Jedi za zimske dni

Pikantna solata

Sestavine: 2 glavi zelene solate, 1 glava kodraste solate, 1 glava radiča, pol banjice rukole, 1 vitlov, 40 dag angleško pečenega rostbifa

Preliv: pol dl oljčnega olja, 1 žlica gorčice, pol dl vinskega kisa, sol, poper, shery

Priprava: solato otrebimo in liste operemo pod tekočo vodo. Radič očistimo in otrebimo. Liste operemo in osušimo. Rukolo očistimo in operemo. Rostbif mariniramo in angleško spečemo, ga narežemo na fileje in z njim obložimo solato. Solato naložimo na krožnik in obložimo s pečenim rostbifom in prelijemo s prelivom.

Divjačinska kremna juha

Sestavine: 4 žlice pirinih kosmičev, 1 l zelenjavne juhe, 20 dag divjačinskega mesa, 2 dag zelišč (rožmarin, šetraj, lovor, brinove jagode), sol, poper, muškatni orešček, 3 dag masla, 1 dl tolčene sladke smetane

Priprava: kosmiče prepražimo v kozici, dodamo na drobno narezano poljubno divjačinsko meso. Zalijemo z juho, dodamo zelišča in dobro prevremo. Juho začinimo in zmešamo s paličastim mešalnikom. Po okusu okisamo z vinom ali limoninim sokom. Tik pred serviranjem juho prelijemo s topljenim maslom ali margarino. Na krožniku ji dodamo žličko stepene smetane.

Zelena s sirom

Sestavine: 4 gomolji zelene, 40 dag sira, 20 dag masla, sol, poper

Priprava: olupljeno zeleno skuhamo v slani vodi, odcedimo in zrežemo na tanke kolobarje. V ognjevarno posodo naložimo plast zelene, nastrganega sira in pokapljamo z raztopljenim maslom. Na koncu posolimo, popramo in zapečemo v pečici. Pečeno zeleno nekoliko ohladimo in narežemo. Ponudimo z rdečimi redkvicami in rukolo, prelito z balzamičnim kisom.

Pappadrele s paradižnikovo omako

Sestavine: 1 banjica rukole, 1 doza pelatov, 2 čebuli, 2 stroka česna, 24 dag pappadrel, sol, poper, oljčno olje, balzamični kis, poper, sladkor, parmezan, sir riccota

Priprava: na oljčnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo in česen. Dodamo narezane pelate, dušimo 10 minut. Zalijemo z balzamičnim kisom, solimo, popramo in po okusu sladkamo. Nastrgamo parmezan. Papadrelle skuhamo v slanem kropu, zmešamo s paradižnikovo omako, rukolo in riccoto. Potresemo s parmezanom.

Bržola po domače

Sestavine: 2 dl svetle omake, 3 dl vode, 4 goveje bržole, 8 dag korenja, 10 dag jurčkov, 7 dag mlade čebule, pol dl rdečega vina, maščoba za peko, sol, poper, timijan, vejica bazilike

Krompirjevi kroketi: 50 dag krompirja, sol, 10 dag ostre moke, žlica olja, 2 dag pšeničnega zdroba, 3 dag margarine, jajce, moka, drobtine za cvrtje

Priprava: narezane bržole natremo z začimbami. Maščobo segrejemo, opečemo bržole, z obeh strani, opečene damo nad paro, da se ne ohladijo. Maščobo, v kateri smo pekli bržole, prelijemo z omako in dobro prevremo. V omako vložimo bržole in jih dušimo do mehkega. Iz korenja, jurčkov in mlade čebule pripravimo ragu, ki mu dodamo še malo omake, rdeče vino in pripravimo omako ustrezne gostote. Omako po okusu še začinimo. Serviramo tako, da narezano meso zložimo na omako in ga po vrhu prelijemo z ragujem. Za prilogo ponudimo krompirjeve krokete.

Krompirjevi kroketi: krompir skuhamo in pretlačimo, še toplemu primešamo moko, jajce in olje. Vse sestavine zgnetemo v testo. Iz njega naredimo krokete, ki jih paniramo po dunajsko in ocvremo v vročem olju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / sreda, 26. avgust 2020 / 15:47

Kravji bal se seli na splet

Bohinj – Kravji bal je najstarejša prireditev v Bohinju – letos bi Bohinj gostil že 63. po vrsti. Pravzaprav ga tudi bo, a na drugačen način, prilagojen trenutnim razmeram, ki jih povsod po svetu,...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 1. avgust 2020 / 17:35

Matevž Ravnikar – ni kriv, »da kolne kmet, molitve bravši«

Slovenski narodopisec, pesnik in duhovnik Matevž Ravnikar - Poženčan se je rodil 1. avgusta 1802 v Poženiku pri Cerkljah. Bil je dve leti mlajši od Prešerna in morda so zato nekateri menili, da je...

Zanimivosti / sobota, 1. avgust 2020 / 17:31

Tudi na startu z zaščitno masko

Čas epidemije covida-19 je še kako zaznamoval tudi šport, saj so odpadala vsa tekmovanja, tudi olimpijske igre. Med prvimi so tekmovanja začeli kolesarji, ki tekmujejo na prostem in je možnost okuž...

Komenda / sobota, 1. avgust 2020 / 17:20

V komendskem vrtcu okužen malček

Komenda – O primeru potrjene okužbe s covidom-19 danes poročajo iz Vrtca Mehurčki. Kot so zapisali na spletni strani komendskega vrtca, so bili včeraj obveščeni o pozitivnem testu na okužbo pri ene...

Kamnik / sobota, 1. avgust 2020 / 11:23

Uganke in kvizi z Ninom in Ervinom

Dva mlada Kamničana, sicer težko gibalno ovirana, sta izdala knjižico z naslovom Razgibajmo možgančke, s katero dokazujeta, da sta kljub invalidskemu vozičku lahko ustvarjalna.

Šport / sobota, 1. avgust 2020 / 11:22

Nov uspeh mlade tenisačice Flerinove

Kranj – Mlada teniška igralka kranjskega Triglava Lara Flerin je dosegla nov lep uspeh, saj je zmagala na odprtem teniškem turnirju do 14 let v Ljubljani. Uspeh je še toliko večji, saj Lara na turn...