Jedi za jesenske dni

Zelenjavna terina

Sestavine: 11 dag sveže zelene paprike, 11 dag rdeče paprike, 10 dag paradižnika, 14 dag svežih zelenih bučk, 45 dag pretlačene skute, česen, sesekljana bazilika, 3 g želatine v listih, malo olivnega olja, balzamični kis po okusu, sol, poper

Priprava: Paprike operemo in jih na štedilnikovi plošči opečemo, nato jih olupimo. Paradižnik olupimo in mu odstranimo semena. Bučke narežemo po dolžini na nekaj milimetrov debele rezine in jih blanširamo v slani vodi. Model obložimo z osušenimi bučkami, dno pa premažemo s sesekljanim česnom, sesekljano baziliko in pehtranom, s soljo in poprom začinjeno skuto in s stopljeno želatino. Nanjo položimo zeleno papriko, skuto, rdečo papriko, skuto in ohladimo. Ohlajeno narežemo, dekorativno naložimo na večji krožnik, obložimo z lepo oblikovanimi redkvicami in prelijemo s poljubno omako, lahko tudi z oljčno omako.

Komarčkova juha

Sestavine: 25 dag komarčka, maslo ali margarina po potrebi, 12 dag čebule, sol, poper, nekaj strokov česna, 20 dag krompirja, sladka smetana po okusu, sesekljan peteršilj

Priprava: Komarček operemo, očistimo in ga zrežemo na male kocke. Na maščobi prepražimo drobno sesekljano čebulo in dodamo komarček, osolimo, popopramo in še malo podušimo, jed potresemo z moko, dodamo sesekljan česen in vse skupaj zalijemo z vodo. Nato dodamo še na tanke lističe narezan krompir. Juha naj počasi vre vsaj 35 minut. Po potrebi jo še začinimo in pretlačimo s paličnim mešalnikom. Juhi primešamo tik pred serviranjem še žlico ali dve sladke smetane.

Ribji file z narastkom

Sestavine: 8 brancinovih filejev (12 dag), 1 žlica masla ali margarine, sol, poper, 12 dag razkoščičenih oliv, 3 stroki česna, 12 dag pelatov, 1 dl rdečega vina, sladka smetana, rožmarin in sesekljan peteršilj

Priprava: V ponvi segrejemo maslo ali margarino, v njej zlato rumeno popečemo pomokane ribje fileje in jih damo v drugo posodo. Na isti maščobi prepražimo še narezane in razkoščičene olive, sesekljan česen in narezane pelate, vejico svežega peteršilja in rožmarina ter vse skupaj na hitro prepražimo. Zalijemo z belim vinom in kuhamo, da vino izhlapi. Dodamo še sladko smetano, vstavimo fileje in jih nekoliko pokuhamo. Potresemo še s sesekljanim peteršiljem. Poleg ponudimo narastek iz bučk in blitve.

Sestavine: 25 dag blitve, 20 dag bučk, 4 jajca, 12 dag moke, sol, poper

Priprava: Blitvo skuhamo in jo ohladimo, da ostane lepe zelene barve, bučke obarimo v slanem kropu, nato jih poljubno narežemo. Posebej zmešamo rumenjake, dodamo začimbe in moko, previdno primešamo še trd sneg beljakov. V pomaščen pekač položimo plast testa, plast blitve in plast bučk. Nato vse skupaj pokrijemo z drugim delom testa. V pečici pečemo približno 20 minut pri 180 stopinjah Celzija.

Leča

Sestavine: 20 dag rdeče leče, 1 srednje velika čebula, jušna zelenjava, 4 dag prekajene slanine, sol, poper, lovorov list, jušna osnova za zalivanje

Priprava: Narezano hamburško slanino in sesekljano čebulo na maščobi prepražimo, dodamo kuhano lečo in na kocke narezano zelenjavo. Vse skupaj prepražimo, začinimo in zalijemo z jušno osnovo, pokrito dušimo še 20 minut. Nato jed pretlačimo.

Koprova omaka

Sestavine: 2 sesekljani šalotki, pol dl belega vina, 3 dl ribje osnove, 3 dag masla ali margarine, malo moke, lovorov list, sol poper, limonov sok po okusu, nekaj vejic koprca

Priprava: Na maščobi prepražimo sesekljano šalotko, da postekleni, nato jo pomokamo. Ko se speni, jo zalijemo z ribjo osnovo, malo povremo in po okusu začinimo, na koncu pa omaki dodamo še sesekljan svež koprc.

Parfe z medom

Sestavine: 4 rumenjaki, 6 dag sladkorja, 1,5 dl mleka, 8 žlic medu, 2 dl stepene sladke smetane, 1 granatno jabolko, 3 kiviji, 20 dag malin, 2 žlici maraskina, 4 vejice melise

Priprava: Rumenjake in sladkor nad soparo penasto umešamo, dodamo mleko in kuhamo nekaj minut. Ko postane masa gosta, dodamo 6 žlic medu. Kremo postavimo v hladno vodo, da se ohladi. Vmes večkrat premešamo. Smetano stepemo in jo umešamo v kremo. Kremo damo v štiri modele, jo postavimo v zamrzovalnik in dobro ohladimo. Sadje očistimo, nekaj ga pustimo v hladilniku za dekoracijo parfeja. Odvečno sadje olupimo in zmiksamo v multipraktiku, parfe vzamemo iz zamrzovalnika in ga zvrnemo na krožnik, prelijemo z nekaj žlicami medu, okrasimo z meliso, prelijemo s sadno kašo. K parfeju lahko ponudimo narezano sveže sadje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / petek, 22. julij 2022 / 22:46

Svečanost ob osemdeseti obletnici požiga

Kokra – Občinska organizacija borcev za vrednote NOB Preddvor vabi jutri, 23. julija, ob 11. uri v Kokro na spominsko svečanost ob osemdeseti obletnici požiga v vasi. Svečanost bo pred spomenikom o...

Objavljeno na isti dan


Kranj / petek, 2. december 2011 / 07:00

Centri za socialno delo začeli sprejemati vloge

Kranj - Z včerajšnjim dnem so centri za socialno delo začeli sprejemati vloge za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev po novem zakonu. A kot poudarjajo na ministrstvu za delo,...

Splošno / petek, 2. december 2011 / 07:00

Anketa: Predvolilne kampanje že siti

Gorenjce smo tokrat vprašali, kako ocenjujejo predvolilno kampanjo za parlamentarne volitve, pa tudi to, ali se volitev nameravajo udeležiti ali ne. Kot kaže, bo večina šla na volitve, vendar menijo,...

Šport / petek, 2. december 2011 / 07:00

Na preizkušnji ameriški napadalec

Jesenice - Na Jesenicah, kjer se borijo s poškodbami in po odhodu tujcev tudi s pomanjkanjem igralcev, naj bi ta teden na preizkušnjo dobili dva nova tujca. Prvi je severnoameriš...

GG Plus / petek, 2. december 2011 / 07:00

Posojilnica tudi prostor kulture

Posojilnica Banka Podjuna/Jauntal s sedežem v Dobrli vasi/Eberndorf in podružnicami v Velikovcu/Voelkermakt, v Škocjanu/St. Kanzian in v Sinči vasi/Kuehnsdorf odpre vsako leto svoja vrata kulturn...

GG Plus / petek, 2. december 2011 / 07:00

Kronika tedna

Psihiater: ugrabitev ni bila načrtovana Na ljubljanskem okrožnem sodišču so nadaljevali sojenje 28-letnemu Urošu Ložu, ki ga tožilstvo bremeni ugrabitve petnajstmesečn...