Plačilna nedisciplina je največja v gradbeništvu. (Foto: arhiv GG / Tina Dokl)

Tudi država slab plačnik

Po mnenju podjetnikov je plačilna nedisciplina sedaj hujša kot ob osamosvojitvi, kar lahko v kratkem pripelje do verige stečajev.

Kranj – Prejšnji teden je slovensko javnost pretresla novica o samomoru štajerskega podjetnika, direktorja uspešnega družinskega podjetja, ki je zašlo v težave zaradi neplačil naročnikov. V istem času je na problem plačilne nediscipline opozorila tudi Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), ki je predstavila rezultate ankete na temo nelikvidnosti. »Dosedanje vlade niso naredile nič proti neetičnosti, nemoralnosti in protizakonitosti neplačevanja in izsiljevanja dolgih plačilnih rokov,« pravi Alenka Avberšek iz GZS, ki še ugotavlja, da je tudi država slab plačnik.

Anketa, v njej je sodelovalo prek štiristo podjetij, je sicer pokazala, da se stanje izboljšuje, dostopnost do kreditov veča, po drugi strani pa se plačilni roki podaljšujejo – na domačem trgu na 120 dni in več, v tujini v večini na šestdeset dni. Plačevanje obveznosti do države je zgledno, tudi država javna naročila plačuje bolje. Za blago in storitve potrebuje mesec do dva, pri gradnji do štiri mesece, plačilni roki občin pa so velikokrat slabši. Tudi na Gorenjskem so gospodarske razmere še vedno izjemne resne, likvidnost še posebej tepe gradbince.

O tem je pred kratkim že spregovoril Gregor Žontar, predsednik uprave Marmorja Hotavelj (vodilni v drugih večjih gradbenih podjetij se odgovorom na to temo izmikajo): »Krizo najbolj občutimo pri nepravočasnem poravnavanju zapadlih terjatev večine naših kupcev na domačem trgu. Zagotavljamo jo z najemanjem kratkoročnih kreditov, zavarovanjem terjatev in aktivnejšim sistemom za obvladovanje terjatev do kupcev.« »Plačilna nedisciplina je močno vraščena v naš sistem, predvsem v povezavi s pomanjkanjem vrednot in zaupanja,« pojasnjuje Jadranka Švarc, direktorica Območne zbornice za Gorenjsko, Kranj.

Podjetniki opozarjajo na nedopustno ravnanje, ko bivši aktivni lastniki, katerih podjetja so v postopkih zaradi insolventnosti, še vedno lahko odpirajo nova podjetja in nadaljujejo slabo prakso poslovanja. »Lani je imelo v začetku leta 3175 podjetij več kot pet dni blokiran račun, ob koncu leta 5252,« razkriva Romana Logar, generalna direktorica AJPES, in dodaja: »Smo v podobni situaciji kot v zgodnjih devetdesetih letih. Treba je uporabljati multilateralne kompenzacije.« Zato predlaga, da se podjetja vključijo v večstranski pobot in vladi predlagajo možnost izvedbe enkratnega obveznega pobota, kamor naj se vključi tudi zapadle obveznosti države. Sicer, tako na GZS, bomo maja lahko priče verižnim stečajem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Domžale / nedelja, 17. junij 2018 / 14:17

Temeljito prenovili cesto skozi vas Turnše

Občina Domžale je v prenovo cestnega odseka in komunalne infrastrukture v vasi Turnše namenila pol milijona evrov.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 9. marec 2010 / 07:00

Tanja Žagar navdušila Kranjčane

To soboto je kranjski klub Manila gostil prikupno pevko Tanjo Žagar. Le malokdo si je predstavljal, da lahko tako milo dekletce zakuha čisto noro zabavo do jutranjih ur. Občinstv...

Prosti čas / torek, 9. marec 2010 / 07:00

Viharniki podarili Šopek za mami

Tudi po osmih letih je tradicionalna prireditev ob dnevu žena, ki jo vsako leto pripravljajo člani Ansambla Viharnik, napolnila komendsko športno dvorano.

GG Plus / torek, 9. marec 2010 / 07:00

Drogi podlegla oba sinova

O problematiki drog se je treba več pogovarjati, je prepričana Andreja Žagar Camarello, vodja skupine za samopomoč staršev odvisnikov v Železnikih. Prav zato nam je zaupala pretresljivo izpoved o njen...

Gospodarstvo / torek, 9. marec 2010 / 07:00

Tudi država slab plačnik

Po mnenju podjetnikov je plačilna nedisciplina sedaj hujša kot ob osamosvojitvi, kar lahko v kratkem pripelje do verige stečajev.

Šport / torek, 9. marec 2010 / 07:00

Avbljeva vsaj še do Brazilije

Irena Avbelj in Rok Flander sta najboljša športnika Medvod za leto 2009.