Jedi za praznične dni

Drage gospodinje in gospodinjci, da boste lažje dočakali praznike, si dolge zimske dni zapolnite s peko peciva. Naj po stanovanju zadiši.

Vanilijevi rogljički

Sestavine: 0,65 dag moke, 15 dag masla ali margarine, 25 dag sladkorja, 7 rumenjakov, 1 jajce, vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, nastrgana lupina polovice limone.

Priprava: Med moko zamešamo pecilni prašek in razdrobimo maslo. Dodamo rumenjake, jajce, sladkor, vanilin sladkor. Iz vseh sestavin na hitro zamesimo in nato ugnetemo testo. Na hladnem naj stoji pol ure. Nato na deski oblikujemo male rogljičke. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj naložimo pripravljene rogljičke. Spečemo jih na hitro v srednje vroči pečici. Še vroče povaljamo v sladkorju v prahu. Pečica naj bo segreta na 180 stopinj Celzija.

Navadni keksi iz strojčka

Sestavine za testo: 50 dag mehke moke, 20 dag masla ali margarine, 3 rumenjaki, 20 dag sladkorja, 1 dl hladne vode, 1 pecilni prašek, 1 zavitek vanilina, lupina polovice limone.

Priprava: Iz sestavin pripravimo krhko testo kot za vanilijeve rogljičke. Na hladnem pustimo počivati testo pol ure. Nato s strojčkom za kekse naredimo enakomerne kekse. Položimo jih na pomaščen pekač in spečemo v vroči pečici zlato rumeno.

Linške rezine

Sestavine: 25 masla ali margarine, 25 dag sladkorja, 25 dag mletih mandljev, 30 dag moke, 2 rumenjaka, vino po potrebi, malo cimeta, vanilin sladkor, lupina plovice limone, marelična marmelada za premaz.

Priprava: Iz navedenih sestavin naredimo krhko testo. Pustimo ga počivati pol ure. Testo razvaljamo pol centimetra na debelo, nekaj testa pustimo, da z njim naredimo mrežo. Testo denemo v pomaščen pekač. Marmelado nekoliko umešamo in razredčimo z rumovo vodo ter z njo premažemo testo. Iz preostalega testa naredimo male trakove in jih naložimo po marmeladi. Rezine spečemo v segreti pečici pri temperaturi 180 stopinj C. Dobro zapečene narežemo in posladkamo s sladkorjem v prahu. Ohlajene poljubno narežemo na poljubne kose.

Čokoladne rezine

Sestavine: 40 dag sladkorja, 1 dl vode, 12 dag masla ali margarine, 25 dag albert keksov, 10 dag kokosove moke, 1 dl ruma.

Obliv: 20 dag jedilne čokolade, 5 dag margarine in malo olja.

Priprava: Sladkor skuhamo v vodi do 6. stopnje v nit. Albert kekse zmeljemo na stroju za orehe. Vroči sladkor prelijemo po keksih in maslu, dodamo rum in dobro premešamo. Maso nalijemo v pekač, obložen s peki papirjem ali prozorno folijo. Maso poravnamo. Ohlajeno prelijemo z raztopljeno čokolado. Ohlajeno razrežemo na primerne kose in jih poljubno okrasimo.

Čokoladni narastek

Sestavine: 8 dag jedilne čokolade, 7 dag masla ali margarine, 2 rumenjaka, 1 beljak, 3 dag sladkorja, 1 dl sladke smetane, maščoba za model, škrobna moka po potrebi.

Priprava: Jedilno čokolado razpustimo in ji dodamo maslo ali margarino. Ko se maščoba raztopi, ji primešamo še sladko smetano in penasto umešana rumenjaka z 2 dag sladkorja. Če je čokolada premehka, ji po potrebi dodamo malo škrobne moke. Modelčke za narastek namažemo z maslom ali margarino. Kuhamo v vodni kopeli 20 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ponudimo v posodicah, poleg pa ponudimo pomarančno omako.

Omaka: 3 pomaranče, 7 dag sladkorja, 3 žlice maraskina ali drugega likerja, škrobna moka po potrebi.

Priprava omake: Pomaranče operemo, jih olupimo in olupke narežemo na tanke rezance. Sok pomaranče zavremo s sladkorjem in v njem prevremo rezance. Po potrebi omako še zgostimo s škrobno moko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 30. oktober 2013 / 13:56

Horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Objavljeno na isti dan


Mularija / torek, 22. april 2014 / 11:00

Gorenjski pevci na Malti

Nekateri otroci med velikonočnimi prazniki niso počivali, pač pa so se pridno učili, trenirali športne ali glasbene dejavnosti. Med njimi so bili tudi mladi gorenjski pevci iz glasbenega s...

Šport / torek, 22. april 2014 / 17:00

Praznovanje s tržiškimi športniki

Tržič – Ta četrtek, 24. aprila, bo Športna zveza Tržič v sodelovanju z Občino Tržič pripravila prireditev, ki so jo poimenovali Večer s tržiškimi olimpijci in naj športnik Tržiča. V kulturnem centr...

Šport / torek, 22. april 2014 / 16:41

Branik se je maščeval za poraz

Kranj – V soboto so vaterpolisti Triglava gostil Branik in na koncu morali priznati premoč gostov. Srečanje se je končalo z rezultatom 10 : 11. V Kopru je Kamnik Slovan v vlogi gostitelja igral z Ž...

Humor / torek, 22. april 2014 / 16:00

Od zadaj

Slovenska matematika: medtem ko Jankovič trdi, da je v Pozitivni Sloveniji prostora za dva, se člani SDS dobro zavedajo, da obstaja samo eden in edini.

GG Plus / torek, 22. april 2014 / 15:30

Napisal za cel »kostn« knjig

V Knjižnici dr. Toneta Pretnarja v Tržiču je bil prijeten literarni večer v družbi vsestranskega ljudskega umetnika Janeza Slaparja Temšaka, doma iz Loma pod Storžičem.