Slastnim skušnjavam se je bilo težko upreti ...

Za prste obliznit ...

Ob nedeljah dopoldne se v kuhinji hotela Triglav na Bledu skupinice otrok na brezplačnih delavnicah poglabljajo v skrivnosti velikih kuharskih mojstrov.

Bled – Nedelja je namreč dan, ko v omenjenem hotelu starši in otroci zamenjajo svoji vlogi in za pripravo kosila poskrbijo otroci. Pa to ne kakršnegakoli kosila, ampak takega, kot se spodobi za restavracijo v hotelu s štirimi zvezdicami.

Otroci so se tako minulo nedeljo nadvse zavzeto posvetili pripravi brokolijeve kremne juhe s profiteroli in žafranovo peno, raviolov z mandlji v omaki iz bučk, svinjske ribice s pršutom in pinjolami, kruhovega kipnika, čokoladnega sufleja in drugih dobrot. V kuhinji je zato vladal še večji vrvež kot običajno, saj je trem kuharskim mojstrom pomagalo kar 17 parov otroških rok. Kljub temu nista bila vodja kuhinje Uroš Štefelin in njegov namestnik Jože Godec videti prav nič nervozna ali v skrbeh, da bi šlo kaj narobe. Otroci so namreč svoje delo vzeli nadvse resno in so pridno mešali, stepali, sekljali čebulo, polnili modelčke za kipnik … In seveda pridno pokušali pripravljene jedi, saj je bilo ob vseh slastnih vonjavah, ki so se širile po kuhinji, res skoraj nemogoče čakati do 12. ure, ko so lahko skupaj s svojimi starši pripravljene dobrote pojedli za kosilo. Tako se tudi Teja Gregorc ni mogla upreti že na pogled privlačnemu parmezanovemu čipsu. »Tega še nisem jedla, zato sem ga pokusila in mi je všeč,« je priznala. Že pravi kuharski mojster pa je Aleš Janša, ki se kuharjem pridruži skoraj vsako nedeljo. »Najraje pripravljam glavne jedi, kot sta meso in krompir,« nam je zaupal in pri tem budno pazil na puranje fileje v cvrtniku. Zelo rad kuha tudi Domen Arne Jelovčan, ki pravi, da se tega večkrat loti tudi doma. »Rad pripravljam sladice, pri čemer k receptu vedno dodam kaj svojega, saj rad eksperimentiram.« Male kuharske mojstre sta pohvalila tudi Uroš Štefelin in Jože Godec. »Vsi se zelo potrudijo, saj pripravljamo kar zahteven meni.« Sprva so na delavnicah otroci pripravljali zgolj enostavne jedi, je pojasnil Štefelin, a je bilo potem prekmalu konec. »Pri tako velikem številu otrok je treba vse zaposliti. Seveda pa delo porazdelimo glede na starost otrok,« je še razložil Godec. V kuhinji namreč lahko preži kar precej nevarnosti, od nožev do vročine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / četrtek, 23. oktober 2008 / 07:00

V Šenčurju iščejo zdravnika

Občina Šenčur je lani investirala v novi zdravstveni ambulanti, od katerih je zasedena samo ena. Drugega zdravnika ne najdejo.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 17. september 2009 / 07:00

Srečanje sosedov na sedlu Rožca

Rožca - V soboto so se na sedlu Rožca, 1587 metrov visoko na meji med Slovenijo in Avstrijo, znova srečali prijatelji z obeh strani meje. Okrog štirideset se jih je povzpelo na s...

Slovenija / četrtek, 17. september 2009 / 07:00

Janezova kapelica pod Kofcami

Zgrajena je bila pred dobrimi osemdesetimi leti, v njej pa so bile do začetka septembra redne nedeljske maše.

Zanimivosti / četrtek, 17. september 2009 / 07:00

Največ planincev v trinajstih letih

Ratitovec - Planinsko društvo za Selško dolino Železniki je pred kratkim priredilo tradicionalni, že 33. pohod na Ratitovec, ki se ga je udeležilo največ planincev v zadnjih trin...

Nasveti / četrtek, 17. september 2009 / 07:00

Gobe

Prav gotovo je, da je človek nabiral gobe za prehrano že v pradavnini. V kitajski civilizaciji in kulturi so gobe, po nekaterih ocenah, imele pomembno vlogo že pred več kot 7000 leti. Glavna kuli...

Nasveti / četrtek, 17. september 2009 / 07:00

Zelena odvaja strupe

Zelena je močno aromatična vrtnina izvrstnega okusa, ki jo vse bolj cenimo tudi zaradi zdravilnih odlik. Vsi njeni deli, najsi imamo v mislih gomolj, steblo, liste ali semena, močno spodbujajo odvajan...