Ste na slabem glasu?
Kako pomemben je v resnici glas, se navadno zavemo šele, ko ga izgubimo oz. opazimo njegove spremembe, kot je denimo hripavost. Motnje glasu pomaga zdraviti tudi ljudsko zdravilstvo, seveda pa so odločilni zdravljenje, ki ga predpiše zdravnik, in napotki, kako je treba živeti, da ne bomo prišli na slab glas.
Zapovedi dobrega glasu
Če imamo probleme s hripavostjo ali izgubo glasu, velja resno vzeti zdravniške napotke, ki med drugim odsvetujejo kajenje, sporazumevanje v hrupnem okolju, pogosto pokašljevanje, kajti stalen kašelj močno obremenjuje glasilke. Če hočemo imeti dober glas, je zelo pomembno, da imamo dober sluh in da prijazno uporabljamo svoj glas, to pomeni, da ga ne uporabljamo pretirano in ga prepogosto ne spreminjamo. Poskrbimo tudi, da bo čim manjkrat prišlo do zatekanja jedke želodčne kisline nazaj iz želodca v požiralnik navzgor. Kadar smo hripavi, z glasom počivajmo. Če je le možno, bodimo v tišini, nikakor pa ne šepetajmo, kajti tako bomo močno naprezali glasilke.
Zelišča, ki povrnejo glas
V ljudskem zdravilstvu pri hripavosti že stoletja uporabljajo zelišča, ki mehčajo tkivo, in blažilna zelišča, kot so bršljanasta grenkuljica, lučnik, plahtica, slez, slezenovec, šetraj, timijan, vijolica, sladki janež, žajbelj, repik, robida, hmelj, peteršilj, zelena, zelje, poprova meta …
Repik in robida – aduta patra Ašiča
Simon Ašič je bil prepričan, da bomo hripavost najhitreje odpravili, če bomo grgrali in pili čaj iz repika (Agrimonia eupatoria). Za grgranje ga pripravimo tako, da v enem litru vode deset minut kuhamo pet žlic posušenega zelišča. Grgramo večkrat na dan. Čaj za pitje pripravimo tako, da s pol litra vrele vode poparimo eno žličko in pol zelišča, odstavimo za deset minut in spijemo dve do tri skodelice čaja na dan. Stiški dohtar je pri hripavosti na piedestal postavil tudi robido (Rubus fruticosus), naj si gre za njene liste, poganjke, cvetove ali korenine. Štiri žlice katerega koli omenjenega dela robide ali pa mešanico vseh omenjenih prelijemo z litrom vrele vode, pustimo stati deset minut, počakamo, da se malce ohladi, in grgramo večkrat na dan.
Peteršilj in mleko: prava kombinacija
Po ljudskem izročilu naj bi do zdravega glasu prišli tudi s pomočjo soka iz peteršilja (Petroselinum hortense): eno žličko sveže iztisnjenega soka iz stebel in listov peteršilja zmešamo s skodelico vročega mleka in pijemo po požirkih. Obnese se tudi, če večkrat na dan grgramo sveži sok zelene (Apium graveolens).
Sirup iz zelja
Tako pri hripavosti kot pri izgubi glasu koristi sirup iz zelja (Brassica oleracea): soku iz zelnatih listov primešamo enako količino medu, kuhamo pet minut in ohladimo. Na dan zaužijemo šest žlic vročega sirupa.
Žajbljev čaj s kisom in medom
Na koncu pa tudi tokrat pokukajmo v nemško ljudsko izročilo. Na samem vrhu zdravilnih rastlin, ki so kos hripavosti, kraljuje žajbelj (Salvia officinalis): prgišče žajbljevih listov denemo v pol litra hladne vode in počakamo, da zavre, nato ga za pet minut odstavimo in precedimo. Na koncu mu dodamo še žlico medu in žličko kisa, dobro premešamo in grgramo večkrat na dan.
Tudi hmelj koristi
Pri hripavosti je koristno grgrati čaj iz hmeljevih storžkov (Humulus lupulus): prgišče storžkov prelijemo z vrelo vodo, pustimo stati petnajst minut, precedimo, rahlo ohladimo in uporabimo za grgranje.
Še nekaj zanimivih napotkov
Kdor želi imeti dober glas, zlasti javni govorci, naj uživajo veliko robidovega soka. Dobro naj bi delo tudi, če se čez glavo pokrijemo z brisačo in vdihavamo paro iz slanega kropa. Ali pa si v ponvi prepražimo jabolka, jih dobro osladimo in jemo. Če ste pogumni in poleg tega dobro prenašate alkohol, si nemara zmešajte dve surovi jajci s kozarcem konjaka in pripravek spijte po požirkih. Obstajajo pa tudi lažji načini do dobrega glasu: nekaj medu raztopite v mineralni vodi in popijte.