Jedi za jesenske dni

Solatni krožnik

Sestavine: 1 glava zelene solate, 1 glava kodraste endivije, 1 glava radiča, dobro pest rukole, polovico mariniranih piščančjih prsi (ketchup, sojina omaka, sol, poper, oljčno olje), 1 komarček, 6 dag ovčjega sira.

Preliv: pol dl oljčnega olja, 1 žlica gorčice, ščep sladkorja, sol, poper, limonov sok.

Priprava: Solate očistimo in poljubno narežemo, jih dekorativno naložimo na krožnike. Rukolo prav tako očistimo in jo porazdelimo na solatne liste. Piščančje prsi operemo in mariniramo s sestavinami za marinado, jih narežemo na kocke in spečemo na žaru. Komarček narežemo na rezine, ga začinimo in spečemo na žaru ter damo na krožnik k solatam. Solate prelijemo s pripravljenim prelivom.

Zeliščna juha s popečeno slanino

Sestavine: 2 žlici masla, 2 šalotki, 2 žlici sesekljanih zelišč (timijan, peteršilj, meta, pehtran, kreša), 3 dl zelenjavne juhe, osminko l sladke smetane, sol, poper, 1 por, 8 dag slanine, 2 žlici olja.

Priprava: Šalotke očistimo in narežemo na kocke. Na segretem olju prepražimo šalotke in dodamo osmukane liste zelišč. Od vsake začimbe prihranimo nekaj vejic za dekoracijo. Vse skupaj nahitro podušimo, zalijemo z juho in zavremo. Juhi dodamo še sladko smetano in jo pretlačimo. Slanino in por narežemo nadrobno, prepražimo na olju in damo v juho. Juho potresemo s svežimi zelišči. Poleg juhe ponudimo pikantni parmezanov toast.

Linguine z zelenjavo in meto

Sestavine: 12 dag graha, 20 dag princez fižola, 1 šop mete, 1 dl creme fraishe, sok limete, sol, poper, linguine – tanjši široki rezanci, 5 dag parmezana, juha za zalivanje.

Priprava: Grah in stročji fižol operemo in nahitro blanširamo. Meto narežemo na rezance, nekaj pa je pustimo za dekoracijo. Creme fraishe zmešamo z meto, začinimo s sokom limete, solimo in popopramo. Česen narežemo na lističe, jih opražimo na oljčnem olju, dodamo grah in fižol ter podušimo. Linguine skuhamo v slanem kropu, jih zmešamo z zelenjavo, odstavimo in dodamo še smetano. Če je potrebno, zalijemo z juho, začinimo, dodamo parmezan in še malo pokuhamo. Serviramo in dekoriramo z meliso in krhlji limete.

Brancin z zelenjavno omako

Sestavine: 4 fileji brancina, 12 dag bučk, 1 rumena paprika, 2 stroka česna, 1 žlička paradižnikove mezge, četrt l čiste juhe, 1 žlička sesekljanih zelišč, 3 žlice masla, sol, poper, limonov sok, olje.

Priprava: Bučke in papriko očistimo, operemo in narežemo na pol centimetra velike kocke. Zelenjavo prepražimo na maslu, solimo, popopramo in dodamo še stisnjen česen in paradižnikovo mezgo, zalijemo z juho. Omako kuhamo pri zmerni temperaturi 10 minut. Ribji file očistimo kosti, solimo, popopramo in pokapljamo z limonovim sokom. V ponvi segrejemo nekaj olja in na njem nahitro opečemo ribje fileje. Ribje fileje poberemo iz ponve, omako pa prilijemo k zelenjavi in ji dodamo še dve žlici masla, primešamo začimbe, vložimo ribe in jih pustimo, da vpijejo nekoliko omake. Omako porazdelimo na krožnike in nanjo ribje fileje. Poleg ribe ponudimo po dva oblikovana krompirčka.

Srnin file v pomarančni omaki

Sestavine: 60 dag srninega hrbta brez kože in kosti, 20 dag masla, 1 vejica rožmarina, 2 vejici timijana, 1 šalotka, 2 stroka česna, 5 brinovih jagod, sol, poper.

Pomarančna omaka: 1 večja rdeča čebula, 1 žlica masla, 1 dl brusnic in pomarančni sok, 3 dl divjačinskega fonda, 40 ml cointreau, žlica stepene smetane.

