mariboru. Kazenska ovadba je bila na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podana zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja in opravljanja zdravilske dejavnosti, za kar je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let. V mariborski bolnišnici so takoj po smrti deklice opravili interni nadzor, ki pa ni pokazal napak ali nepravilnosti v postopku zdravljenja. V poznejšem izrednem ekspertnem nadzoru strokovne komisije Zdravniške zbornice Slovenije je bilo po pregledu medicinske dokumentacije in na podlagi izjav dežurne zdravnice, zdravstvenega osebja in staršev deklice ugotovljenih več pomanjkljivosti med zdravljenjem, zaradi katerih so tej zdravstveni ustanovi naložili več ukrepov za odpravo pomanjkljivosti. Starša umrle deklice sta že lani podala kazensko ovadbo zoper zdravnico in dve medicinski sestri.

Ana Jud zahteva odškodnino

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je začela pravda, v kateri novinarka in pisateljica Ana Jud od časopisne družbe Dnevnik zahteva skupno skoraj 21 tisoč evrov odškodnine. Gre za dva tožbena zahtevka, novinarko pa sta močno prizadela članka v Direktu, v katerih so se avtorji obregnili ob njeno intimno življenje. Pooblaščenec tožnice je na obravnavi zahteval izključitev javnosti, čemur je sodni senat delno ugodil in tako bo sodišče odločalo za zaprtimi vrati o dveh sodnih zahtevkih, ki se dotikajo podrobnosti iz tožničinega zasebnega življenja.

Dva mrtva na slovenskih cestah

Minuli teden sta se na slovenskih cestah zgodili dve prometni nesreči s smrtnim izidom, v njih sta umrli dve osebi. Letos so slovenske ceste terjale 32 smrtnih žrtev, v enakem obdobju preteklega leta pa 49 smrtnih žrtev. Gorenjski prometni policisti so konec minulega tedna v Kranju obravnavali prometno nesrečo s hudimi telesnimi poškodbami. Vozniku kolesa z motorjem je voznik neznanega vozila v križišču izsilil prednost in trčil vanj, po nesreči pa odpeljal. Voznik kolesa z motorjem je bil hudo poškodovan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 17. junij 2013 / 11:11

Več možnosti za mlade

Maja je bilo na zavodu za zaposlovanje 27.600 mladih brezposelnih. Kljub vsemu podatki kažejo, da se letos mladi zaposlujejo več kot lani, v prihodnjih mesecih bodo tudi sicer delodajalci več zaposlov...

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Odkrili obnovljeni spomenik

V Goričah so odkrili obnovljeni spomenik padlim borcem NOV 1941-1945. Več dogodkov v sklopu praznika krajevnih skupnosti Golnik, Goriče in Tenetiše.

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Na Krvavcu kopljejo arheologi

Na Krvavcu letos nadaljujejo arheološka izkopavanja območja srednjeveške pastirske poselitve. Iskali so sirarno, našli pa konjski hlev.

Zanimivosti / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Anketa: Država pozabila na Železnike

Popoplavna sanacija bo odslej v občini Železniki očitno potekala precej počasneje, saj naj bi letos po predlogu drugega rebalansa državnega proračuna prejela 1,2 milijona evrov oz. samo četrtino oblju...

Tržič / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Koncesija za odpadne vode

Tržiški občinski svet je potrdil odlok, ki omogoča podelitev druge koncesije Komunali Tržič. Pred podpisom pogodbe o odvajanju in čiščenju odpadne vode seznanitev z vsebino.

Nasveti / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Širokopasovna omrežja in storitve

Slovenija se uvršča med prvih dvajset držav pri kakovosti širokopasovnega dostopa. Pri gradnji optičnega omrežja smo med najhitrejšimi v EU.