V gostinstvu je prihodnost
Svetovalnim delavkam iz gorenjskih in nekaterih ljubljanskih osnovnih šol so na Bledu predstavili prednosti poklicev v gostinstvu in turizmu.
Bled – Srednja gostinska in turistična šola Radovljica je minuli teden na Bledu v sodelovanju s prenovljenim hotelom Triglav pripravila srečanje s svetovalnimi delavkami gorenjskih osnovnih šol z naslovom Uspešna kariera v gostinstvu in turizmu. Ob tem so z obžalovanjem ugotavljali, da se je odzvalo presenetljivo malo svetovalnih delavk, čeprav v osnovnih šolah prav one usmerjajo osnovnošolce ob tako pomembnih življenjskih odločitvah, kot je izbira poklica.
Srečanju je po besedah Mojce Vergelj iz Srednje gostinske in turistične šole Radovljica dal poseben pečat etnolog Janez Bogataj, ki meni, da so gostinski poklici tako zanimivi in perspektivni, da bi se morali zanje odločati najuspešnejši učenci. Svojo pot do poslovnega uspeha so predstavili tudi nekateri priznani gostinci, in sicer vodja gostinstva v hotelu Triglav Uroš Štefelin, vodja strežbe Damir Salkič in lastnik radovljiške gostilne Lectar Jože Andrejaš. S svojo predstavitvijo je navdušila zlasti Jerneja Kamnikar, ki je letos osvojila naziv naj menedžerka slovenskega turizma. Prav njenemu podjetju so namreč lani ob obisku angleške kraljice zaupali pripravo grajske gostije. »O svojem podjetju in sodelavcih je pripovedovala z velikim navdušenjem in poudarila, da ima ekipo uigranih sodelavcev, večkrat pa sodeluje tudi z dijaki srednjih gostinskih šol. Samo timsko delo namreč po njenem vodi do uspeha,« je razložila Mojca Vergelj.
V razpravi so udeleženci srečanja ugotavljali, da so razlogi za majhen vpis v srednje gostinske in turistične šole v tem, da so poklicne in strokovne šole premalo cenjene, obenem pa so osnovnošolci in njihovi starši preslabo obveščeni o gostinskih poklicih. »V mladih je treba že zgodaj prepoznati njihove interese, jih razvijati in usmeriti v prave poklice. Za marsikoga je to lahko tudi poklic v gostinstvu in turizmu,« je poudarila Mojca Vergelj.