Priprava: V ponvi segrejemo maslo in na njem opečemo srnin file. Dodamo rožmarin, timijan, šalotke in brinove jagode, solimo in popopramo. Meso vzamemo iz ponve, ga obložimo z začimbami, zavijemo v alufolijo in damo na pekač, ki ga postavimo v na 120 stopinj Celzija segreto pečico in pečemo 20 minut. Za omako narežemo čebulo na lističe in jo prepražimo na maslu. Dodamo brusnični in pomarančni sok, divjačinski fond in cointreau ter ga kuhamo, da postane omaka gladka. Omako prepasiramo skozi gosto cedilo. Če je omaka preredka, jo zgostimo z malo škrobne moke. Omako še začinimo s soljo, poprom, dodamo tudi malo medu. Pred serviranjem dodamo še sladko smetano. Poleg ponudimo gratinirane bučke in sezonsko solato.

Gratinirane bučke

Sestavine: 4 male bučke, 2 jajci, 10 dag moke, olje za cvrenje.

Preliv: 2 dag masla, 3 dag moke, 1 dl mleka, sol, poper, 2 dag parmezana, bazilika, 1 žlica kisle smetane, muškatni orešček.

Priprava: Bučke po dolžini prerežemo, posolimo, povaljamo v moki in jajcih ter ocvremo v vročem olju. Bučke naj ostanejo še čvrste. Nato jih preložimo v dobro pomaščen pekač, prelijemo s prelivom, po vrhu potresemo z naribanim parmezanom in v pečici gratiniramo.

Preliv: Na maslu prepražimo moko, ji prilijemo mleko in gladko razmešamo. Dodamo začimbe in rumenjake ter gladko primešamo trd sneg beljakov.

Parfe z medom

Sestavine: 4 rumenjaki, 6 dag sladkorja, 1,5 dl mleka, 8 žlic medu, 2 dl stepene sladke smetane, 1 granatno jabolko, 3 kiviji, 20 dag malin, 2 žlice sirupa grenadin, 4 vejice melise.

Priprava: Rumenjake in sladkor nad soparo penasto umešamo, dodamo mleko in kuhamo 5 minut. Ko postane masa gosta, dodamo 6 žlic medu. Kremo postavimo v hladno vodo, da se ohladi. Vmes večkrat premešamo. Smetano stepemo in jo umešamo v kremo. Kremo porazdelimo v 4 modele in jo pustimo stati v zamrzovalniku 5 ur. Jagode očistimo, nekaj jih pustimo za dekoracijo parfeja, kivije olupimo in vse skupaj zmiksamo v multipraktiku. Parfe vzamemo iz zamrzovalnika, ga zvrnemo na krožnike, prelijemo ga z dvema žlicama medu, dekoriramo z meliso, prilijemo pa kivi-jagodno omako. K parfeju lahko ponudimo tudi narezano sveže sadje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 1. julij 2015 / 14:16

Kopitarjev dobrodelni golfski turnir

Na petem dobrodelnem turnirju v golfu so zbrali skoraj štirideset tisoč evrov.

Objavljeno na isti dan


Bohinj / četrtek, 18. julij 2019 / 13:07

Jubilej prve slovenske planinske koče

Ob 125-letnici prve slovenske planinske koče, Orožnove koče na planini za Liscem, se je tam zbralo več kot dvesto planincev in ljubiteljev gora, ki so obeležili ta za slovensko planinstvo pomemben mej...

Jesenice / četrtek, 18. julij 2019 / 13:06

Počitniško varstvo za otroke zaposlenih

V Domu dr. Franceta Bergelja na Jesenicah so organizirali enotedensko počitniško varstvo za otroke svojih zaposlenih. Navdušeni so bili vsi, tako otroci kot starši, za povrh pa tudi stanovalci doma, k...

Razvedrilo / četrtek, 18. julij 2019 / 13:05

Prihaja Kranfest

Osrednji gorenjski poletni festival Kranfest bo ta konec tedna ulice Kranja za tri dni prelevil v oder kulturnih dogodkov, kulinaričnih doživetij, umetniških tržnic in športnih iger za vse generacije,...

Rekreacija / četrtek, 18. julij 2019 / 13:05

Na prvi »pukel« najhitreje Bratuš

Dean Bratuš med moškimi in Laura Šimenc med ženskami sta postala zmagovalca nedeljske kolesarske dirke iz Poljan na Stari vrh, ki je bila tudi prva med petimi v Pokalu polanskih puklov. Med kolesarski...

Zanimivosti / četrtek, 18. julij 2019 / 13:04

Dogodivščine vojaškega tabora

V nedeljo se je zaključil dvajseti vojaški tabor, kjer so mladi spoznavali vojaško življenje. Ob našem obisku so nam prikazali bojni postopek, zaključno vajo z uporabo helikopterja ter bojnih vozil in...