Tokratni Matiček je nekoliko drugačen, malo iz Linhartovega časa in malo od danes.

Svetoduški veseli Matiček

Pretekli teden je igralska skupina KUD Ivan Cankar od Sv. Duha premierno uprizorila Linhartovo komedijo Ta veseli dan ali Matiček se ženi v režiji Matija Milčinskega.

Danes, v petek, 19. februarja, ob 19.30 bodo po treh predstavah prejšnji teden v dvorani domačega Kulturnega doma že četrtič uprizorili komedijo A. T. Linharta Ta veseli dan ali Matiček se ženi. Pred dvema sezonama je pri Sv. Duhu komedijo Džamija na dvorišču režiral Alojz Domnik, domači igralci pa so lanski počitek očitno izkoristili za pripravo na letošnjo igro, znano Linhartovo komedijo, ki je režiral priznani režiser Matija Milčinski. »Naša uprizoritev, lotili smo se je dvajset let po tem, ko je bila pri Sv. Duhu prvič uprizorjena, je besedilo nekoliko okrajšala in ga postavila kar k Sv. Duhu, v baronovo domovanje, v katerem so se končno lotili obnove,« razlaga Milčinski. Nekoliko obnovljena je tudi svetoduška igralska ekipa, ki ji je ob pomoči izkušenih igralcev uspelo pripraviti zelo zanimivo izvedbo Linhartove klasike. Ob Matjažu Cofu (Matiček), Evi Cof (Nežki) in Blažu Veharju (baron Naletel) so tako zaigrali še Irena Kožuh, Marijan Žontar, Jan Bertoncelj, Miha Jelenc, Julija Gulan, Kristina Kovač, Nina Taler in Jakob Čuk.

Scena in kostumi so tokrat stilizirani: tri lestve, ki se lahko spremenijo v drevo, kamro ali vrtno uto, prav tako pa so kostumi vsakodnevna oblačila, kot recimo jeans, v kombinaciji s posameznimi kosi historičnih oblačil ali lasuljami. Občinstvo je tak slog z navdušenjem sprejelo. Nekoliko okrajšano besedilo je predstavi dodalo tudi hitrejši tempo, brez odmorov, saj se enostavna scena spreminja kar med igro samo. Poseben dodatek so muzikanti in obenem pleskarji (Klemen Stegu, Rok Jamnik, Niko Mir in Juš Gaber), ki igrajo na perivnik (ribežen) glavnik in pokrovke in so obenem tudi pleskarji, ki obnavljajo grad oz. spreminjajo sceno. Po prvih štirih uprizoritvah se bodo igralci od Sv. Duha posvetili tudi nekaj gostovanjem po drugih odrih po Gorenjskem in mogoče tudi drugod po Sloveniji.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sreda, 20. november 2019 / 19:38

Teden ruskega filma

Škofja Loka – Že osmič po vrsti v Škofji Loki gostijo Teden ruskega filma. Začenja se v četrtek, 21. novembra, nato pa se bo v Kinu Sora do 27. novembra zvrstilo pet filmov: Pot navzgor, Poddubni,...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Juha, žar in sladoled Slovencem najbolj dišijo

Inštitut Marketagent.com je s spletno raziskavo na vzorcu pesto aktivnih uporabnikov interneta v starosti med 20 in 59 leti proučeval, kakšno hrano imajo Slovenci najraje. Najljubša predjed Slove...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenov...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Letos okušali vina vinarja Rodice

Že drugo leto zapored je skupina krvodajalcev z Gorenjskega (z Golnika) obiskala transfuzijsko postajo v Izoli in darovala kri. Prvič jih je bilo v skupini sedem, sedaj že več kot trideset. Tako...

Bled / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Osemdeset let najimenitnejšega blejskega hotela

Domačinka Jula Molnar je leta 1919 kupila hotel Luisenbad in ga leta 1922 preimenovala v Toplice. Po prenovi je bil novi Grand hotel Toplice odprt leta 1931.

Zanimivosti / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Anketa: Podružnične šole polne prednosti

Društvo učiteljev podružničnih šol je v Motniku konec tedna pripravilo strokovni posvet na temo Gibanje je jezik otrok, mi pa smo nekaj učiteljic vprašali, kakšne so prednosti in slabosti dela v teh m...