Na srečanju gorenjskih rejcev prašičev (Foto: Tina Dokl)

Slaba ekonomika v prašičereji

"Ekonomika pri reji prašičev je bila lani najslabša v zadnjih desetih letih," ugotavlja kmetijski svetovalec Matjaž Meglič.

Na Gorenjskem je pet kmetij, ki so dohodkovno povsem odvisne od reje prašičev. Še približno deset je večjih rejcev, ki pa imajo poleg reje prašičev še druge dejavnosti. Na leto zredijo skupno okoli pet tisoč pujskov, od teh jih večino prodajo za nadaljnjo rejo ali za zakol. Na dveh prašičerejskih kmetijah so že uredili lastno klavnico za klanje prašičev, na eni pa jo bodo v kratkem dokončali.

Hotemaže – Kmetijska svetovalna služba je v četrtek v sodelovanju z Jato Emono pripravila v Hotemažah tradicionalno srečanje gorenjskih rejcev prašičev, na katerem so jih seznanili s circo virusnimi bolezni prašičev in z razmerami v prašičereji. Srečanja se je udeležilo štirinajst rejcev, med njimi skoraj vsi največji. Kot je po srečanju povedal kmetijski svetovalec Matjaž Meglič, so na circo virusne bolezni prašičev doslej posumili v vzhodni Sloveniji, medtem ko se na Gorenjskem za zdaj še niso pojavile. Značilni znaki bolezni so hiranje, ki lahko privede do pogina, ter izpuščaji med nogami in povečane bezgavke. Bolezen je možno ugotoviti s krvno preiskavo, zdravljenje pa je lahko uspešno le s cepljenjem.

»Kar zadeva razmere v prašičereji, je bila ekonomika lani zelo slaba, celo najslabša v zadnjih desetih letih. Cena krmil in žit je sicer rahlo padla, vendar so se bistveno bolj znižale cene prašičev. Posledice takšne ekonomike so bolj kot na Gorenjskem občutili na Štajerskem in v Prekmurju, kjer ocenjujejo, da se jim je stalež zaradi tega zmanjšal za trideset odstotkov. Gorenjski rejci za zdaj še koristijo notranje rezerve in vztrajajo pri dosedanjem obsegu reje, vendar se jim ekonomika izhaja le, če ne upoštevajo amortizacije in si privoščijo le minimalno plačilo za delo,« je dejal Meglič in poudaril, da se morajo prašičerejske kmetije do leta 2012 prilagoditi zahtevam navzkrižne skladnosti, predvsem glede velikosti boksov in načina reje. »Napovedi tudi za naprej niso najbolj obetavne, problem pa je tudi, ker meso doma zrejenih kakovostnih prašičev cenovno ni konkurenčno mesu, ki k nam prihaja iz drugih držav po nerazumljivo nizkih cenah,« je dejal Meglič in poudaril, da je pri prodaji, žal, bolj kot (dobra) kvaliteta pomembna le (nizka) cena.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 14. november 2014 / 16:29

Zagovornik enakopravnosti Slovencev

Pretekli teden sta v Celovcu Narodni svet koroških Slovencev in Krščanska kulturna zveza podelila že 23. Einspielerjevo nagrado. Prejmejo jo posamezniki iz nemško govoreče večine na Koroškem, ki s...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:45

Sušeča se lipa je ogrožala varnost v prometu

Gozd - Martuljek – Lipa na domačiji Dejana Kersnika v Gozdu - Martuljku (pri Spodnjih Zimah) je bila stara več kot sto let, vendar se je že pred leti začela sušiti, veje so še zlasti v vetrovnem vr...

Zanimivosti / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:37

Na Čemšenik tudi po razgled

Dom na Čemšeniku zaradi svoje lege ob gozdu velja za takšnega brez razgledov. Ljubitelji lepih razgledov pa pridejo na svoj račun, če se povzpnejo še malce višje in se podajo po Panoramski poti pod Ja...

Zanimivosti / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:29

Plete z ljubeznijo, piše tudi poezijo in prozo

Kar nekaj časa je trajalo, da je Cvetka Jug spletla prve dokolenke za gorenjski folklorni kostum na en mah, če se izrazimo malce pesniško; ali pa rečemo: od začetka do konca, ne da bi morala na koncu...

Nasveti / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:21

Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi po...

Izleti GG / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:20

Vila z okusom (4)

Znameniti šefov kruh kuharskega mojstra Grega Rozmana, ki je že kakšni dve leti chef brdske kulinarike, sedaj lahko okušate tudi v Vili Bled. Posebnost kruha je, da je pečen v olivnem olju...