Slastnim skušnjavam se je bilo težko upreti ...

Za prste obliznit ...

Ob nedeljah dopoldne se v kuhinji hotela Triglav na Bledu skupinice otrok na brezplačnih delavnicah poglabljajo v skrivnosti velikih kuharskih mojstrov.

Bled – Nedelja je namreč dan, ko v omenjenem hotelu starši in otroci zamenjajo svoji vlogi in za pripravo kosila poskrbijo otroci. Pa to ne kakršnegakoli kosila, ampak takega, kot se spodobi za restavracijo v hotelu s štirimi zvezdicami.

Otroci so se tako minulo nedeljo nadvse zavzeto posvetili pripravi brokolijeve kremne juhe s profiteroli in žafranovo peno, raviolov z mandlji v omaki iz bučk, svinjske ribice s pršutom in pinjolami, kruhovega kipnika, čokoladnega sufleja in drugih dobrot. V kuhinji je zato vladal še večji vrvež kot običajno, saj je trem kuharskim mojstrom pomagalo kar 17 parov otroških rok. Kljub temu nista bila vodja kuhinje Uroš Štefelin in njegov namestnik Jože Godec videti prav nič nervozna ali v skrbeh, da bi šlo kaj narobe. Otroci so namreč svoje delo vzeli nadvse resno in so pridno mešali, stepali, sekljali čebulo, polnili modelčke za kipnik … In seveda pridno pokušali pripravljene jedi, saj je bilo ob vseh slastnih vonjavah, ki so se širile po kuhinji, res skoraj nemogoče čakati do 12. ure, ko so lahko skupaj s svojimi starši pripravljene dobrote pojedli za kosilo. Tako se tudi Teja Gregorc ni mogla upreti že na pogled privlačnemu parmezanovemu čipsu. »Tega še nisem jedla, zato sem ga pokusila in mi je všeč,« je priznala. Že pravi kuharski mojster pa je Aleš Janša, ki se kuharjem pridruži skoraj vsako nedeljo. »Najraje pripravljam glavne jedi, kot sta meso in krompir,« nam je zaupal in pri tem budno pazil na puranje fileje v cvrtniku. Zelo rad kuha tudi Domen Arne Jelovčan, ki pravi, da se tega večkrat loti tudi doma. »Rad pripravljam sladice, pri čemer k receptu vedno dodam kaj svojega, saj rad eksperimentiram.« Male kuharske mojstre sta pohvalila tudi Uroš Štefelin in Jože Godec. »Vsi se zelo potrudijo, saj pripravljamo kar zahteven meni.« Sprva so na delavnicah otroci pripravljali zgolj enostavne jedi, je pojasnil Štefelin, a je bilo potem prekmalu konec. »Pri tako velikem številu otrok je treba vse zaposliti. Seveda pa delo porazdelimo glede na starost otrok,« je še razložil Godec. V kuhinji namreč lahko preži kar precej nevarnosti, od nožev do vročine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Obdavčeni tudi krajši čolni

Davčna uprava je pozvala lastnike plovil, da do 31. marca prijavijo vsa več kot pet metrov dolga plovila in da sporočijo tudi vse za obdavčitev potrebne podatke.

Objavljeno na isti dan


Splošno / četrtek, 13. september 2007 / 07:00

Andreja žanje uspehe

Devetnajstletna Besničanka Andreja Starman na frajtonarco igra šele nekaj let, a je v tem času prejela že nekaj nagrad, tudi zunaj meja Slovenije.

Splošno / četrtek, 13. september 2007 / 07:00

Naj dan v Predosljah

"Želeli smo oživiti krajevni praznik in pokazati, kaj vse lahko na vasi počnemo," je povedal predsednik Krajevne skupnosti Predoslje Danilo Šenk.

Splošno / četrtek, 13. september 2007 / 07:00

Dolgčas nam pa res ni

Na obisku pri stanovalcih Doma upokojencev Kranj.

Splošno / četrtek, 13. september 2007 / 07:00

Nove markacije na Mojstrovko

Avgusta je bila dvodnevna zvezna akcija Komisije za pota pri Planinski zvezi Slovenije (PZS), v ekipi je bila tehnična skupina sedmih kranjskih markacistov. Popravili so pot na Mojstrovko, goro, ki...

Splošno / četrtek, 13. september 2007 / 07:00

Mamut na Kokrici tarča vandalizma

Skulptura mamuta v krožišču na Kokrici je bila v dobrem mesecu že tretjič tarča vandalizma.