Jedi za jesenske dni

Ocvrti sir na ohrovtovi solati

Sestavine: 40 dag ohrovta, 30 dag mladih cukinov, 2 drobni zeleni papriki, 3 mlade čebule, 3 žlici razredčenega pehtranovega kisa, 3 žlice pomarančnega soka, 4 žlice olivnega olja, sol, poper, malo posušenega pehtrana, nekaj razkoščičenih oliv, 30 dag ovčjega sira.

Priprava: Očiščen ohrovt operemo, dobro odcedimo in narežemo na tanke rezance. V vrelem kropu liste nekoliko prevremo, nato jih na hitro oplaknemo v hladni vodi. Ohrovt moramo dobro posušiti, sicer bo njegov vonj v jedi preveč prisoten. Bučke očistimo, operemo in narežemo na drobne kolobarje. Mlado čebulo očistimo in narežemo na drobne kolobarje. Papriko razpolovimo in narežemo na drobne rezance. Vso zelenjavo stresemo v skledo. Pehtranov kis, pomarančni sok, olje, sol in poper gladko premešamo. Preliv zlijemo na zelenjavno solato in temeljito premešamo. Počakamo nekaj minut, da se okusi spojijo. Nato solato nadevamo na globok pladenj. Olive razrežemo na polovice, ovčji sir pa na kocke ali poljubno. Oboje porazdelimo po solati.

Jogurtova juha

Sestavine: pol l goveje juhe (lahko iz kocke), 3 dcl jogurta, 1 žlica moke, 10 dag dolgozrnatega riža, 1 do 2 jajci, sol, poper, nekaj sesekljanih metinih listov, 3 žlice masla, sladka paprika v prahu.

Priprava: V loncu segrejemo mesno juho, vanjo zakuhamo riž in nazadnje še jogurt, zmešan z moko in jajcem. Počasi kuhamo na majhni temperaturi. V ponvi na maslu prepražimo metine liste in juho začinimo z mleto sladko papriko.

Svaljki s paradižnikovo omako

Sestavine: 1 kg dobro zrelih paradižnikov, 2 stroka česna, 12 dag korenja, 10 dag zelene, 8 dag peteršiljeve korenine, 2 drobni čebuli, šopek rukole, 4 dag maščobe, sol, poper, pol limone, sesekljani peteršilj.

Priprava: Maščobo segrejemo, dodamo sesekljano čebulo in česen, narezano zelenjavo dobro prepražimo, dodamo še narezan paradižnik. Omako zalijemo z juho ali vodo in dobro prevremo. Juho s paličnim mešalnikom zmiksamo in po okusu še začinimo, nazadnje pa juhi dodamo še prepraženo rukolo.

Svaljke skuhamo in jih oplaknemo s toplo vodo, prelijemo jih z dobro segreto paradižnikovo omako. Po vrhu jih potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Poleg ponudimo zeleno solato z naribanim sirom ali kakšno drugo pikantno solato.

Borovničeva pogača

Sestavine: 10 dag zdrobljenega masla, 20 dag sladkorja, 2 jajci, 2 žlički pecilnega praška, 10 dag moke, 10 dag mletih mandljev.

Nadev: 30 dag borovnic, 6 dag sladkorja, 2 jajci, 2 dcl kisle smetane, 2 žlici vanilijevega pudinga, naribana limonina lupina.

Priprava: Iz sestavin naredimo krhko testo, tako da najprej umešamo maslo, dodamo sladkor, jajca ter mandlje. Dobimo testo, ki ga pustimo počivati. Testo raztegnemo in z njim obložimo namazan model. Testo spečemo v srednje vroči pečici približno 15 minut. Za nadev umešamo jajca, sladkor, kislo smetano, vanilijev prašek za puding in limonino lupinico. Prebrane in oprane borovnice previdno primešamo k nadevu. Po testu porazdelimo pripravljeni nadev. Postavimo nazaj v pečici in pečemo še nadaljnjih 30 minut. Nato vzamemo iz pečice, ohladimo in posladkamo s sladkorjem v prahu.

Borovničev liker

Sestavine: 2 kg gozdnih borovnic, 1 kg sladkorja, 2 l terana, pol l ruma, vanilin sladkor.

Priprava: Vino, borovnice in sladkor zavremo, po petih minutah odstavimo, primešamo vanilin sladkor in pustimo, da se ohladi. Potem precedimo in prilijemo rum. Nalijemo v steklenico in postavimo za nekaj časa na hladno in temno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 10. januar 2010 / 07:00

Kolikokrat se boste spustili po toboganu?

Kljub množici ljudi, ki se je tisti dan namakala v bazenih, je ni bilo težko opaziti.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 14. januar 2018 / 20:51

Zgodba o zmaju iz Kamniškega jezera

Marca bo minilo osemdeset let, odkar so pri izkopavanjih ob regulaciji struge Nevljice našli okostje mamuta.

Gospodarstvo / nedelja, 14. januar 2018 / 16:40

Čez šeststo tisoč kubičnih metrov lubadark

Kranj, Bled – Po podatkih Zavoda za gozdove Slovenije so lani (do 15. decembra) gozdarji lastnikom gozdov zaradi pretirane razmnožitve lubadarja izdali odločbe za izvedbo sanitarne sečnje in preven...

Gospodarstvo / nedelja, 14. januar 2018 / 16:40

Delavnice o uporabi računalnika na kmetiji

Radovljica – Kmetijska svetovalna služba bo pripravila več delavnic, na katerih bo kmetom predstavila najpomembnejše aplikacije, orodja in spletne strani s področja kmetijstva, ki jim bodo lahko po...

Gospodarstvo / nedelja, 14. januar 2018 / 16:40

Predstavitev rezultatov poskusov in novosti

Škofja Loka, Kranj - Semenarska hiša Pioneer bo v sodelovanju s KGZ Škofja Loka v ponedeljek, 15. januarja, ob 20. uri v gostilni Pri Ingliču v Škofji Loki predstavila rezultate poskusov s koruznim...

Gospodarstvo / nedelja, 14. januar 2018 / 16:39

Spremembe pri davkih in zavarovanju

Kranj, Cerklje – Kmetijska svetovalna služba pripravlja dve predavanji o spremembah pri obdavčitvi kmetijstva in pri kmečkem zavarovanju. Prvo predavanje bo v četrtek, 18. januarja, ob 10. uri v pr...