Jedi za zimske dni

Pikantna solata

Sestavine: 2 glavi zelene solate, 1 glava kodraste solate, 1 glava radiča, pol banjice rukole, 1 vitlov, 40 dag angleško pečenega rostbifa

Preliv: pol dl oljčnega olja, 1 žlica gorčice, pol dl vinskega kisa, sol, poper, shery

Priprava: solato otrebimo in liste operemo pod tekočo vodo. Radič očistimo in otrebimo. Liste operemo in osušimo. Rukolo očistimo in operemo. Rostbif mariniramo in angleško spečemo, ga narežemo na fileje in z njim obložimo solato. Solato naložimo na krožnik in obložimo s pečenim rostbifom in prelijemo s prelivom.

Divjačinska kremna juha

Sestavine: 4 žlice pirinih kosmičev, 1 l zelenjavne juhe, 20 dag divjačinskega mesa, 2 dag zelišč (rožmarin, šetraj, lovor, brinove jagode), sol, poper, muškatni orešček, 3 dag masla, 1 dl tolčene sladke smetane

Priprava: kosmiče prepražimo v kozici, dodamo na drobno narezano poljubno divjačinsko meso. Zalijemo z juho, dodamo zelišča in dobro prevremo. Juho začinimo in zmešamo s paličastim mešalnikom. Po okusu okisamo z vinom ali limoninim sokom. Tik pred serviranjem juho prelijemo s topljenim maslom ali margarino. Na krožniku ji dodamo žličko stepene smetane.

Zelena s sirom

Sestavine: 4 gomolji zelene, 40 dag sira, 20 dag masla, sol, poper

Priprava: olupljeno zeleno skuhamo v slani vodi, odcedimo in zrežemo na tanke kolobarje. V ognjevarno posodo naložimo plast zelene, nastrganega sira in pokapljamo z raztopljenim maslom. Na koncu posolimo, popramo in zapečemo v pečici. Pečeno zeleno nekoliko ohladimo in narežemo. Ponudimo z rdečimi redkvicami in rukolo, prelito z balzamičnim kisom.

Pappadrele s paradižnikovo omako

Sestavine: 1 banjica rukole, 1 doza pelatov, 2 čebuli, 2 stroka česna, 24 dag pappadrel, sol, poper, oljčno olje, balzamični kis, poper, sladkor, parmezan, sir riccota

Priprava: na oljčnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo in česen. Dodamo narezane pelate, dušimo 10 minut. Zalijemo z balzamičnim kisom, solimo, popramo in po okusu sladkamo. Nastrgamo parmezan. Papadrelle skuhamo v slanem kropu, zmešamo s paradižnikovo omako, rukolo in riccoto. Potresemo s parmezanom.

Bržola po domače

Sestavine: 2 dl svetle omake, 3 dl vode, 4 goveje bržole, 8 dag korenja, 10 dag jurčkov, 7 dag mlade čebule, pol dl rdečega vina, maščoba za peko, sol, poper, timijan, vejica bazilike

Krompirjevi kroketi: 50 dag krompirja, sol, 10 dag ostre moke, žlica olja, 2 dag pšeničnega zdroba, 3 dag margarine, jajce, moka, drobtine za cvrtje

Priprava: narezane bržole natremo z začimbami. Maščobo segrejemo, opečemo bržole, z obeh strani, opečene damo nad paro, da se ne ohladijo. Maščobo, v kateri smo pekli bržole, prelijemo z omako in dobro prevremo. V omako vložimo bržole in jih dušimo do mehkega. Iz korenja, jurčkov in mlade čebule pripravimo ragu, ki mu dodamo še malo omake, rdeče vino in pripravimo omako ustrezne gostote. Omako po okusu še začinimo. Serviramo tako, da narezano meso zložimo na omako in ga po vrhu prelijemo z ragujem. Za prilogo ponudimo krompirjeve krokete.

Krompirjevi kroketi: krompir skuhamo in pretlačimo, še toplemu primešamo moko, jajce in olje. Vse sestavine zgnetemo v testo. Iz njega naredimo krokete, ki jih paniramo po dunajsko in ocvremo v vročem olju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / ponedeljek, 17. november 2014 / 13:12

Prodali bi marsikaj

Prodaja 15 podjetij, v katerih ima država Slovenija svoje premoženje, se nadaljuje, v javnost pa je pricurljal seznam novih podjetij in projektov, ki so že oziroma jih velja prodati.

Objavljeno na isti dan


Kranj / petek, 15. april 2016 / 07:00

Brez psa vodnika so vse ulice slepe

Brdo – Na Brdu pri Kranju te dni poteka tridnevna mednarodna konferenca Evropske zveze psov vodnikov, ki jo letos prvič gosti Slovenija pod naslovno temo Brez psa vodnika so vse ulice slepe. V zvez...

Šenčur / petek, 15. april 2016 / 07:00

Začenja se šenčursko praznovanje

Šenčur – God sv. Jurija, ki praznuje prihodnji teden, si je občina Šenčur izbrala za občinski praznik. Praznične prireditve pa se začenjajo že jutri, 16. aprila, s tekmovanji rekreativcev in vetera...

Domžale / petek, 15. april 2016 / 07:00

Gladiatorji se vračajo v Domžale

V sklopu občinskega praznika bodo Urbanega gladiatorja jutri, 16. aprila, znova pripravili v Domžalah.

Škofja Loka / petek, 15. april 2016 / 07:00

Zapora ceste Pevno–Crngrob

Škofja Loka – Zaradi rekonstrukcije odseka občinske lokalne ceste na relaciji Pevno–Crngrob bo do ponedeljka, 18. aprila, na tej cesti popolna zapora za motorni promet. V primeru neugodnih vremensk...

Kranj / petek, 15. april 2016 / 16:11

Kokr'čan vabi na 20. pevski večer

Kokrica – Vokalna skupina Kokr'čan že dvajset let tradicionalno organizira Pevski večer, ki bo na sporedu jutri, v soboto, 16. aprila, ob 20. uri v Kulturnem domu na Kokrici. Glasbeno poustvarjanje...