Jedi za zimske dni

Pikantna solata

Sestavine: 2 glavi zelene solate, 1 glava kodraste solate, 1 glava radiča, pol banjice rukole, 1 vitlov, 40 dag angleško pečenega rostbifa

Preliv: pol dl oljčnega olja, 1 žlica gorčice, pol dl vinskega kisa, sol, poper, shery

Priprava: solato otrebimo in liste operemo pod tekočo vodo. Radič očistimo in otrebimo. Liste operemo in osušimo. Rukolo očistimo in operemo. Rostbif mariniramo in angleško spečemo, ga narežemo na fileje in z njim obložimo solato. Solato naložimo na krožnik in obložimo s pečenim rostbifom in prelijemo s prelivom.

Divjačinska kremna juha

Sestavine: 4 žlice pirinih kosmičev, 1 l zelenjavne juhe, 20 dag divjačinskega mesa, 2 dag zelišč (rožmarin, šetraj, lovor, brinove jagode), sol, poper, muškatni orešček, 3 dag masla, 1 dl tolčene sladke smetane

Priprava: kosmiče prepražimo v kozici, dodamo na drobno narezano poljubno divjačinsko meso. Zalijemo z juho, dodamo zelišča in dobro prevremo. Juho začinimo in zmešamo s paličastim mešalnikom. Po okusu okisamo z vinom ali limoninim sokom. Tik pred serviranjem juho prelijemo s topljenim maslom ali margarino. Na krožniku ji dodamo žličko stepene smetane.

Zelena s sirom

Sestavine: 4 gomolji zelene, 40 dag sira, 20 dag masla, sol, poper

Priprava: olupljeno zeleno skuhamo v slani vodi, odcedimo in zrežemo na tanke kolobarje. V ognjevarno posodo naložimo plast zelene, nastrganega sira in pokapljamo z raztopljenim maslom. Na koncu posolimo, popramo in zapečemo v pečici. Pečeno zeleno nekoliko ohladimo in narežemo. Ponudimo z rdečimi redkvicami in rukolo, prelito z balzamičnim kisom.

Pappadrele s paradižnikovo omako

Sestavine: 1 banjica rukole, 1 doza pelatov, 2 čebuli, 2 stroka česna, 24 dag pappadrel, sol, poper, oljčno olje, balzamični kis, poper, sladkor, parmezan, sir riccota

Priprava: na oljčnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo in česen. Dodamo narezane pelate, dušimo 10 minut. Zalijemo z balzamičnim kisom, solimo, popramo in po okusu sladkamo. Nastrgamo parmezan. Papadrelle skuhamo v slanem kropu, zmešamo s paradižnikovo omako, rukolo in riccoto. Potresemo s parmezanom.

Bržola po domače

Sestavine: 2 dl svetle omake, 3 dl vode, 4 goveje bržole, 8 dag korenja, 10 dag jurčkov, 7 dag mlade čebule, pol dl rdečega vina, maščoba za peko, sol, poper, timijan, vejica bazilike

Krompirjevi kroketi: 50 dag krompirja, sol, 10 dag ostre moke, žlica olja, 2 dag pšeničnega zdroba, 3 dag margarine, jajce, moka, drobtine za cvrtje

Priprava: narezane bržole natremo z začimbami. Maščobo segrejemo, opečemo bržole, z obeh strani, opečene damo nad paro, da se ne ohladijo. Maščobo, v kateri smo pekli bržole, prelijemo z omako in dobro prevremo. V omako vložimo bržole in jih dušimo do mehkega. Iz korenja, jurčkov in mlade čebule pripravimo ragu, ki mu dodamo še malo omake, rdeče vino in pripravimo omako ustrezne gostote. Omako po okusu še začinimo. Serviramo tako, da narezano meso zložimo na omako in ga po vrhu prelijemo z ragujem. Za prilogo ponudimo krompirjeve krokete.

Krompirjevi kroketi: krompir skuhamo in pretlačimo, še toplemu primešamo moko, jajce in olje. Vse sestavine zgnetemo v testo. Iz njega naredimo krokete, ki jih paniramo po dunajsko in ocvremo v vročem olju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / nedelja, 10. december 2023 / 19:15

Tretji polčas

V prvem polčasu posvečamo pozornost, energijo in čas preživetju. Borimo se za izobrazbo, službe, stanovanja, denar, vzgajamo po svojih močeh in znanju, trudimo se otrokom omogočiti lažje življenje....

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 30. maj 2008 / 07:00

Priznanja za dobrote

V ponedeljek se je na Ptuju končala 19. državna razstava Dobrote slovenskih kmetij, na kateri so podelili tudi priznanja za najbolje ocenjene kmečke prehranske izdelke.

Gospodarstvo / petek, 30. maj 2008 / 07:00

Posvet o turizmu na podeželju

Bled - Združenje turističnih kmetij Slovenije in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije sta včeraj pripravila na Bledu posvet z naslovom Turizem na podeželju v Evropi – pričakova...

Gospodarstvo / petek, 30. maj 2008 / 07:00

Skimar bo poslej Elan Group

Družbeniki Elanove krovne družbe so se odločili spremeniti ime v Skupino Elan oziroma Elan Group.

Splošno / petek, 30. maj 2008 / 07:00

Mnenja občinskih svetnikov

Referendum o pokrajinah (Saša Kristan, svetnica SDS) Zgodba o pokrajinah se v Državnem zboru nadaljuje že vse od sredine prejšnjega desetle...

Splošno / petek, 30. maj 2008 / 07:00

Anketa: Nove kazni so pretirane

Mineva mesec dni, odkar so kazni za prekrške na naših cestah občutno višje. Naše sogovornike, ki so se prejšnji teden z motorji pripeljali na moto zbor v Besnico, smo vprašali, ali so zato na cesti bo...