Aleksander Tolmaier, igralec z diplomo ljubljanske akademije

Gledališče Aleksandra Tolmaierja

Po koroških vaseh, kjer so Slovenci organizirani v kulturnih društvih, igrajo zadnje mesece monokomedijo Golaž ali Gulyas po madžarsko režiserke in avtorice dramskih besedil Alenke Hain. Rojena je bila v Kranju, sedaj pa živi na Koroškem in pomaga pri dramskih uprizoritvah številnim slovenskim kulturnim društvom.

V Golažu ali Gulyasu je glavni in edini igralec Aleksander Tolmaier iz Celovca, ki je diplomiral na Akademiji za gledališče, radio, televizijo in film v Ljubljani. Z idejami in dobro voljo nabit mladenič je bil rojen v znani zavedni slovenski družini Tolmaier na Radišah. Njegov oče je Foltej, njegov stric pa je Nužej Tolmaier, dolgoletni organizator kulturne, znanstvene in raziskovalne dejavnosti med Slovenci na Koroškem in do upokojitve pred dvema letoma tajnik Krščanske kulturne zveze. Po celovški proslavi v počastitev slovenskega kulturnega praznika, ki jo je vodil in jo sklenil z doživeto recitacijo Zdravljice, mi je Aleksander povedal, da dela kot svobodnjak. Na Koroškem zanj ni velikih možnosti za zaposlitev, saj je le v Celovcu poklicno gledališče. Zelo rad dela z otroki. Z njimi je že nastopal v Sloveniji, kjer bi se sam ali s skupinami rad predstavil pogosteje, zato pričakuje še več sodelovanja med kulturnimi društvi na obeh straneh državne meje.

Koroška bo tudi letos pela. Tradicionalna prireditev Koroška poje bo letos v nedeljo, 7. marca, ob 14.30 v veliki dvorani Doma glasbe v Celovcu. Letošnje pevsko srečanje ima zanimiv naslov: Naša narečja v pesmi in besedi. Koroška je namreč značilna tudi zaradi številnih narečij, med katerimi so nekatera že izginila, drugim pa bije zadnja ura. Pred stoletjem ali kasneje, ko so bila narečja še živa, je Ziljan komaj razumel Rožanca in Podjunčana, če sta govorila v svojem narečju. Nekje sem slišal, da je bilo za krompir v koroških narečjih kar šest izrazov!

V Kanalski dolini, ki se razteza od Trbiža naprej in kjer se Slovensko kulturno središče Planika prizadeva za ohranitev slovenskega jezika in kulture, so včeraj organizirali Dan slovenske kulture. Osrednja prireditev je bila ob 19. uri v Ukvah/Igovizza, do katerih je s Trbiža in vznožja Višarij le nekaj kilometrov vožnje. Ob tej priložnosti bo Slovence v Kanalski dolini obiskal tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjan Žekš.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 14. november 2014 / 12:01

Sto src igralo za en svet

Do zadnjega sedeža napolnjena Festivalna dvorana na Bledu je po uro in pol dolgem koncertu Orkestra 100 mladih s stoječim aplavzom pozdravila mlade glasbenike iz Slovenije, Italije, Srbije in Makedoni...

Objavljeno na isti dan


Domžale / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Člani Mladega foruma sprejeli pet resolucij

Domžale - V Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah je v soboto potekal 17. nacionalni kongres Mladega foruma SD. Mladi, ki jih je nagovoril tudi predsednik vlade Borut Pahor in...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Zaščitena belokranjska pogača

V ljubljanski gostilni Breza so aprila predstavili belokranjsko pogačo. Društvo kmečkih žena Metlika, ki je usposobilo in certificiralo dvajset proizvajalcev, je podelilo certifikate, javno pa so...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Dobili smo prvo Tuševo kuharsko zvezdo

Finale tekmovanja najboljših mladih, obetavnih slovenskih kuharjev srednješolcev je dobil svoj epilog sredi maja na terasi Planeta Tuš na Primorskem. Za naslov Tuševa kuharska zvezda se je pomeri...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Pekli vola in delili torto

Pred kratkim je najboljši sosed na Primskovem praznoval že osmi rojstni dan. Pred centrom so na parkirišču naredili pravo glasbeno–kulinarično veselico, seveda brez torte na tovrstnih prireditvah...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Čokolada in slive

Iz bogate zakladnice kuharskega mojstra Janeza Bratovža smo v njegovi knjigi Med zemljo in morjem našli simpatično kremno juho in nebeško kombinacijo čokolade s suhimi slivami.