Slastnim skušnjavam se je bilo težko upreti ...

Za prste obliznit ...

Ob nedeljah dopoldne se v kuhinji hotela Triglav na Bledu skupinice otrok na brezplačnih delavnicah poglabljajo v skrivnosti velikih kuharskih mojstrov.

Bled – Nedelja je namreč dan, ko v omenjenem hotelu starši in otroci zamenjajo svoji vlogi in za pripravo kosila poskrbijo otroci. Pa to ne kakršnegakoli kosila, ampak takega, kot se spodobi za restavracijo v hotelu s štirimi zvezdicami.

Otroci so se tako minulo nedeljo nadvse zavzeto posvetili pripravi brokolijeve kremne juhe s profiteroli in žafranovo peno, raviolov z mandlji v omaki iz bučk, svinjske ribice s pršutom in pinjolami, kruhovega kipnika, čokoladnega sufleja in drugih dobrot. V kuhinji je zato vladal še večji vrvež kot običajno, saj je trem kuharskim mojstrom pomagalo kar 17 parov otroških rok. Kljub temu nista bila vodja kuhinje Uroš Štefelin in njegov namestnik Jože Godec videti prav nič nervozna ali v skrbeh, da bi šlo kaj narobe. Otroci so namreč svoje delo vzeli nadvse resno in so pridno mešali, stepali, sekljali čebulo, polnili modelčke za kipnik … In seveda pridno pokušali pripravljene jedi, saj je bilo ob vseh slastnih vonjavah, ki so se širile po kuhinji, res skoraj nemogoče čakati do 12. ure, ko so lahko skupaj s svojimi starši pripravljene dobrote pojedli za kosilo. Tako se tudi Teja Gregorc ni mogla upreti že na pogled privlačnemu parmezanovemu čipsu. »Tega še nisem jedla, zato sem ga pokusila in mi je všeč,« je priznala. Že pravi kuharski mojster pa je Aleš Janša, ki se kuharjem pridruži skoraj vsako nedeljo. »Najraje pripravljam glavne jedi, kot sta meso in krompir,« nam je zaupal in pri tem budno pazil na puranje fileje v cvrtniku. Zelo rad kuha tudi Domen Arne Jelovčan, ki pravi, da se tega večkrat loti tudi doma. »Rad pripravljam sladice, pri čemer k receptu vedno dodam kaj svojega, saj rad eksperimentiram.« Male kuharske mojstre sta pohvalila tudi Uroš Štefelin in Jože Godec. »Vsi se zelo potrudijo, saj pripravljamo kar zahteven meni.« Sprva so na delavnicah otroci pripravljali zgolj enostavne jedi, je pojasnil Štefelin, a je bilo potem prekmalu konec. »Pri tako velikem številu otrok je treba vse zaposliti. Seveda pa delo porazdelimo glede na starost otrok,« je še razložil Godec. V kuhinji namreč lahko preži kar precej nevarnosti, od nožev do vročine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 12. september 2012 / 07:00

Prenovljeni Mega center

Kranj - Mega Center v novo sezono vstopa v prenovljeni podobi. Direktor Aco Trampuž je ob sredinem uradnem odprtju poudaril družbeno vlogo Mega Centra za Kranj in Gorenjsko, vsako leto nam...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / torek, 24. julij 2007 / 07:00

Jakobova ajda

"Po Koroškem, po Kranjskem že ajda zori, ..." Že, že ... Lepo, da zori, a če želimo ajdo (Fagopyrum esculentum) uporabiti v zdravilne namene in iz nje pripraviti čaj, jo naberimo, še preden dozori. Up...

Šport / torek, 24. julij 2007 / 07:00

Prvaki domačo sezono začeli z remijem

Domžale - S 1. krogom se je minuli konec tedna začela nova sezona v najmočnejši slovenski nogometni ligi Telekom. Državni prvaki iz Domžal so v nedeljo zvečer gostovali pri Hit Gor...

Bled / torek, 24. julij 2007 / 07:00

Fijakerji imajo dolgo tradicijo

Težko si predstavljamo Bled brez otočka in gradu, pa tudi brez pletnarjev in fijakarjev, ki so ob letošnjih blejskih dnevih predstavili svojo dolgo tradicijo.

Kranj / torek, 24. julij 2007 / 07:00

Sončenje je tudi nevarno

Kranj – »Načeloma naj bi se sončili do 11. ure dopoldne in po 16. uri popoldne, vendar v tako visokih temperaturah, kot so sedaj, svetujemo sončenje do 10. ure dopoldne in po 17. uri popoldn...

Kranj / torek, 24. julij 2007 / 07:00

Kopalci se razburjajo

Kranj – V uredništvo smo prejeli nekaj ogorčenih klicev bralcev, ki so se pritožili glede odpiralnega časa na letnem kopališču Kranj. Povedali so, da bazen ob 17. uri zaprejo. Nekateri so se...