Tokratni Matiček je nekoliko drugačen, malo iz Linhartovega časa in malo od danes.

Svetoduški veseli Matiček

Pretekli teden je igralska skupina KUD Ivan Cankar od Sv. Duha premierno uprizorila Linhartovo komedijo Ta veseli dan ali Matiček se ženi v režiji Matija Milčinskega.

Danes, v petek, 19. februarja, ob 19.30 bodo po treh predstavah prejšnji teden v dvorani domačega Kulturnega doma že četrtič uprizorili komedijo A. T. Linharta Ta veseli dan ali Matiček se ženi. Pred dvema sezonama je pri Sv. Duhu komedijo Džamija na dvorišču režiral Alojz Domnik, domači igralci pa so lanski počitek očitno izkoristili za pripravo na letošnjo igro, znano Linhartovo komedijo, ki je režiral priznani režiser Matija Milčinski. »Naša uprizoritev, lotili smo se je dvajset let po tem, ko je bila pri Sv. Duhu prvič uprizorjena, je besedilo nekoliko okrajšala in ga postavila kar k Sv. Duhu, v baronovo domovanje, v katerem so se končno lotili obnove,« razlaga Milčinski. Nekoliko obnovljena je tudi svetoduška igralska ekipa, ki ji je ob pomoči izkušenih igralcev uspelo pripraviti zelo zanimivo izvedbo Linhartove klasike. Ob Matjažu Cofu (Matiček), Evi Cof (Nežki) in Blažu Veharju (baron Naletel) so tako zaigrali še Irena Kožuh, Marijan Žontar, Jan Bertoncelj, Miha Jelenc, Julija Gulan, Kristina Kovač, Nina Taler in Jakob Čuk.

Scena in kostumi so tokrat stilizirani: tri lestve, ki se lahko spremenijo v drevo, kamro ali vrtno uto, prav tako pa so kostumi vsakodnevna oblačila, kot recimo jeans, v kombinaciji s posameznimi kosi historičnih oblačil ali lasuljami. Občinstvo je tak slog z navdušenjem sprejelo. Nekoliko okrajšano besedilo je predstavi dodalo tudi hitrejši tempo, brez odmorov, saj se enostavna scena spreminja kar med igro samo. Poseben dodatek so muzikanti in obenem pleskarji (Klemen Stegu, Rok Jamnik, Niko Mir in Juš Gaber), ki igrajo na perivnik (ribežen) glavnik in pokrovke in so obenem tudi pleskarji, ki obnavljajo grad oz. spreminjajo sceno. Po prvih štirih uprizoritvah se bodo igralci od Sv. Duha posvetili tudi nekaj gostovanjem po drugih odrih po Gorenjskem in mogoče tudi drugod po Sloveniji.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / sreda, 28. maj 2008 / 07:00

Vrtec Železniki praznuje

Železniki – Vrtec Železniki v letošnjem letu praznuje 40-letnico, v okviru tega pa so se v zadnjih mesecih zvrstile različne dejavnosti. Praznovanje bo vrhunec doseglo v soboto,...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 19. februar 2010 / 07:00

Ema je odskočna deska

Pred Emo smo se pogovarjali z Darjo Švajger, edino slovensko pevko, ki ji je kar dvakrat uspelo zmagati na tem izboru in zastopati našo državo na Eurosongu. Na Eurosongu je bila posebej uspešna leta 1...

Kronika / petek, 19. februar 2010 / 07:00

Nemirna tla pod Naklim

Ta teden so se v okolici Naklega tla kar petkrat stresla, sicer šibko, a še vedno dovolj, da so se nekateri ustrašili, da gre za napoved večjega potresa.

Škofja Loka / petek, 19. februar 2010 / 07:00

Vsi niso izpadli iz evropskih virov

Gorenjski projekti gradnje vodovodov in kanalizacij ter čistilnih naprav iz evropskih kohezijskih virov so pod vprašajem, vendar ne vsi. Iz projektnega sveta kohezijskega projekta na Škofjeloškem nam...

Kultura / petek, 19. februar 2010 / 07:00

Svetoduški veseli Matiček

Pretekli teden je igralska skupina KUD Ivan Cankar od Sv. Duha premierno uprizorila Linhartovo komedijo Ta veseli dan ali Matiček se ženi v režiji Matija Milčinskega.

Humor / petek, 19. februar 2010 / 07:00

A uganeš, kdo sem jaz?

Letošnji pust je bil živahen tudi med slovenskimi politiki. Nekateri izmed njih so si nadeli različne maske, Mali brat sem jih znal odkriti, kaj pa vi.