Sodišče je obdolžene Rome spustilo iz pripora.

Odprava pripora za Romuna

Na procesu o poskusu ropa pri bencinski črpalki v Voklem na gorenjski avtocesti je kranjsko sodišče odpravilo pripor za prvoobtožena Romuna.

Kranj – Sodni senat okrožnega sodišča v Kranju, ki ga vodi sodnica Andreja Ravnikar, je v torek po daljšem razmisleku odpravilo pripor 25-letnemu Dumitruju Aleksandruju in njegovemu 29-letnemu bratrancu Constantinu Caldararuju, ki sta s 44-letno Constantinovo materjo Claudio Miclescu obtožena poskusa ropa. Romunska trojica naj bi namreč 6. novembra lani v bližini bencinskega servisa Voklo na gorenjski avtocesti poskušala oropati nemškega državljana Andreasa Grubišića, piše v obtožnici, ki jo zastopa okrožna državna tožilka Polona Košnik. Gre za ponovljeno sojenje, saj je višje sodišče zaradi procesnih napak razveljavilo prvo sodbo, v kateri so bili Romuni obsojeni na zaporne kazni od enega do štirih let in pol.

Tudi na torkovi obravnavi senat ni mogel zaslišati domnevne žrtve Andreasa Grubišića, sicer častnika nemške specialne vojaške enote. Kot je pojasnila sodnica Ravnikarjeva, je pred dnevi z njim v stik stopil Interpol, kateremu je oškodovanec pojasnil, da si želi pričati na tukajšnjem sodnem procesu, vendar bo to storil, ko bo imel dopust. Takšno pojasnilo ni zadovoljilo obrambe, ki je prepričana, da se Grubišić kranjskemu sodišču izmika, ker da si je poskus ropa preprosto izmislil.

Milan Krstić, zagovornik Dumitruja Aleksandruja, je tako ocenil, da dosedanje ravnanje oškodovanca kaže na njegovo skrajno neodgovornost in ignoriranje slovenskega pravosodja. »Smo v situaciji, da en tujec dejansko drži v priporu dva tujca že deset mesecev in 25 dni,« je dejal odvetnik in senatu zato predlagal odpravo pripora za svojega klienta, ki ima interes, da se sojenje čim prej konča. »Upoštevati je treba, da je obdolženec državljan države članice Evropske unije in da je begosumnost dejansko postala samo teoretski pojem. Tudi sodišču je dobro znano, da je razen držav nepodpisnic 'evropskega pripornega naloga' možno vsakega državljana EU izročiti sodnim organom drugih držav podpisnic, med katerimi je tudi Romunija,« je senat opozoril Krstić.

Odpravo pripora za Constantina Caldararuja je predlagal odvetnik Marko Bošnjak iz Odvetniške pisarne Čeferin. Obenem je predlagal tudi izločitev zapisnika o zaslišanju oškodovanca in sodni prepoznavi, ker da je bil ta dokaz pridobljen s kršitvijo človekovih pravic in temeljnih svoboščin. »Constantinu Caldararuju pri prepoznavi ni bil zagotovljen pošten postopek. Prostor za prepoznavo namreč deluje kot izložbena vitrina, kot za dekleta v rdeči četrti v Amsterdamu. Vse priče so zato dobro vedele, da je Caldararu tam pridržan in osumljen kaznivega dejanja, kar je v neskladju s pravico do domneve nedolžnosti,« je med drugim dejal Bošnjak. Čeprav je tožilka odpravi pripora nasprotovala, je senat na koncu prisluhnil argumentom obrambe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / ponedeljek, 28. maj 2018 / 11:52

Razvoj po zaslugi dobrega sodelovanja

Miran Zadnikar, župan občine Preddvor – Bliža se praznik občine Preddvor, ki bo letos s podelitvijo občinskih priznanj in izidom zbornika še posebej slovesen, napoveduje župan Miran Zadnikar.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 16. marec 2012 / 07:00

Je zakonito tudi etično?

V zadnjem času smo vse pogosteje priča družbenim situacijam, za katere je značilno, da niso protizakonite, so pa zelo neokusne ali celo globoko nemoralne.

Šport / petek, 16. marec 2012 / 07:00

Lokateks Trata tudi letos za prvaka

Škofja Loka - Tekmovanje v balinarski super ligi se bliža vrhuncu. Naslednji dve soboti se bosta namreč za naslov državnega prvaka pomerili Lokateks Trata in Luka Koper, obe ekip...

Gospodarstvo / petek, 16. marec 2012 / 07:00

Vse manj možnosti za Primorje

Kranj - Primorje nebančne upnike poziva, da do danes, 16. marca (do 14. ure), podpišejo sporazum o reprogramu terjatev do družbe. Banke upnice se bodo še ta mesec tudi na podlagi odločitve...

Šport / petek, 16. marec 2012 / 07:00

Kranjec zmagal, Planica na nogah

Robert Kranjec je prvič slavil na domači tekmi v Planici: "Zmagal sem in sem trideset kilogramov lažji, kot sem bil pred prvim skokom."

Zanimivosti / petek, 16. marec 2012 / 07:00

Humanitarni koncert Veselo na Jožefovo

Cerklje - Rdeči križ Kranj skupaj z Občino Cerklje na Gorenjskem organizira veliki humanitarni koncert Veselo na Jožefovo, ki bo nocoj, 16. marca, ob 19. uri v Športni dvorani Ce...