Jedi za zimske dni

Pikantna solata

Sestavine: 2 glavi zelene solate, 1 glava kodraste solate, 1 glava radiča, pol banjice rukole, 1 vitlov, 40 dag angleško pečenega rostbifa

Preliv: pol dl oljčnega olja, 1 žlica gorčice, pol dl vinskega kisa, sol, poper, shery

Priprava: solato otrebimo in liste operemo pod tekočo vodo. Radič očistimo in otrebimo. Liste operemo in osušimo. Rukolo očistimo in operemo. Rostbif mariniramo in angleško spečemo, ga narežemo na fileje in z njim obložimo solato. Solato naložimo na krožnik in obložimo s pečenim rostbifom in prelijemo s prelivom.

Divjačinska kremna juha

Sestavine: 4 žlice pirinih kosmičev, 1 l zelenjavne juhe, 20 dag divjačinskega mesa, 2 dag zelišč (rožmarin, šetraj, lovor, brinove jagode), sol, poper, muškatni orešček, 3 dag masla, 1 dl tolčene sladke smetane

Priprava: kosmiče prepražimo v kozici, dodamo na drobno narezano poljubno divjačinsko meso. Zalijemo z juho, dodamo zelišča in dobro prevremo. Juho začinimo in zmešamo s paličastim mešalnikom. Po okusu okisamo z vinom ali limoninim sokom. Tik pred serviranjem juho prelijemo s topljenim maslom ali margarino. Na krožniku ji dodamo žličko stepene smetane.

Zelena s sirom

Sestavine: 4 gomolji zelene, 40 dag sira, 20 dag masla, sol, poper

Priprava: olupljeno zeleno skuhamo v slani vodi, odcedimo in zrežemo na tanke kolobarje. V ognjevarno posodo naložimo plast zelene, nastrganega sira in pokapljamo z raztopljenim maslom. Na koncu posolimo, popramo in zapečemo v pečici. Pečeno zeleno nekoliko ohladimo in narežemo. Ponudimo z rdečimi redkvicami in rukolo, prelito z balzamičnim kisom.

Pappadrele s paradižnikovo omako

Sestavine: 1 banjica rukole, 1 doza pelatov, 2 čebuli, 2 stroka česna, 24 dag pappadrel, sol, poper, oljčno olje, balzamični kis, poper, sladkor, parmezan, sir riccota

Priprava: na oljčnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo in česen. Dodamo narezane pelate, dušimo 10 minut. Zalijemo z balzamičnim kisom, solimo, popramo in po okusu sladkamo. Nastrgamo parmezan. Papadrelle skuhamo v slanem kropu, zmešamo s paradižnikovo omako, rukolo in riccoto. Potresemo s parmezanom.

Bržola po domače

Sestavine: 2 dl svetle omake, 3 dl vode, 4 goveje bržole, 8 dag korenja, 10 dag jurčkov, 7 dag mlade čebule, pol dl rdečega vina, maščoba za peko, sol, poper, timijan, vejica bazilike

Krompirjevi kroketi: 50 dag krompirja, sol, 10 dag ostre moke, žlica olja, 2 dag pšeničnega zdroba, 3 dag margarine, jajce, moka, drobtine za cvrtje

Priprava: narezane bržole natremo z začimbami. Maščobo segrejemo, opečemo bržole, z obeh strani, opečene damo nad paro, da se ne ohladijo. Maščobo, v kateri smo pekli bržole, prelijemo z omako in dobro prevremo. V omako vložimo bržole in jih dušimo do mehkega. Iz korenja, jurčkov in mlade čebule pripravimo ragu, ki mu dodamo še malo omake, rdeče vino in pripravimo omako ustrezne gostote. Omako po okusu še začinimo. Serviramo tako, da narezano meso zložimo na omako in ga po vrhu prelijemo z ragujem. Za prilogo ponudimo krompirjeve krokete.

Krompirjevi kroketi: krompir skuhamo in pretlačimo, še toplemu primešamo moko, jajce in olje. Vse sestavine zgnetemo v testo. Iz njega naredimo krokete, ki jih paniramo po dunajsko in ocvremo v vročem olju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 22. december 2006 / 06:00

Jurček na božični teden

Besnica - Zaradi toplega vremena so rasle gobe še v tednu pred božičem. Med sprehodom po gozdu je četrtkilogramskega jurčka našel tudi Franc Pogačnik iz Besnice (na slik...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / sreda, 5. januar 2022 / 18:14

Izkopana skoraj polovica druge cevi predora

Hrušica – Gradnja druge cevi predora Karavanke dobro napreduje, izvajalec Cengiz Insaat je doslej prišel 1656 metrov globoko v Karavanke. Izkopana je torej skoraj polovica od 3446 metrov, kolikor j...

Kultura / sreda, 5. januar 2022 / 18:13

Božični koncert na Jezerskem

Jezersko – Kulturno-umetniško društvo Jezersko je povabilo na Božični koncert Cerkvenega pevskega zbora (CPZ) Jezersko in Mešanega pevskega zbora (MePZ) Odmev Kamnik. Gostili so jih v domači farni...

Slovenija / sreda, 5. januar 2022 / 18:12

Naložbe za krepitev odpornosti turizma

Kranj – Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo javni razpis, s katerim namenja 48,8 milijona evrov za krepitev odpornosti slovenskega turizma. V okviru razpisa bo sofinanciral...

Rekreacija / sreda, 5. januar 2022 / 16:08

Uživaški vzpon s krpljami

Palnock (1901 m n. m.) – Za uvodno turo v novo leto 2022 se bomo odpravili na Palnock, sicer nezahteven vrh v avstrijskem pogorju Nockberge, ki je idealen za zimski čas. Bolj kot za smučarje je zanimi...

Kronika / sreda, 5. januar 2022 / 16:03

Voziček z otrokom zapeljal v jezero

Bled – Blejski policisti so v soboto preverjali informacijo o padcu otroka v jezero. Ugotovili so, da je popustila zavora na otroškem vozičku, ki se je z otrokom zapeljal v jezero. Otroka, s kateri...