Jedi za jesenske dni

Ocvrti sir na ohrovtovi solati

Sestavine: 40 dag ohrovta, 30 dag mladih cukinov, 2 drobni zeleni papriki, 3 mlade čebule, 3 žlici razredčenega pehtranovega kisa, 3 žlice pomarančnega soka, 4 žlice olivnega olja, sol, poper, malo posušenega pehtrana, nekaj razkoščičenih oliv, 30 dag ovčjega sira.

Priprava: Očiščen ohrovt operemo, dobro odcedimo in narežemo na tanke rezance. V vrelem kropu liste nekoliko prevremo, nato jih na hitro oplaknemo v hladni vodi. Ohrovt moramo dobro posušiti, sicer bo njegov vonj v jedi preveč prisoten. Bučke očistimo, operemo in narežemo na drobne kolobarje. Mlado čebulo očistimo in narežemo na drobne kolobarje. Papriko razpolovimo in narežemo na drobne rezance. Vso zelenjavo stresemo v skledo. Pehtranov kis, pomarančni sok, olje, sol in poper gladko premešamo. Preliv zlijemo na zelenjavno solato in temeljito premešamo. Počakamo nekaj minut, da se okusi spojijo. Nato solato nadevamo na globok pladenj. Olive razrežemo na polovice, ovčji sir pa na kocke ali poljubno. Oboje porazdelimo po solati.

Jogurtova juha

Sestavine: pol l goveje juhe (lahko iz kocke), 3 dcl jogurta, 1 žlica moke, 10 dag dolgozrnatega riža, 1 do 2 jajci, sol, poper, nekaj sesekljanih metinih listov, 3 žlice masla, sladka paprika v prahu.

Priprava: V loncu segrejemo mesno juho, vanjo zakuhamo riž in nazadnje še jogurt, zmešan z moko in jajcem. Počasi kuhamo na majhni temperaturi. V ponvi na maslu prepražimo metine liste in juho začinimo z mleto sladko papriko.

Svaljki s paradižnikovo omako

Sestavine: 1 kg dobro zrelih paradižnikov, 2 stroka česna, 12 dag korenja, 10 dag zelene, 8 dag peteršiljeve korenine, 2 drobni čebuli, šopek rukole, 4 dag maščobe, sol, poper, pol limone, sesekljani peteršilj.

Priprava: Maščobo segrejemo, dodamo sesekljano čebulo in česen, narezano zelenjavo dobro prepražimo, dodamo še narezan paradižnik. Omako zalijemo z juho ali vodo in dobro prevremo. Juho s paličnim mešalnikom zmiksamo in po okusu še začinimo, nazadnje pa juhi dodamo še prepraženo rukolo.

Svaljke skuhamo in jih oplaknemo s toplo vodo, prelijemo jih z dobro segreto paradižnikovo omako. Po vrhu jih potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Poleg ponudimo zeleno solato z naribanim sirom ali kakšno drugo pikantno solato.

Borovničeva pogača

Sestavine: 10 dag zdrobljenega masla, 20 dag sladkorja, 2 jajci, 2 žlički pecilnega praška, 10 dag moke, 10 dag mletih mandljev.

Nadev: 30 dag borovnic, 6 dag sladkorja, 2 jajci, 2 dcl kisle smetane, 2 žlici vanilijevega pudinga, naribana limonina lupina.

Priprava: Iz sestavin naredimo krhko testo, tako da najprej umešamo maslo, dodamo sladkor, jajca ter mandlje. Dobimo testo, ki ga pustimo počivati. Testo raztegnemo in z njim obložimo namazan model. Testo spečemo v srednje vroči pečici približno 15 minut. Za nadev umešamo jajca, sladkor, kislo smetano, vanilijev prašek za puding in limonino lupinico. Prebrane in oprane borovnice previdno primešamo k nadevu. Po testu porazdelimo pripravljeni nadev. Postavimo nazaj v pečici in pečemo še nadaljnjih 30 minut. Nato vzamemo iz pečice, ohladimo in posladkamo s sladkorjem v prahu.

Borovničev liker

Sestavine: 2 kg gozdnih borovnic, 1 kg sladkorja, 2 l terana, pol l ruma, vanilin sladkor.

Priprava: Vino, borovnice in sladkor zavremo, po petih minutah odstavimo, primešamo vanilin sladkor in pustimo, da se ohladi. Potem precedimo in prilijemo rum. Nalijemo v steklenico in postavimo za nekaj časa na hladno in temno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 24. november 2010 / 07:00

Namesto na sodišče k psihiatru

Kranj - Na kranjskem okrožnem sodišču v ponedeljek tudi v tretjem poskusu niso mogli začeti sojenja zoper 43-letno Mojco Žužek, nekdanjo uslužbenko poslovalnice SKB banke...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 29. julij 2010 / 07:00

Ustvarjalno življenje invalidov

Invalidi so na normaFEST-u predstavili likovno in literarno ustvarjanje.

Komenda / četrtek, 29. julij 2010 / 07:00

Kanalizacija v poslovni coni že zgrajena

Komenda - Gradnja dvanajst milijonov evrov vredne komunalne infrastrukture v drugi fazi Poslovne cone Komenda poteka s polno paro, a delavci Primorja za načrtovanim planom zaradi...

Gospodarstvo / četrtek, 29. julij 2010 / 07:00

Izterjali neupravičeno izplačane subvencije

Ljubljana - Revizorji Evropske komisije so med pregledom marca 2006 ugotovili, da nekateri kmetje ne izpolnjujejo obveznosti iz ukrepov Slovenskega kmetijsko okoljskega programa...

Gospodarstvo / četrtek, 29. julij 2010 / 07:00

Končano terensko zbiranje podatkov

Kranj - Državni statistični urad je v okviru popisa kmetijskih gospodarstev 15. julija končal terensko zbiranje podatkov, med katerim je okoli šeststo popisovalcev popisalo pribl...

Gospodarstvo / četrtek, 29. julij 2010 / 07:00

Cene živali višje, rastlinskih pridelkov pa nižje

Kranj - Po podatkih državnega statističnega urada so bile cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih maja letos za 0,4 odstotka višje kot maja predlani, pri tem pa so bile cene...