Rdeče zelje je bogato s selenom, ki krepi imunski sistem.

Naj bo belo ali rdeče ...

Naj si bo belo ali rdeče, v obeh primerih krepi imunski sistem, poživlja spolno poželenje, razpoloženje in delovanje možganov, deluje pomlajevalno ... Ne, tokrat nimamo v mislih vina, čeravno bi tudi njemu mirne duše pripisali omenjene učinke. Govorimo o dragoceni in krepki zelenjadnici v beli oz. zeleni in rdeči preobleki, ki nam je v naši državi v izobilju dana vedno in povsod.

Stari Rimljani in Grki so zelje (Brassica oleracea) pogosto uživali in z njim zdravili številne tegobe. Rimski pisatelj Kato že leta 70 ugotavlja, da dokler je bila prehrana starih Rimljanov preprosta in je vsebovala zelje z domačih vrtov in močnik, so bili čvrsto, močno in zdravo ljudstvo, ko so obogateli in se predali razsipništvu in udobnemu življenju, pa je tudi njihovo zdravje začelo pešati. To starodavno ugotovitev bi bilo pametno upoštevati tudi dandanes. »Zdravnik revežev«, kot so zelju svoj čas rekli, naj se čim večkrat pojavi na naših mizah, saj bo poskrbel, da bomo čim manjkrat rabili pravega zdravnika.

Belo za čilost in produktivnost

Belo oz. glavnato zelje je bogato z vlakninami in vodo, zato nas hitro nasiti, a kljub temu nam da le malo kalorij, kar je zlasti navdušujoče za ljudi, ki bi se radi znebili odvečnih kilogramov. Zelje je dietna jed, ki naj jo uživajo zlasti kronično zaprti in ljudje, ki jih muči protin. Sveže belo zelje ima blagodejen vpliv na delovanje žleze ščitnice, na možgane in živčevje. Z uživanjem naj bi si izboljšali možganske sposobnosti in krepili koncentracijo ter odpravili nemir in živčne motnje. Na ta način si priskrbimo tudi boljši spanec in okrepimo odpornost proti stresu. Da ne govorimo o imunskem sistemu, ki ga s tem krepimo, ali o čilosti in produktivnosti, ki ju pridobimo, če uživamo zelje.

Kislo za evforičnost

Kislo zelje je tradicionalno živilo, ki je bilo svoj čas, predvsem na podeželju, osnovna prehrana v hladnih zimskih dneh. Uživali so ga zlasti revni ljudje, ki so si na ta način okrepili življenjsko moč in se obvarovali pred številnimi boleznimi. Uživanje kislega zelja je pametna odločitev, saj si na ta način učinkovito očistimo kri, naše telo pa se znebi strupenih snovi. Poleg tega preprečimo tudi prezgodnje staranje in zmanjšamo tveganje za številne bolezni, saj se obrambna moč proti bolezenskim snovem zelo poveča. Kislo zelje vsebuje velike količine vitamina Celzija, zato je učinkovito pri odpravljanju vseh bolezenskih pojavov, ki izvirajo iz pomanjkanja tega vitamina. Pri motnjah črevesne flore se izkaže za rešitelja. Podpiral naj bi celo zdravljenje raka, zlasti črevesnega. V pomoč nam je seveda še pri prehladih in gripoznih obolenjih, vnetju dlesni in ustne sluznice, povišanem krvnem tlaku, aterosklerozi, povečani količini holesterola v krvi in osteoporozi. Kislo zelje se lahko pohvali z veliko količino vitamina B12, ki je nujno potreben za dobro razpoloženje in odpornost proti stresu. Z njim bomo osvežili duha in prišli v stanje evforije.

Rdeče za plodnost

Rdeče zelje s svojimi koreninami iz tal načrpa več selena kot katerokoli druga zelenjava. S selenovo pomočjo krepimo imunski sistem, znižujemo krvni tlak, razstrupljamo telo, izboljšujemo razpoloženje, pospešujemo nastajanje sperme in preprečujemo neplodnost. Uživanje rdečega zelja učinkovito obnavlja črevesno sluznico in floro. Tedenska kura z rdečim zeljem bo našim celicam dala energijo in nas poživila, zmanjšala maščobo na trebuhu, izboljšala delovanje ščitnice in nas pomladila.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 11. julij 2012 / 07:00

Pomoč v hrani za socialno ogrožene

Kranj - Evropska unija je v okviru skupne kmetijske politike dodelila Sloveniji za izvajanje ukrepa pomoči socialno ogroženim 2,5 milijona evrov, od tega 288 ton posnetega mleka v vrednost...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Začimbe in zelišča tudi zdravijo

V katero jed dati to ali ono začimbo, da bo jed okusna, vabljiva, imela pravi »žmah«, kot pravimo, je vprašanje, ki pri vsakdanji kuhi najbolj tare mlade gospodinje. Sicer je zadnje čase...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Silvestrovi čajni napitki

Imejte v zalogi baziliko, meto, meliso, peteršilj, janež, komarček ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Arcnije za vse sorte

Pa še nekaj o zdravilstvu naših babic, prababic ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Zeli z velikimi močmi

Z uporabo zelišč želi človek povečati kakovost svojega življenja. Odkriva nove poti, kako združiti znanje in izkušnje svojih prednikov z novimi znanstvenimi dognanji. Na domačem vrtu goji poprovo meto...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Resnica in privid zdravil

Otok Kosu, Grčija, 5. stoletje pred našim štetjem; Hipokrat, zdravnik in oče načel o moralnem liku zdravnika, povišano telesno temperaturo in bolečino v sklepih lajša s salixom, izvlečkom iz vrbovega...