Naj bo belo ali rdeče ...
Naj si bo belo ali rdeče, v obeh primerih krepi imunski sistem, poživlja spolno poželenje, razpoloženje in delovanje možganov, deluje pomlajevalno ... Ne, tokrat nimamo v mislih vina, čeravno bi tudi njemu mirne duše pripisali omenjene učinke. Govorimo o dragoceni in krepki zelenjadnici v beli oz. zeleni in rdeči preobleki, ki nam je v naši državi v izobilju dana vedno in povsod.
Stari Rimljani in Grki so zelje (Brassica oleracea) pogosto uživali in z njim zdravili številne tegobe. Rimski pisatelj Kato že leta 70 ugotavlja, da dokler je bila prehrana starih Rimljanov preprosta in je vsebovala zelje z domačih vrtov in močnik, so bili čvrsto, močno in zdravo ljudstvo, ko so obogateli in se predali razsipništvu in udobnemu življenju, pa je tudi njihovo zdravje začelo pešati. To starodavno ugotovitev bi bilo pametno upoštevati tudi dandanes. »Zdravnik revežev«, kot so zelju svoj čas rekli, naj se čim večkrat pojavi na naših mizah, saj bo poskrbel, da bomo čim manjkrat rabili pravega zdravnika.
Belo za čilost in produktivnost
Belo oz. glavnato zelje je bogato z vlakninami in vodo, zato nas hitro nasiti, a kljub temu nam da le malo kalorij, kar je zlasti navdušujoče za ljudi, ki bi se radi znebili odvečnih kilogramov. Zelje je dietna jed, ki naj jo uživajo zlasti kronično zaprti in ljudje, ki jih muči protin. Sveže belo zelje ima blagodejen vpliv na delovanje žleze ščitnice, na možgane in živčevje. Z uživanjem naj bi si izboljšali možganske sposobnosti in krepili koncentracijo ter odpravili nemir in živčne motnje. Na ta način si priskrbimo tudi boljši spanec in okrepimo odpornost proti stresu. Da ne govorimo o imunskem sistemu, ki ga s tem krepimo, ali o čilosti in produktivnosti, ki ju pridobimo, če uživamo zelje.
Kislo za evforičnost
Kislo zelje je tradicionalno živilo, ki je bilo svoj čas, predvsem na podeželju, osnovna prehrana v hladnih zimskih dneh. Uživali so ga zlasti revni ljudje, ki so si na ta način okrepili življenjsko moč in se obvarovali pred številnimi boleznimi. Uživanje kislega zelja je pametna odločitev, saj si na ta način učinkovito očistimo kri, naše telo pa se znebi strupenih snovi. Poleg tega preprečimo tudi prezgodnje staranje in zmanjšamo tveganje za številne bolezni, saj se obrambna moč proti bolezenskim snovem zelo poveča. Kislo zelje vsebuje velike količine vitamina Celzija, zato je učinkovito pri odpravljanju vseh bolezenskih pojavov, ki izvirajo iz pomanjkanja tega vitamina. Pri motnjah črevesne flore se izkaže za rešitelja. Podpiral naj bi celo zdravljenje raka, zlasti črevesnega. V pomoč nam je seveda še pri prehladih in gripoznih obolenjih, vnetju dlesni in ustne sluznice, povišanem krvnem tlaku, aterosklerozi, povečani količini holesterola v krvi in osteoporozi. Kislo zelje se lahko pohvali z veliko količino vitamina B12, ki je nujno potreben za dobro razpoloženje in odpornost proti stresu. Z njim bomo osvežili duha in prišli v stanje evforije.
Rdeče za plodnost
Rdeče zelje s svojimi koreninami iz tal načrpa več selena kot katerokoli druga zelenjava. S selenovo pomočjo krepimo imunski sistem, znižujemo krvni tlak, razstrupljamo telo, izboljšujemo razpoloženje, pospešujemo nastajanje sperme in preprečujemo neplodnost. Uživanje rdečega zelja učinkovito obnavlja črevesno sluznico in floro. Tedenska kura z rdečim zeljem bo našim celicam dala energijo in nas poživila, zmanjšala maščobo na trebuhu, izboljšala delovanje ščitnice in nas pomladila.