Predsednik vlade Borut Pahor (Foto: Tina Dokl)

Po letu dni vlade je Pahor optimist

Z optimizmom lahko gledamo v prihodnost, saj kaže, da je najhujše obdobje krize za nami, ocenjuje Borut Pahor prvo leto dela svoje vlade.

Ljubljana – Obdobje stabilizacije slovenskega gospodarstva pa utegne trajati nekaj let, je menil Pahor. Med cilji, ki jih bo Slovenija zasledovala v prihodnjih letih, pa omenja večjo konkurenčnost Slovenije, gospodarsko in politično krepitev navzočnosti naše države v jugovzhodni Evropi ter razpršitev izvozne dejavnosti zlasti na arabske, azijske in južnoameriške trge. V boju z gospodarsko krizo, značilno za prvo leto Pahorjeve vlade, je premier omenil hitro ustanovitev skupine ministrov za koordinacijo protikriznih ukrepov, med ukrepi pa razvojno pomoč gospodarstvu in državljanom (za več kot osemsto podjetij so namenili 260 milijonov evrov, 109 milijonov pa za aktivno politiko zaposlovanja), s čimer naj bi ohranili okoli dvajset tisoč delovnih mest. Med socialnimi ukrepi je poudaril enkratni dodatek za pomoč za socialno ogroženim, ki ga je prejelo 125 tisoč ljudi. Na področju gospodarstva se je izboljšalo črpanje kohezijskih sredstev, po zaslugi dogovora z javnim sektorjem pa je nekaj manjši proračunski primanjkljaj. Z zakonom o razvojni pomoči Pomurju v prihodnjih petih letih pa naj bi ublažili gospodarski in socialni zaostanek te regije. Gospodarski krizi so se uprli tudi z več strukturnimi prilagoditvami, napovedujejo pa še modernizacijo sistema socialnega in zdravstvenega varstva. Glede sprememb na področju dela in socialne politike premier meni, da bodo morale biti takšne, da se bo ljudem precej bolj splačalo delati kot pa biti doma in prejemati socialno podporo, ob tem pa naj bi bile tudi plače take, da bi se z njimi dalo dostojno živeti. Kljub povečani brezposelnosti Pahor pravi, da je ta četrta najnižja v območju evra, v krizi pa je Sloveniji uspelo obdržati razmeroma nizko stopnjo revščine, kar pripisuje tudi ukrepom na socialnem področju. Kot uspeh Pahor navaja tudi podpis arbitražnega sporazuma s Hrvaško, češ da si je naša država s tem okrepila ugled v mednarodnem prostoru.

Pahor je ob prvi obletnici vladanja komentiral tudi trenutna nesoglasja v koaliciji. Ta so se nazadnje pokazala ob glasovanju o nezdružljivosti funkcije župana in poslanca, proti kateri so glasovali tudi koalicijski poslanci, čeprav je bila koalicija predlagateljica te zakonske novele. Predsednik vlade je dejal, da si bo prizadeval za ponovno odločanje o tem vprašanju, saj se mu dvojnost obeh nalog ne zdi poštena. Koalicijski vrh bo o tem in o spremembah v volilni zakonodaji razpravljal prve dni decembra.

Prvo leto Pahorjeve vlade pa je ocenila tudi opozicija. V SDS pravijo, da je bilo to leto neizpolnjenih obljub in zamujenih priložnosti, navajajo pa veliko zaostajanje za gospodarstvi evropskih držav, blizu sto tisoč brezposelnih, povečevanje obremenitev državljanov, veliko zadolženost države, proračunski primanjkljaj, prekinitev aktivnosti pri črpanju sredstev EU, neaktivnost vlade pri pospeševanju gospodarske rasti. Sporazum s Hrvaško ocenjujejo kot polom, kritični so do političnih menjav v gospodarstvu in javni sferi, poleg tega prihaja do trenj v koaliciji, vlada nima vizije in ciljev, ki bi državo spet vrnili na pot razvoja, ob tem pa zavrača dobre predloge iz opozicijskih vrst.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / ponedeljek, 23. februar 2009 / 07:00

Metuljček v celoti zakonit

Na Upravni enoti Kamnik so prepričani, da je svetnik Robin Majnik s prijavo inšpektoratu zavestno podal nepreverjene obtožbe, s tem pa oblatil njihovo dobro ime.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 4. julij 2012 / 07:00

"Zbiralci" bakra odkrili cerkev

Na Svetem Joštu je s cerkve in še dveh objektov župnije Kranj-Šmartin izginila vsa bakrena pločevina.

Šport / sreda, 4. julij 2012 / 07:00

Darjan Curanovič se seli v Anglijo

Kranj - Vratar nogometašev Triglava Darjan Curanovič bo kariero nadaljeval v Londonu, od koder je prejel lepo ponudbo. »Po zaslugi mojega dobrega prijatelja Bojana Jokiča in mojega dolgole...

Šport / sreda, 4. julij 2012 / 07:00

Nova zmaga košarkaric

Kranjska Gora - Minulo soboto je slovenska ženska članska košarkarska reprezentanca na kvalifikacijski tekmi za nastop na EP 2013 v Kranjski Gori gostila ekipo Belgije in jo z izje...

Zanimivosti / sreda, 4. julij 2012 / 07:00

Novo vozilo za kamniške gorske reševalce

Kamniška Bistrica - Kamniški gorski reševalci, ki v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami delujejo na območju občin Kamnik, Domžale, Komenda, Lukovica, Mengeš, Moravče in Trz...

Radovljica / sreda, 4. julij 2012 / 07:00

Srečanje nekdanjih izgnancev

Sedeminšestdeset let po koncu druge svetovne vojne so se nekdanji izgnanci z Gorenjskega že dvanajstič srečali, tokrat na Srednji Dobravi.