Most čez Savo pri Planiki v Kranju so zaradi narasle reke zaprli. (Foto: Gorazd Kavčič)

Reke prestopile bregove, poplavlja tudi Bohinjsko jezero

Napovedi meteorologov in hidrologov so se uresničile, saj so marsikje po Sloveniji reke že ponoči prestopile bregove.

Bohinjska Bistrica, Lancovo - Narasle reke že od zgodnjih jutranjih ur tudi na Gorenjskem poplavljajo ceste in kmetijske površine, ogrožajo mostove ter stanovanjske in poslovne objekte, ponekod se prožijo plazovi, meteorne vode pa zalivajo kleti, zato so na terenu številne enote gasilskih društev in Civilne zaščite. Na Gorenjskem je nahuje v Bohinju, kjer se je gladina jezera po besedah poveljnika Civilne zaščite Borisa Rožiča dvignila za več kot dva metra. Med drugim je zaprta tudi glavna vpadnica v Bohinj, tako da se je tja trenutno možno pripeljati le čez Pokljuko. V minulih treh dneh je sicer v Sloveniji po podatkih Agencije RS za okolje padlo od sto do tristo litrov vode na kvadratni meter, na območju Bovca in Bohinja pa kar blizu petsto litrov, kar je celo več od pričakovanj.

Pretoki rek po skoraj vsej Sloveniji so močno povečani, zelo velike, poplavne toke pa imajo tudi Sava Bohinjka in Sava Dolinka, Sava v zgornjem toku, pritoki Selške Sore ter Sora v srednjem in spodnjem toku. »Situacija v Bohinju je zelo resna, jezero za dva metra ni naraslo vsaj zadnjih trideset let, pričakujemo pa, da bo v naslednjih urah še naraščalo. Na cesti proti Zlatorogu je pol metra vode, Sava je med drugim poplavila kamp Danica in Petrolovo črpalko v Bohinjski Bistrici. Poleg tega tudi močno piha, veter je pred kratkim odkril staro stavbo hotela Krim,« je pojasnil Rožič. Na terenu je več kot štirideset gasilcev, v Bohinju pa so odprli tudi krizno številko 04/ 577 01 00, kamor lahko prijavljate škodo.

Narasla Sava v Lancovem, Lipnici in Gobovcih v občini Radovljica ogroža več stanovanjskih hiš, med drugim tudi stanovanjsko hišo in grafični atelje Toma Potočarja v Lancovem. »Dobro, da smo pred mesecem dni zgradili škarpo, ki zaenkrat zadržuje vodo, da ne priteče v hišo,« je povedal, mnogi tam prisotni pa so povedali kar nekaj pikrih na račun neurejene poplavne varnosti na tem območju. Narasla Sava med drugim ogroža tudi most v Ribnem, v Kranju pa most pri Planiki. Železniška proga od Bohinjske Bistrice proti Novi Gorici je zaprta zaradi poplavljenega bohinjskega predora.

Po podatkih Regijskega centra za obveščanje Kranj se je na širšem območju Jezerskega sprožilo več plazov, vendar prebivalci niso ogroženi. Ponoči se je plaz sprožil tudi na Sv. Lenartu in v Spodnjih Lušah, kjer plaz ogroža stanovanjsko hišo. Zaradi plazu je zaprta cesta Petrovo Brdo-Podrošt. Nevarnost zemeljskih plazov še vedno velja, prav tako pa snežnih plazov v gorah.

Meteorologi napovedujejo, da bo danes največ padavin še naprej v zahodni, severozahodni, južni in deloma osrednji Sloveniji. Ozračje bo labilno, vmes bodo možne nevihte z lokalnimi nalivi. Sredi dneva bodo padavine nekoliko oslabele, nato pa se v noči na soboto ob prehodu hladne fronte od severa znova nekoliko okrepile. Ob prehodu hladne fronte se bo zvečer in ponoči meja sneženja hitro spuščala. Padavine bodo do sobote zjutraj povsod ponehale.

                             

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 18. april 2014 / 10:43

Študentje proti šolninam

Del študentske javnosti in sindikalisti nasprotujejo predlogu novega visokošolskega zakona, ker da vodi v komercializacijo javnega visokega šolstva.

Objavljeno na isti dan


Medvode / sreda, 11. marec 2015 / 09:40

Šport ne bi smel biti le za otroke bogatih staršev

Za programe športa v občini Medvode naj bi v predlogu letošnjega proračuna sicer namenili nekoliko več sredstev, kot so sprva predvideli v osnutku proračuna, a v društvih opozarjajo, da tudi to ne bo...

Kamnik / sreda, 11. marec 2015 / 09:39

Mesec znova v znamenju Rudolfa Maistra

Kamnik – Marec je v Kamniku prazničen mesec, saj občina praznuje občinski praznik, posvečen rojstvu rojaka Rudolfa Maistra. V ta namen je Občina Kamnik skupaj s številnimi društvi, organizacijami i...

Kultura / sreda, 11. marec 2015 / 09:38

Na ogled likovna dela na temo Prešerna

Cerklje – V galeriji Petrovčeve hiše v Cerkljah so v četrtek odprli razstavo z naslovom Dr. France Prešeren v sliki in pesmi. Razstavo je Društvo likovnikov Cerklje načrtovalo že ob 8. februarju, s...

Škofja Loka / sreda, 11. marec 2015 / 09:38

Pred premiero še pasijonski dnevi

V Škofji Loki v letih, ko ni uprizoritve Škofjeloškega pasijona, prirejajo pasijonske dneve, da se vmes ne pozabi na to kulturno izročilo. Letošnji so se že začeli.

Šenčur / sreda, 11. marec 2015 / 09:37

Cena za uporabnike ostaja enaka

Storitve oskrbe na domu se povečujejo, cena za uporabnika ostaja enaka.