Teka na smučeh se lahko učite tudi na tečajih. (Foto: Peter Košenina)

Na tekaške smuči

Na dnevu teka na smučeh, ki so ga organizirali v ŠD ŠRC Preska Medvode, smo izvedeli, kako izbrati tekaške smuči, kako jih vzdrževati in kako se lotiti učenja teka.

Tek na smučeh je odlična rekreacija, in kar je pomembno, tudi ne draga. Bili smo na dnevu teka na smučeh, ki so ga organizirali v ŠD ŠRC Preska Medvode. Tam imajo odlično pripravljene tekaške proge, resda pa je za uporabo potrebno plačati nekaj evrov. Poleg dnevno urejenih prog je prednost tudi možnost teka v večernih urah, saj imajo del prog osvetljen.

Dan teka na smučeh pa so pripravili brezplačno za vse ljubitelje tovrstne rekreacije. Udeleženci so se najprej lahko seznanili z izbiro pravih smuči in njihovim vzdrževanjem. Več o tem nam je povedal serviser Matija Starman: »Pri izbiri opreme je treba najprej vedeti, v kateri tehniki boste tekli, zato priporočam, da se najprej udeležite tečaja, oziroma, da si opremo izposodite in preizkusite obe tehniki teka, tako klasično kot tudi prosto. Za tisto, ki vam bolj ustreza, potem kupite opremo. Obstaja tudi kombinirana verzija smuči za obe tehniki, ki pa je najslabši nakup. Priporočam, da opremo kupujete v specializiranih trgovinah, kjer vam prodajalci znajo strokovno svetovati glede dolžine in kvalitete smuči, dolžine palic in tudi druge opreme. Smuči za drsalno tehniko so nekje 10-15 centimetrov daljše od vaše telesne višine, za klasično tehniko pa za okrog 20 centimetrov. Pri palicah za drsalno tehniko od višine odštejemo 20 centimetrov, za klasično pa 25-30 centimetrov. Čevlji za drsalno tehniko so visoki s stranskimi ojačitvami iz karbona ali plastike, za klasično tehniko pa za rekreacijo priporočam polvisoke čevlje, ker so bistveno toplejši in udobnejši.«

Smuči torej imamo, potrebno pa je izbrati še pravilno mažo. Je primerno, da rekreativec smuči maže sam doma ali to delo raje prepustimo izkušenim serviserjem? »Vsak rekreativec naj bi znal sam pripraviti smuči. Za osnovo potrebujemo plastično strgalo, likalnik in maže. Najpogosteje uporabljamo rumen in rdeč vosek. Najprej smučko očistimo z medeninasto krtačo, potem z likalnikom mažo nanesemo na smučko, smučko pustimo nekaj časa, da se maža ohladi in jo odstranimo s plastičnim strgalom, na koncu pa skrtačimo še s plastično krtačo. Ta postopek traja približno petnajst do dvajset minut,« je pojasnil Starman, ter dodal: »Na mažah je označena temperatura zraka in glede na temperaturo zraka moramo izbrati ustrezno mažo. Priprava smuči za prosto tehniko je bistveno lažja in hitrejša kot za klasično, za katero pripravimo samo repe in špice, za oprijem pa je potrebno videti še strukturo snega, in glede na to potem uporabimo ustrezne maže za oprijem smuči. Osnovna priprava smuči na servisih stane od pet do osem evrov in za rekreacijo zadostuje. Ob velikih temperaturnih spremembah je treba smuči namazati znova. Poleg tega pa ne smemo pozabiti, da jih je potrebno na koncu sezone očistiti, nanje nanesti mehko mažo, ki jo pustimo na smučeh in jo nato odstranimo pred začetkom naslednje zime, ko na smuči znova nanesemo ustrezno mažo.«

Za začetnike je najprimerneje, če imajo pri učenju kakšnega učitelja, lahko se udeležijo tudi tečajev. V ŠD ŠRC Preska Medvode je demonstracijo teka imela Nevenka Omerzu: »Najbolj pomembno je, ko se prvič postavite na smuči, da ne rečete, da se ne boste nikoli več. Bolj kot napredek v tehniki je na začetku pomembno predvsem to, da se za tek navdušite, da se odločite, da bo to vaš hobi, da boste tek izkoristil za izboljšanje kakovosti življenja, da ne boste zapadli v depresijo, kar se pozimi dogaja veliko ljudem.« Kot je dejala, je za napredek na snegu potrebno preživeti čim več časa. In katere so najpogostejše napake, ki jih opaža pri rekreativcih? »Preveč se zaganjajo, naredijo veliko odvečnih gibov, tečejo nesproščeno. Kako teči pravilno, pa je težko pojasniti v nekaj stavkih. Verjetno ne boste zgrešili, če boste za učenje najprej izbrali klasično tehniko. To je najbolj naraven gib. Drsalna tehnika zahteva malce več ravnotežja in tudi časa,« je še dejala Omerzujeva, nekdanja uspešna tekmovalka, ki tek na smučeh poučuje že od leta 1976.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / ponedeljek, 28. oktober 2019 / 15:18

Širši pogled

Potem ko je po neuspelem posvetovalnem referendumu leta 2008, ki se je neslavno končal z zgolj desetodstotno udeležbo, razprava o pokrajinah zamrla in so jo naslednje vlade postavile na st...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 17. september 2012 / 07:00

Od šova do poroke

Kranjčanka Erika Mubi in Korošec Damijan Smolak sta se spoznala v takrat priljubljenem resničnostnem šovu Ljubezen na seniku, pred kratkim pa sta dahnila usodni ´da`.

Humor / ponedeljek, 17. september 2012 / 07:00

Ta je dobra

Sladoled, naftno polje in gradbena fakulteta So vprašali črnolasko, rdečelasko in blondinko, kaj bi si najbolj želele biti.Črnolaska: »Najraje bi bila sladoled, da bi me...

Kranj / ponedeljek, 17. september 2012 / 07:00

Vpis v delavnice CKD

Kranj - V območni izpostavi JSKD RS Kranj tudi letos pripravljajo pester izbor delavnic, ki bodo v novi sezoni potekale v okviru Centra kulturnih dejavnosti. V prvem planu letošnje ponudbe...

GG Plus / ponedeljek, 17. september 2012 / 07:00

Peter Slatnar dvakratni državni prvak

Cerklje - Na strelišču Lovske družine Podvelka na Pohorju je bilo pred kratkim državno strelsko prvenstvo Lovske zveze Slovenije za veterane in super veterane v displinah glinasti golobi i...

GG Plus / ponedeljek, 17. september 2012 / 07:00

Kmet, ki peče tudi kruh

Na Gregorčevi kmetiji v Prašah vse, kar doma pridelajo, tudi doma predelajo in prodajo. Gospodar Jože je verjetno eden najbolj univerzalnih kmetov na Gorenjskem: zna rediti goveda in prašiče, pridelov...