Jedi za zimske dni

Pikantna solata

Sestavine: 2 glavi zelene solate, 1 glava kodraste solate, 1 glava radiča, pol banjice rukole, 1 vitlov, 40 dag angleško pečenega rostbifa

Preliv: pol dl oljčnega olja, 1 žlica gorčice, pol dl vinskega kisa, sol, poper, shery

Priprava: solato otrebimo in liste operemo pod tekočo vodo. Radič očistimo in otrebimo. Liste operemo in osušimo. Rukolo očistimo in operemo. Rostbif mariniramo in angleško spečemo, ga narežemo na fileje in z njim obložimo solato. Solato naložimo na krožnik in obložimo s pečenim rostbifom in prelijemo s prelivom.

Divjačinska kremna juha

Sestavine: 4 žlice pirinih kosmičev, 1 l zelenjavne juhe, 20 dag divjačinskega mesa, 2 dag zelišč (rožmarin, šetraj, lovor, brinove jagode), sol, poper, muškatni orešček, 3 dag masla, 1 dl tolčene sladke smetane

Priprava: kosmiče prepražimo v kozici, dodamo na drobno narezano poljubno divjačinsko meso. Zalijemo z juho, dodamo zelišča in dobro prevremo. Juho začinimo in zmešamo s paličastim mešalnikom. Po okusu okisamo z vinom ali limoninim sokom. Tik pred serviranjem juho prelijemo s topljenim maslom ali margarino. Na krožniku ji dodamo žličko stepene smetane.

Zelena s sirom

Sestavine: 4 gomolji zelene, 40 dag sira, 20 dag masla, sol, poper

Priprava: olupljeno zeleno skuhamo v slani vodi, odcedimo in zrežemo na tanke kolobarje. V ognjevarno posodo naložimo plast zelene, nastrganega sira in pokapljamo z raztopljenim maslom. Na koncu posolimo, popramo in zapečemo v pečici. Pečeno zeleno nekoliko ohladimo in narežemo. Ponudimo z rdečimi redkvicami in rukolo, prelito z balzamičnim kisom.

Pappadrele s paradižnikovo omako

Sestavine: 1 banjica rukole, 1 doza pelatov, 2 čebuli, 2 stroka česna, 24 dag pappadrel, sol, poper, oljčno olje, balzamični kis, poper, sladkor, parmezan, sir riccota

Priprava: na oljčnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo in česen. Dodamo narezane pelate, dušimo 10 minut. Zalijemo z balzamičnim kisom, solimo, popramo in po okusu sladkamo. Nastrgamo parmezan. Papadrelle skuhamo v slanem kropu, zmešamo s paradižnikovo omako, rukolo in riccoto. Potresemo s parmezanom.

Bržola po domače

Sestavine: 2 dl svetle omake, 3 dl vode, 4 goveje bržole, 8 dag korenja, 10 dag jurčkov, 7 dag mlade čebule, pol dl rdečega vina, maščoba za peko, sol, poper, timijan, vejica bazilike

Krompirjevi kroketi: 50 dag krompirja, sol, 10 dag ostre moke, žlica olja, 2 dag pšeničnega zdroba, 3 dag margarine, jajce, moka, drobtine za cvrtje

Priprava: narezane bržole natremo z začimbami. Maščobo segrejemo, opečemo bržole, z obeh strani, opečene damo nad paro, da se ne ohladijo. Maščobo, v kateri smo pekli bržole, prelijemo z omako in dobro prevremo. V omako vložimo bržole in jih dušimo do mehkega. Iz korenja, jurčkov in mlade čebule pripravimo ragu, ki mu dodamo še malo omake, rdeče vino in pripravimo omako ustrezne gostote. Omako po okusu še začinimo. Serviramo tako, da narezano meso zložimo na omako in ga po vrhu prelijemo z ragujem. Za prilogo ponudimo krompirjeve krokete.

Krompirjevi kroketi: krompir skuhamo in pretlačimo, še toplemu primešamo moko, jajce in olje. Vse sestavine zgnetemo v testo. Iz njega naredimo krokete, ki jih paniramo po dunajsko in ocvremo v vročem olju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 5. avgust 2021 / 11:28

Najbolj poznana Izbrana kakovost

Kranj – Fakulteta za ekonomijo in informatiko Univerze v Novem mestu je skupaj s partnerji in agencijo Mediana izvedla raziskavo, v okviru katere so vprašani (vseh je bilo več kot tisoč) odgovarjal...

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 24. marec 2024 / 00:59

Rakovec poziva župane k podpori

Občine Kranj, Radovljica in Jesenice znova aktivno predstavljajo argumente, zakaj je ravno njihova lokacija za regijsko bolnišnico najboljša.

Bohinj / nedelja, 24. marec 2024 / 00:59

Spreminjajo odlok o krajevnih skupnostih

Bohinjska Bistrica – Občina Bohinj je konec lanskega leta začela postopek spreminjanja odloka o prometnem režimu. Razlog zanj je, kot navajajo, uskladitev dokumenta z zakonodajo, namen pa poenotenj...

Jesenice / nedelja, 24. marec 2024 / 00:52

Novi predsednik jeseniških planincev

Jesenice – Planinsko društvo Jesenice ima novo vodstvo, naslednji dve leti bo društvo vodil Egon Kepic. Dosedanji predsednik Ivo Ščavničar je postal podpredsednik, drugi podpredsednik pa je Janko R...

Nasveti / nedelja, 24. marec 2024 / 00:51

Nevarna kombinacija

Nekako v grobem povprečju se ljudem življenje zaplete okoli 40. leta. Takrat smo približno na polovici življenja in duša nehote naredi bilanco za nazaj in pogled naprej. To je neka prelomnica, ko l...

Nasveti / nedelja, 24. marec 2024 / 00:51

Pomladno zelenje

Pomladni ekvinokcij je vstopil v zemljino pot okrog sonca. Torej enakonočje. Pravijo, da februar dan potegne, 21. marca sta dan in noč enako dolga. K nam prihaja pomlad in z njim poletje,...